Cesare Pavese: Bir Yazarın Yaşama Uğraşı

Editör:
Guşef Alhas
spot_img

Cesare Pavese, 20. Yüzyıl İtalyan Edebiyatı‘nın önde gelen isimlerinden biridir. Şair, yazar ve aynı zamanda çevirmendir. Yalnızlık yabancılaşma ve dışlanma gibi konuları işleyen roman, öykü ve şiirleriyle tanınır.

Cesare Pavese’in Hayatı

Cesare Pavese, 9 Eylül 1908 yılında İtalya’da dünyaya gelmiştir. Erken yaşta okumaya, yazmaya ve edebiyata ilgi duymaya başlar ve Torino Üniversitesi’nde Edebiyat bölümünü bitirir. Üniversitedeyken siyasetçi Antonio Gramsci ile tanışır ve onun düşünceleri Pavese‘in dünya görüşünü büyük ölçüde etkiler. İkinci Dünya Savaşı sırasında İtalya’da, 1935 yılında tutuklanır ardından da Calabria’ya sürgüne gönderilir ve 1936’da serbest bırakılır. 1948 yılında yaşadığı bu dönemin izlerini taşıyan Hapishane isimli kitabını yayınlar. Sürgündeyken yaşadığı ev bugün hala turizm amaçlı kullanılır.

Dimora del confino di Cesare Pavese | Turismo Reggio Calabria
Dimora del confino di Cesare Pavese

Cesare Pavese’in yaşama uğraşı, onun hayatı boyunca süren depresyon ve yalnızlık hissi ile mücadelesidir. Pavese, erken yaşta siyasi mücadeleler vermiş ve İtalya’nın İkinci Dünya Savaşı’na girmesiyle birlikte savaşın yıkıcı etkilerine tanık olmuştur. Bu süreçte, hem savaşın acımasızlığı hem de savaştan sonra İtalya’da yaşanan toplumsal ve politik sıkıntılar, Pavese’in ruh halini etkilemiştir.

Öte yandan Pavese hayatı boyunca süren bir iç savaş yaşamaktadır. Özellikle günlüklerinde derin bir yalnızlık içerisinde olduğu görülür. Cesare Pavese, 1950 yılında yaşam için verdiği mücadeleyi sonlandırır. 42 yaşında, Torino’daki otel odasında intihar eder.

“En büyük mutsuzluk yalnızlıktır. Bu o kadar doğrudur ki, en eksiksiz avuntu olan din, seni hayal kırıklığına uğratmayacak bir arkadaş -Tanrı- bulmaktan başka bir şey değildir.”

69 anni fa il suicidio di Cesare Pavese, su un biglietto scrisse: Non fate  pettegolezzi

Pavese’in Edebiyat Dünyası

İtalyan edebiyatında yeni gerçekçilik akımının kurucusu olarak kabul edilen Cesare Pavese‘in eserlerinde, insanı saran büyük yalnızlığın ve hüznün etkileri vardır. Roman, şiir ve deneme türlerinde eserler vermiş ve eserlerinde yalnızlık, umutsuzluk ve varoluş mücadelesini işlemiştir. Ayrıca Amerikan ve İngiliz Edebiyatına ilgi duymuş, İtalyan diline çeviriler yapmıştır. Pavese’in en önemli eserleri arasında Yaşama Uğraşı, Yalnız Kadınlar Arasında ve Ay ve Şenlik Ateşleri yer almaktadır.

Cesare Pavese‘in eserlerinde kadın karakterler sıkça yer alır. Karekterler genellikle erkek karakterlerin duygusal bağımlılıklarıyla mücadele eden, yalnızlık, çaresizlik ve umutsuzluğu deneyimleyen ve yaşamlarını yönlendirmeye çalışan kadınlardır. Pavese’in ilişkilerinde yaşadığı sorunlar, eserlerinde işlediği yalnızlık, çaresizlik ve umutsuzluk temalarının da kaynağı olmuştur. Bir kısım eleştirmene göre; romanlarındaki kadın karakterler yazarın kendi hayatındaki kadınlarla olan ilişkilerinin yansımasıdır.

Pavese İtalyan Edebiyatı ve Dünya Edebiyatı üzerinde önemli yer edinmiş, eserleri ve yaşamı birçok yazarı etkilemiştir. Farklı dillere çevrilmiş eserleri birçok ülkede okunmuştur. Edebiyatımızın önemli kalemlerinden Tezer Özlü, Cesare Pavese’in yaşamından ve eserlerinden etkilenen yazarlardan biridir. Tezer’in Yaşamın Ucuna Yolculuk isimli kitabının merkezinde çok sevdiği yazar Cesare Pavese bulunur. Romandaki kadın kahraman, Pavese’in hayat hikâyesi üzerinden kendi varoluş serüvenini sorgular. Aynı zamanda yazar, kitapta Pavese’den aldığı alıntılara da yer vermiştir.

Pavese’in Bazı Eserleri

Yalnız Kadınlar Arasında

 

 

Yalnız Kadınlar Arasında - Cesare Pavese Kitabı ve Fiyatı

Cesare Pavese‘in 1949 yılında yayınlanan ve edebi tarzını yansıtan en önemli romanıdır. Kitap; yalnızlık, yabancılaşma, cinsellik, özlem ve umutsuzluk gibi konuları işler. Romanın baş kahramanı Clelia, uzun zaman sonra İtalya’ya döner ve hayatındaki boşluğu doldurmak için bir süreliğine bir moda evinde çalışmaya başlar. Burada çalışan diğer kadınların hayatlarına yakından tanık olur. Clelia, yalnızlık, özlem duyguları içinde ve mutluluk arayışında olan bu kadınlar arasında kendine bir yer bulmaya çalışır. Kitap, yalnız kadınların duygusal, cinsel ve sosyal hayatlarına dair bir portre çizerken, İtalya’nın savaş sonrası dönemdeki toplumsal ve politik değişimlere ve kadının toplumdaki yerine değinir. Yalnız Kadınlar Arasında romanı, 1950’de İtalya’nın önemli edebiyat ödüllerinden Strega Ödülü’ne layık görülür.

Yaşama Uğraşı

Yaşama Uğraşı - Cesare Pavese Kitabı ve Fiyatı - Hepsiburada

Eser İtalyan edebiyatının en önemli otobiyografik çalışmalarından biri olarak kabul edilir. Pavese‘in kişisel hayatının ve yazarlık kariyerinin anlatıldığı bu kitap, okurlara yazarın yaşamına dair detayları görmesini sağlar. Kitap, Pavese’in 1935-1950 yılları arasında tuttuğu günlüklerden oluşur, kişisel yaşamı ve düşüncelerini içerir. Aynı zamanda Pavese’in topluma dair gözlemleri ve aşk, ölüm, yalnızlık gibi konulara dair düşünceleri yer alır. Günlüklerinde, yazma sürecini ve yazarken yaşadığı duygusal ve zihinsel süreçleri de paylaşır. Yaşama Uğraşı, Pavese’in ölümünden sonra yayınlanmış ve büyük bir ilgi görmüştür.


web

web

spot_img
Merve Türk
Merve Türk
that passed away, so may this

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.

Kayıp Seslerden Yazının Öznelerine: Virginia Woolf’un Eserlerinde “Kadın” Teması

Woolf’un dilinde "kadın", tarihin dışına itilmiş bir sesin geri çağrılması, unutulmuş bir hakikatin dile gelmesidir.