Gün geçmiyor ki sosyal medya sayesinde ortaya yeni bir güzellik trendi çıkmasın. ”Clean Girl” terimi de son yıllarda içerik üreticilerinin ve TikTok gibi sosyal medya araçlarının sayesinde bir hayli trend olan güzellik akımlarından biri olmuştur. Peki sosyal medya platformları güzellik algımızı nasıl etkiliyor ve son dönemde sıklıkla karşılaştığımız ”Clean Girl” saltanatı ne ifade ediyor?
Güzellik Algısı Belirlemede Sosyal Medyanın Etkisi

Dijitalleşen yaşamımızda sosyal medyanın, hele ki TikTok’un güzellik algımız üzerinde inkar edilemez bir etkisi olduğu gerçektir. TikTok tarzı sosyal medya platformları trendleri yaratmada ve yaymada çok büyük güce sahiptir. Bu platformlar her gün yeni bir güzellik trendi yaratmakta ve insanları tekdüzeliğe sürüklemektedir. Örneğin bir gün Mob Wife Aesthetic adı altında minimalist trendlere tepki niteliğinde bir akım ortaya çıkarken diğer gün minimalistliği vurgulayan Clean Girl ve türevi akımlar ortaya çıkıyor, bu akımları gören insanlar uyum sağlama çabasına giriyor ve tek tip olmaya başlıyorlar. Böylece kendilerini yetersiz hissedip kendi benliklerini kaybetmiş oluyorlar.
Sosyal medya özellikle kadınlar üzerinde baskı kurarak onları belirli kalıplara ve rollere sığdırmada çok büyük etkiye sahiptir. Popüler olan güzellik akımları kadınları belirli standartlara uymaya zorlar. Bu da kendi doğal görünümlerini yetersiz bulmalarına ve benlik algılarının bozulmasına neden olur.
Clean Girl ve That Girl gibi akımlar, kadınları her zaman düzenli ve mükemmel görünmeye zorlar. Ancak bu görünümler zahmetsizmiş gibi gözükse de, aslında büyük bir emek, zaman ve maddi kaynak gerektirir. Güzellik algıları kadınları her zaman “ideal” görünmek zorunda hissettirir ve başarısız olduklarında suçluluk hissetmelerine neden olur.
Benlik Algısını Kaybetme ve Yetersizlik Hissi

Benlik, kişinin kendine has olan fiziksel ve psikolojik özelliklerinin birleşimi ve kişinin
kendisi hakkında sahip olduğu algılamaları olarak tanımlanmaktadır (Damon ve Hart,1992). Benlik algısı ise, bireyin kendisi ile ilgili algılarının bütünüdür. Bireyin kendini tanımlayıcı özellikleri, eksiklikleri, kapasitesi, limitleri ve değerlerin tümüdür (Hamachek, 1981).
Sosyal medyada çıkan akımlar yüzünden bireyler diğerlerinin yaşamlarına dışarıdan bir göz olarak baktıklarında mükemmelmiş gibi yorumlar ve başkalarıyla sürekli kendilerini kıyaslarlar; böylece yetersizlik hissine kapılıp benlik algılarını kaybetmeye başlarlar. Bireyler, sosyal medyada gördükleri ”mükemmel” hayatlardan sonra kendi yaşamlarını yetersiz bulup gerçek hayattan koparlar. Yine aynı şekilde sosyal medya yüzünden bireyler, yeterince beğeni veya yorum almadıklarında özgüven kaybı yaşar ve benlik algılarını zedelerler.
Sürekli değişen akımları takip etmek bireyler üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Çıkan her yeni akımla bireyler yeniliklere ayak uydurmaya çalışırken kendilerini sürekli olarak güncel tutma baskısı altında hissedip eğer akımları takip etmezlerse geride kalacaklarından ve insanların onları yetersiz göreceklerinden korkarlar. Akımlara uyum sağlama çabasında bireyler kendi tarzlarını ve kimliklerini kaybetmeye başlarlar ve özgünlüklerinden uzaklaşırlar. Psikolojik baskıların yanı sıra maddi açıdan da baskılanmakta olan bireyler, akımlar yüzünden daha çok harcama yapmaya yönelirler.
Sosyal medya akımlarını benliklerimizi kaybetmeden pozitife çevirmek bizim elimizde! Mesela bu akımlar sayesinde yeni giyim ve makyaj teknikleri öğrenilebilir, farklı akımlar deneyerek kendimize neyin yakıştığını bulup kendi stilimizi yakalayabiliriz. Sonuç olarak bu güzellik trendleri insana ilham verebilir ve yeni şeyler denememize yardımcı olabilir. Bizler bu akımlara körü körüne uymak yerine, kendimize en uygun olanını seçerek güzellik algılarına tamamen kapılmayıp kendi güzelliğimizi farklı şekillerle ortaya çıkarmayı başarabiliriz.
”Temiz Kız” Olmak

