Dinleyenleri Geçmişe Götüren 10 “Geleceğe Dönüş” Şarkısı

Editör:
Zeynep Kezer
spot_img

Hadi biraz geçmişe gidelim. Hayır, hayır! Dr. Emmett Brown’un yaptığı zaman makinesi ile değil, “Geleceğe Dönüş” filmlerinin şarkıları ile.

Her şey Doktor Emmett Brown‘un zaman makinesini icat etmesiyle başlar. Zaman makinesi Delorean DMC-12 model bir arabaya montelenmiştir. İlk denemesi Brown’ın köpeği Einstein eşliğinde gerçekleşir ve Einstein dünyanın ilk zaman yolcusu olur. Tam da bu sırada Brown’un ve onu videoya çekmekte olan Marty McFly‘ın başı belaya girer. Kaçmak için arabayı sürmeye başlayan McFly yanlışlıkla anne ve babasının birbirine aşık olduğu yıla gidip, aşık olmalarını engeller. Böylelikle varlığı tehlikeye girmiş olur. Gelecek sürekli değişecek,  McFly ve Doktor bir yıldan öbür yıla sürekli gezecektir. Bu muhteşem ikili geçmişe gittiğine göre sıra bizde. Kemerlerinizi takın ve size geçmişte tur attıracak 10 şarkıya kucak açın.

1.Huey Lewis & The News – The Power Of Love

İlk olarak Marty McFly’ın müzik grubu Pinheads‘in okuldaki seçmelerde enstrümantal hard rock versiyonunu dinlediğimiz Huey Lewis ve The News‘e ait olan 1985 çıkışlı olan şarkı, The Power Of Love. Filmin yönetmeni ve senaristi Robert Zemeckis ve Bob Gale, Huey Lewis ve The News’i, McFly’ın favori grubu olarak seçmişti ve onlara bir şarkı teklifi sundular. Hatta Marty McFly’nin yatak odası duvarında da Huey Lewis ve News albümü “Sports“un bir posteri var. Daha önce bir film müziği yazmamış olan Lewis buna ilk başlarda çok sıcak bakmamasına rağmen bir demo göndermeyi kabul etti ve The News’in gitaristi Chris Hayes ile birlikte çalışmaya koyuldu. 

Filmin iyimserliğini ve karakterlerin çıkarsızlığını yansıtan bir fon haline gelmesi ve filmde birçok kez duyduğumuz sözleri ise şunlardır:

You don’t need money, don’t take fame(Paraya ihtiyacın yok, şöhret alma)

Don’t need no credit card to ride this train(Bu trene binmek için kredi kartına gerek yok)

2.The Four Aces – Mr. Sandman

McFly geçmişe ilk gittiğinde 1955 yılıyla, bizde arkasında ona eşlik eden Mr. Sandman ile karşılaşıyoruz. Birçok versiyonu olan ve ilk olarak 1954’te yayınlanan şarkıyı filmde The Four Aces grubunun yorumu ile dinliyoruz. Billboard’un “1955’in En İyi Şarkıları” sıralamasında 12. sırada yer almasının yanı sıra en çok satılanlar listesinde de yerini aldı. Marty’in “Bu bir rüya olmalı!” cümlesi ile şarkıda bulunan rüya atıfları birbiriyle iç içe geçmiş bir biçimde keyifli dakikalar sunuyor. 

Mr. Sandman, bring me a dream (Bay Sandman, bana bir rüya getir)

Make him the cutest that I’ve ever seen(Onu şimdiye kadar gördüğüm en şirin kişi yap)

3.Marvin Berry & The Starligters – Night Train

Marty, Biff‘i gözetlediği, ardından dayak yediği sahneler boyunca takip havasını ve o heyecanı saksafon ile yansıtan enstrümantal şarkı, Marvin Berry & The Starligters‘tan Night Train. Parça filmde Marty’nin anne ve babasının aşık olacağı baloda çalarken, eş zamanlı yaşanan olayların arka fonu ile birlikte gösterilmeye devam eder. Aslında Jimmy Forrest‘in ve Duke Ellington Band’in bir parçası olan parçanın ilk yazım tarihi 1940’lı yıllara kadar uzanıyor.

