Kütüphaneler, insanların sınırsız bilgi edinebilecekleri yegâne mekanlardır. İnsanın bu tür bir yerde kendini rahat hissetmesi önemlidir. Bununla birlikte dünyanın birçok yerinde bulunan kütüphaneler görkemli binaları sayesinde bilgi dağarcığı ile birlikte göze de hitap ediyor. Sizler için dünyanın dört bir yanında bulunan hem göze hem de bilgi dağarcığına hitap eden birbirinden güzel kütüphaneleri derledik.
Admont Abbey Kütüphanesi, Styria, Avusturya

Admont Abbey Kütüphanesi, dünyanın en eski ve en güzel kütüphanelerinden biridir. 1776 yılında yapılan bu kütüphane beyazın üzerinde parıldayan altın sarısı bir atmosfere sahiptir. İçerisinde bulunanların kendilerini bir peri masalındaymış gibi hissetmeleri işten bile değil. Ayrıca kütüphane Barok döneminin iki önemli sanatçısının eserlerine de ev sahipliği yapıyor. Bunlardan bir tanesi Bartolomeo Altomonte diğeri de Joseph Stammel. Altomonte’nin muazzam fresklerinin altından geçerek Stammel’in Son Dört Şey isimli heykellerine gitmek rüya gibi bir şey olsa gerek. Burası ayrıca dünyanın en geniş manastır kütüphanesidir. İçerisinde yaklaşık 70 bin kitap bulunuyor. Fırsat bulup da gezme şansı olanlar için büyük bir görsel şölen.
Trinity Collage Kütüphanesi, Dublin, İrlanda

İrlanda’nın en büyük kütüphanesi olarak kabul edilen yapının kuruluşu 1592 yılına dayanır. İrlanda’da yayımlanan tüm yayınlar bir nüshalarını bu kütüphaneye göndermek zorundadır. Bu nedenle kütüphane köklü bir yapı olmasının yanında basılı İrlanda tarihine de ev sahipliği yapar konumdadır. Her yıl yaklaşık 500 bin ziyaretçiye ev sahipliği yapan kütüphane, 800 yıl önce Celtic rahiplerinin kaleme aldığı Book of Kells el yazmalarına ev sahipliği yapar. Ahşap yapısı ve simetrik mimarisi sayesinde ziyaretçilerinin dikkatini çeken kütüphane içerisinde birbirinden kıymetli kitapları barındırıyor.
George Peabody Kütüphanesi, Baltimore, ABD

Adını fonunu sağlayan hayırsever George Peabody’den alan kütüphane, Baltimore halkına hediye edilmiştir. 1787 yılında hizmete açılan kütüphane, 19. yüzyıl mimarisinin neredeyse tüm belirgin özelliklerini taşıyor. Mermer bir zemin üzerinde yükselen beş kat boyunca yer alan kitaplar ziyaretçilere görsel bir şölen sunuyor. Kütüphanenin çatısından giren gün ışığı ise o muazzam atmosferi tamamlar nitelikte. Johns Hopkins Üniversitesi bünyesinde yer alan bu şahane kütüphane dileyen herkes tarafından ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebiliyor.
Portekiz Kraliyet Kütüphanesi, Brezilya

Rio de Janeiro’da bulunan bu kütüphane, 19. yüzyılın Portekiz mimarisini belirgin bir şekilde yansıtmaktadır. Portekiz dışında bulunan en büyük Portekiz Edebiyatı koleksiyonuna sahip yapıdır. Brezilya’da yaşayan 3 Portekizli tarafından kurulan kütüphanenin kuruluş amacı, Portekiz kültürüne teşvik sağlamaktır. 14 Mayıs 1837’de kurulan kütüphane 350 bin kadar kitaba ev sahipliği yapmaktadır. Raflarında orijinal el yazmaları, nadir bulunan edebiyat eserleri de yer alan bu kütüphane, insanlık tarihinin büyük bir kısmına tanıklık etmiştir. Koleksiyon bünyesine her yıl yaklaşık 6 bin eser katarak günden güne büyümeye devam ediyor.
Stuttgart Şehir Kütüphanesi, Almanya

Tarih kokan, sanat galerisi gibi görünen kütüphanelerden sonra günümüz mimarisi ile yapılmış, son teknoloji cihazlar ile donatılmış bir kütüphaneden bahsedeceğiz size. Dışarıdan bakıldığında basit bir küp görünümünde olan yapının içerisi harikalar diyarı gibi. Modern sanat galerilerinden dijital kitap istasyonlarına kadar içerisinde sanatın birçok dalını barındırıyor. İçerisinde ödünç alınanlar hariç 500.000 kadar materyal olduğu hesaplanan yapı 4 kattan oluşmaktadır. Kütüphanenin mimarı olan Eun Young Yi, bu kütüphanenin şehrin entelektüel ve kültürel merkezi olacağına inanıyor. Bununla birlikte eskiden kilise ile sarayın sahip olduğu statüye son dönemde bu tipteki kütüphanelerin sahip olacağını düşünüyor.
Kaynaklar
1- “Dünyanın En İyi Kütüphaneleri”. oggusto. Web. 15.11.24
2- “Dünyanın En Etkileyici 10 Kütüphanesi”. anadoluhayat. Web. 15.11.24
3- “Trinity Collage Library, Dublin, İrlanda”. oktayaras. Web. 15.11.24
4- “Dünyanın En Görkemli ve Tarihi 10 Kütüphanesi”. cazkolik. Web. 15.11.24
5- “Dünyanın En Görkemli 7 Kütüphanesi”. blog.turkhavayolları. Web. 15.11.24
6- “Dünyanın En İyi 12 Kütüphanesi”. saatolog. Web. 15.11.24
7- “Parıltılı Kitap Küpü”. geothe.de. Web. 15.11.24