Gelelim şu günlerde çok popülerleşmiş olan Clean Girl akımına! Clean Girl terimi Türkçeye çevrildiğinde ”temiz kız” anlamını vermektedir. Ama bu trend sadece temiz kız olmayı değil; daha düzenli, bakımlı, sade ve doğal bir yaşam tarzını temsil eder. Clean Girl akımı, kadınlara zahmetsiz şıklık vaat ederken yapay görünümler yerine doğallığı ön plana çıkarması, daha minimalist ve zamansız olması nedeniyle ulaşılabilirlik, gerçekçilik ve sürekli değişen trendlere uyma stresinden kurtulma avantajlarıyla cazip gelir.
Cilt ve Makyaj
Güzellik anlayışına gelindiğinde Clean Girl estetiği, azın daha iyi olduğunu benimser. Bu estetikte ağır bir makyajdansa cilt bakımına odaklanılır. Mat ve fondötenli bir görüntü yerine sağlıklı ve parlak bir cilt görüntüsü hedeflenir. Cilt makyajında yoğun kapatıcılar kullanılmaz, daha hafif ve parlak bir görüntü elde edildikten sonra sağlıklı bir görüntü sağlamak açısından allığa önem verilir. Bu gibi makyaj adımları sayesinde kişinin doğal özellikleri korunur ve yüz hatları öne çıkarılır.
Derli Toplu Saçlar
Clean Girl deyince akla ilk gelen görsellerden biri de kuşkusuz ”sleek-bun” saç stilidir. Bu güzellik trendinin yaygınlaşmasıyla sıkı ve pürüzsüz topuzlar da viral olmuştur. Sosyal medya literatürüne ”clean girl saçı” olarak giren bu saç stilinde; jöle, sprey veya saç köpüğü yardımıyla arkada sıkı bir topuz yapılır. Böylece saçlar yüzden uzaklaşır, yüz hatları ön plana çıkar. Bu tarz saç stilleri Clean Girl estetiğinin sadeliğe ve doğal güzelliğe verdiği önemi yansıtır ve saçın abartıdan uzak bir şekilde düzenli görünmesini sağlar.
Giyim ve Aksesuar
Her alanda olduğu gibi giyim alanında da odak noktası zahmetsizce şık hissettiren sade bir görünüm hedeflemektir. Daha doğal ve nötr tonlarda -beyaz, bej, gri, kahve vb.- parçalar tercih edilir. Kapsül dolap anlayışıyla zamansız ve daha basit parçalar kullanılır ve böylece sürdürülebilirlik de desteklenir. Aksesuar seçimine gelindiğinde ise yine minimal bir görünümle şıklığın yakalanması odak noktasıdır. Oldukça basit ve klasik modeller tercih edilir ama yine de ilgi çekmeyi başarırlar.
Tırnaklar
Temiz ve zarif görünümlü tırnaklar clean girl olmak için bir diğer önemli adımdır. Tırnaklar kısa veya orta uzunluklarda kullanılır ve genellikle tırnak rengine yakın pembe ve nude gibi doğal tonlu renkler tercih edilir. ”French” gibi minimalist nail artlardan da faydalanılır.
Özetle, son zamanları kasıp kavuran Clean Girl saltanatı doğal güzelliği öne çıkararak minimal ve sade ama bir o kadar da şık bir estetik anlayışını gözler önüne serer.
Kaynakça
”How to Nail the Clean Girl Aesthetic, According to Fashion Influencers”. InStyle. Web. 09.02.2025
”The Clean Girl Aesthetic: Minimalist Fashion for Effortless Elegance”. sumissura. Web. 09.02.2025
”What Is the “Clean Girl” Aesthetic, and How Can We Achieve This Look?”. classicspecs. Web. 09.02.2025
Damon, W. ve Hart, D. (1992). Self understanding and its role in social and moral development.
(Eds: Born Stein, M.H. & Lamb, M.E.) Development Psychology içinde (s. 421-464). New
Jersey: Lawrence Erbium Associates, Pub
Hamachek, D. (1981). Encounters With The Ego. Mexico:Interamericana
Kapak görseli: Beştepe Bloggers
Çok güzel özetlenmiş.sosyal medya trendlerinin pozitif yönde kişiliğimizi geliştirmesi dileği ile😉