4.The Penguins – Earth Angel(Will You Be Mine)

Düşünün ki varlığınız bir şarkıya bağlı ve eğer o şarkı olmazsa yavaş yavaş silinmeye başlıyorsunuz. İşte McFly için o şarkı, bu şarkı. Her şey anne ve babasının dans edip tekrar aşık olmasına bağlıydı. Bunun için ne mi gerekli? Tabi ki müzik!

The Penguins‘ten Earth Angel ya da diğer bilinen adıyla Will You Be Mine ilk olarak bir garajda demo olarak kaydedildi ve o demo haliyle bile yoğun bir popülerlik kazandı.

Filmde de bu şarkıyı icra etmekte olan grup siyahi ve filmde bu şarkıyı Marvin Berry & The Starlighters grubundan, McFly’ın gitarıyla dinliyoruz, şarkı eşliğinde de McFly tekrar tüm varlığıyla geri dönüyor çünkü bu aşk şarkısı eşliğinde anne ve babasının aşka düşmesi kaçınılmaz oldu.

Earth angel, Earth angel, will you be mine?(Dünya meleği, dünya meleği, benim olur musun?)

My darling dear, love you all the time.(Sevgilim canım, seni her zaman seviyorum.)

 

5.Chuck Berry – Johny B. Goode

Lorraine McFly ve George McFly‘ın yani Marty’nin anne ve babasının ikinci dans şarkısı olarak Chuck BerryJohny B. Goode filmde yer alıyor. Marty de şarkının solisti ve gitaristi olarak bizlerle. Bir rock yıldızı olma hayali kuran Marty’nin, var olmayan fakat rock yıldızı olma hayali kuran Johny B. Goode’un adeta otobiyografisini seslendirmemesi işten bile değildi. Goode da okulda pek de iyi değildi ama gitar çalma konusunda epey ustaydı. İşte bu noktada ikisinin yolları kesişiyor ve Marty sahnede gitarı adeta ağlatıyor.

Who never ever learned to read or write so well(Okumayı ve yazmayı hiç bu kadar iyi öğrenmemiş olan)

But he could play a guitar just like a-ringin’ a bell(Ama zil çalar gibi gitar çalabilirdi)

6.Eric Clapton – Heaven is One Step Away

Marty ilk zaman yolculuğundan döndüp, doktoru kurtarmaya giderken arka fonda çalan şarkı 1985 yılında çıkan Eric Claptondan Heaven is One Step AwayDoktor’un hayatını kurtarmak için dakikalarla savaşırken, arkada çalan şarkı da saatlere gönderme yapar.

‘Cause I’m a lonely stranger(Çünkü ben yalnız bir yabancıyım)

In this time bomb town(Bu saatli bomba kasabasında)

7.Alan Silvestri – Turkey in A Straw

Vahşi Batı’da geçen üçüncü filmde yoğun bir şekilde çiftlik havası hissedilmekte. Hal böyleyken country müzik kullanmamak olmaz! Koşuşturmacaları ve hareketleri daha da eğlenceli kılan enstrümantal parça Alan Silvestri‘den Turkey in A Straw.

8. Huey Lewis & The News – Back in Time

Şarkı bizleri Marty 1955 yılından döndükten sonra radyoda çalmasıyla karşılar ve devamında da birinci film bitiş müziği olur. Madde 1’de Lewis’in film için şarkı yazmayı zor bulduğunu ve daha önce hiç yazmadığını söylemiştik. Bu şarkı ile Lewis’in fikri tamamen değişmiş ve ortaya tamamı film için 1985 yılında yazılmış Huey Lewis & The News‘tan, Back in Time.

Tell me, doctor(söyle doktor)

Where are we going this time?(Bu sefer nereye gidiyoruz?)

Kaynakça

Loudersound, The story behind The Power Of Love by Huey Lewis & The News”

WIKK 103.5 FM The Eagle, Amy Stroud, April 9th, Huey Lewis and the News “Back in Time”

Mvdbase.com, “Sammy Hagar – I can’t drive 55”

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

İngiliz İç Savaşı: Sebepleri ve Sonuçları

17. yüzyılda İngiltere'de yaşanan iç savaş, kısa bir süreliğine de olsa Cromwell liderliğinde askeri bir yönetimi meydana getirdi.

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.