Dil İncelemeleri Serisi: Çin Alfabesi ve Yarattığı Diller

Editör:
Guşef Alhas
spot_img

Çin karakterleri (alfabesi) ve dili, Büyük Çin ve çevresinde yaşayan bir milyardan fazla kişi tarafından konuşulan ve Eski Çin alfabesinden türemiş dillerin (Simitik Diller) oluşturduğu bir dil ailesi grubudur. Lehçeleriyle birlikte dünyada en çok konuşulan dillerden olan Çince, dünyadaki her beş kişiden biri tarafından anadili olarak konuşulmaktadır.

Çin Karakterleri Tarihi Gelişimi

Çin karakterleri (harfleri), günümüzde Çince, Japonca ve Korecenin yazılmasında kullanılan simgesel grafikler ya da logogramlardır. Günümüzde bilinen semitik yapıdaki alfabelerden farklı olarak ses belirten yapıda değildir. Karakterler genel olarak resimli ideogram yapıda olup farklı dillerde değişik seslerle okunuyor olsalar da anlamları değişmez.

Çin karakterleri bu dile has bir yazı sistemidir ve 6.000 yılı bulan bir tarihe sahiptir. Çin dilindeki karakterler yan yana gelerek bir kelimeyi meydana getirmez, her kelime için farklı bir karakter bulunmaktadır. Çincenin bir geleneksel olan bir de Cumhuriyet Partisi başkanı Mao tarafından 1954 tarihinde yaptırılan basitleştirilmiş karakterleri vardır. 1954 yılından önce Çince, geleneksel karakterler ile yazılıyordu ve hala bugün Tayvan’da kullanılmaktadır. İlkokulu bitirmek için 1.200 civarında karakter bilmek gerekirken eğitim almış bir Çinli okuyucu 5.000 ilâ 7.000 karakter bilmelidir. Dilin sadeleştirilmesi ile birlikte okuma yazma oranı artmıştır.

Çinliler yazı dili ile konuşma dili arasında kesin bir ayrım yaparlar. Konuşulan değişik Çin dillerini de bölgesel lehçeler olarak tanımlarlar. Hong Kong ve Tayvan’da kullanılan Çince karakterler, geleneksel Çince karakterler esas alınarak yazılır. Tüm bu farklılıklara rağmen yazı dili neredeyse ortaktır.

Etkilediği Ülkeler ve Alfabeleri

Eski Çin Edebiyatı: Çin Kaligrafisi

3.500-6.000 yıllık köklü bir tarihe sahip olan Çince, belirli bir alfabeye değil, binlerce küçük dile sahip çok büyük bir dil ailesidir. En çok konuşulan dili Mandarin olmakla birlikte, Wu Çincesi ve Kantonca da yaygın olarak kullanılır. Dünyada en çok kullanılan dillerden olmakla birlikte çok fazla Doğu Asya ve Uzak Doğu ülkelerinin dilini etkilemiştir. Bunların başında Japonca, Korece (Hangul alfabesi) ve Vietnamca gelir. Ayrıca Tay alfabesi de bugün Çin’de çok kullanılan alfabe ve dillerdendir.

Japon dili ilk dönemlerde bir alfabeye sahip değilken 5. yüzyılda Çincenin Kanji yazı sistemi alınarak kendi yazı sistemine uyarlanmıştır. Zamanla, Kanjilerden, Hiragana ve Katakana hece alfabeleri türetilmiştir. Japoncanın söz varlığı yoğun bir şekilde diğer dillerden alıntıdır. Japonca dili sözcük olarak tonlamalı ve vurgulu bir yapıya sahip olup hızla gelişerek günümüzde en çok konuşulan dillerden olmayı başarmıştır.

Korece tarih boyunca Hança olarak adlandırılan Çin karakterleriyle yazılmıştır. Daha sonra Çin karakterlerinin yerini Hangıl alfabesi almıştır. Japoncanın Kanji karakterleriyle Çince karakterler, anlamları ve okunuşları Çinceden çoğu zaman farklı olsa da şeklen birbirlerine çok benzerler.

Çin Dilleri ve Lehçeleri

Çin dilleri ya da Çin dil ailesi, Çin’de yaşayanların konuştuğu dillerin tümüne verilen ad olup Çin-Tibet dil ailesine dahil kollardan birini oluşturmaktadır. Bu diller ayrıca Sinitik diller olarak da adlandırılır.

Çince, tamamen ayrı birer dil olarak kabul edilebilecek kadar farklı “diyalektlerden” oluşmuştur. Çinliler, bu dilleri diyalekt teriminin karşılığı olarak kullandıkları fangyan terimi ile adlandırır ve Çincenin bir dil değil, dil ailesi olduğu kabul edilir. Bu aile 14 temel dilden oluşmakta olup en çok kullanılanlar; Kantonca, Hakka, Min ve Mandarin’dir. Çin lehçelerinde süreklilik esas olsa da lehçeler arası anlaşabilme ve benzeşme oranı düşük olan yüzlerce Çin dili tespit edilmiştir.

Kuzey dili olarak adlandırılan Mandarin’in yaklaşık 833-836 milyon konuşanı bulunmaktadır. Günlük dilde Mandarin, ya da Çince olarak adlandırılan resmi dil Putonghua (Standart Çince) ile karıştırılmamalıdır. Çin’de en popüler olan lehçe Mandarindir.

Göçmen topluluklarda ise 80 milyon kişi tarafından kullanılan Kanton lehçesi konuşulur. Min dilleri ile birlikte Güneydoğu Asya’nın çeşitli bölgelerinde 60 milyon kişi tarafından konuşulan lehçeler arasında Min Nan (Güney Min), Min Dong (Doğu Min), Min Bei (Kuzey) ve Min Zhong (Orta) ayrı birer dil olarak değerlendirilir.

Çinliler için lehçeler, tarih boyunca iletişimi kolaylaştıran bir araç olmuştur. Söz dizimi olarak Çinceden tamamen farklı dilleri konuşan Japon ve Koreliler ise temel dilbilgisi kurallarını öğrendikten sonra Çince el yazmaları ve belgeleri okuyabilmişlerdir. Bu yönüyle Çin karakteri Uzakdoğu’da kültürel alışverişin de temel simgesi olmuştur.

Antik Kalıntılar

Fal Yazıtları

6 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Eski Çin dilinin ilk kalıntıları, Çin’in Shang hanedanlığı döneminde, yaklaşık M.Ö. 1600 yıllarına ait olan “Fal Yazıtları”dır.

Dünyadaki her beş kişiden birinin anadili olarak konuştuğu ve lehçeleriyle birlikte dünyada en çok konuşulan dillerden olan Çince, lehçeleri ile Büyük Çin olarak adlandırılan Çin anakarası, Hong Kong, Tayvan, Makao, Malezya, Tayland, Vietnam, Singapur, Güney Kore, Endonezya gibi Doğu ve Güneydoğu Asya ülkelerinde konuşulmaktadır. Çince, dünyanın en çok konuşulan dili olmasına bağlı olarak Birleşmiş Milletler’in altı resmi dilinden biri olma özelliğini korumaktadır.


Kaynakça

alfabesi.com “Çin Alfabesi Nasıl Kullanılır” web 18.02.2016

alfabesi.com “Çince Alfabe Okunuşu” web 08.11.2018

alfabe.gen.tr “Çince Alfabe” web 19.01.2024

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.