Eris: Fitne ve Fesat Tanrıçası

Editör:
Ece Günay
spot_img

Tanrıça Eris, Yunan mitolojisinde kaos, anarşi, anlamsızlık ve çatışma gibi kavramlarla ilişkilendirilen bir tanrıçadır. Eris’in eski Yunanlılar tarafından Discordia olarak da adlandırıldığı bilinmektedir.

Eris ve Ailesi 

Eris, tanrı Zeus ile tanrıça Hera‘nın kızıdır; ancak bazı mitlerde Erebus ile karanlığın tanrısı Nyx‘in kızı olduğu da söylenir. Bilinene göre Eris, insanlar arasında çatışma çıkarmayı o kadar sevmektedir ki oğluna kavga anlamına gelen Strife adını vermiştir. Savaş tanrısı Ares ile savaşlara sık sık katılan tanrıçanın oğlu Strife de Ares’in yanında savaşmıştır.

Altın Elma Anlaşmazlığı Jacop Jordaens 1633

Eris’in Yunan Mitolojisindeki Yeri 

Arkadaşlar, komşular, evli çiftler veya herhangi bir grubun üyesi olan bireyler arasında bölünmelere yol açarak nefret ve savaş ortamının oluşmasına sebep olan tanrıça Eris, çatışmaları kolayca ateşler. Bireyin zihin ve bedenine bulaşarak onu istila edebilir, hastalık ve deliliğin hâkim olmasına neden olabilir. Gerçek mutluluk ancak zihin ve beden uyum içindeyken elde edilebileceğinden; Harmonia ve Eris‘in aynı anda aynı yerde olması imkansızdır.

Harmonia ile bir arada var olamayan Eris, aynı şekilde Adalet ile de bir arada olamaz. Adalet gitmek zorunda kaldığında onun yerini Eris alarak Dysnomia (Kanunsuzluk) ve Phonoi (Cinayet) dahil olacak şekilde çocuklarına yer açar.

Savaş hemşiresi olarak adlandırıldığında Eris, savaş alanının tanrıçası, melez tanrı veya insanları birbirleriyle savaştıran ve onları öldüren tanrıça olarak tanımlanır. Bu rolde Eris, Ares’in yanında canlandırılacak, ölmekte olanın acı ve ıstırabına sevinecektir. 

Eris, Altın Elma, Üç Güzeller, Paris’in Yargısı ve Truva Savaşı  

Paris ve Helen Jacques Louis David 1748 1825

Huysuz bir tanrıça olduğu bilinen Eris, her zaman insanların yoluna çıkmaya çalışır. Bu davranışına en büyük örnek olarak da denizler tanrısı Thetis ile Yunanistan kralı Peleus‘un düğününde yaşananlar gösterilmektedir. Düğünün sahibi, Eris’in herhangi bir kargaşa yaratmasını önlemek için onun dışında kalan tüm tanrıları düğüne davet eder. Düğüne davet edilmeyen tanrıça Eris sinirlenerek intikam almaya karar verir. Çağırılmamasına rağmen şenliklere katılır ve toplanan misafirlerin arasına altın bir elma fırlatır. Altın elmanın üzerinde “en güzeli için” notu yazmaktadır. Üç tanrıça; Hera, Athena ve Afrodit, bu not üzerine elmanın kendileri için olduğunu iddia ederler.

Altın elmayı kimin alacağı konusunda tartışmaya başlayan tanrı ve tanrıçalar, bu konuda büyük bir kararsızlığa kapılırlar ve Truva Prensi Paris‘ten en güzel tanrıçayı seçmesini isterler. Bunun üzerine düzenlenen Üç Güzeller Yarışması‘na katılan tanrıçalardan her biri prense bir ödül sözü verir. Athena bilgeliği, Hera gücü vaat ederken; Afrodit kendisinin seçilmesi durumunda dünyanın en güzel ölümlü kadını Spartalı Helen‘in Prens Paris’e aşık olacağını söyler. Bu teklif üzerine fazla düşünmeyen Paris, yarışmanın kazananı olarak Afrodit’i seçer.

Altın elmayı hangi tanrıçanın alacağını kararlaştırmak için düzenlenen Üç Güzeller Yarışması‘nın kazananının Afrodit olması savaş ve yıkım getirir; Paris’e âşık olan Spartalı Helen, halihazırda Kral Menelaus ile evlidir ve buna rağmen Prens Paris ile Truva’ya kaçar. Bu olayla beraber çok öfkelenen Menelaus, Truvalılardan intikam alacağına dair yemin eder.

Fitne tanrıçası olarak bilinen Eris, yalnızca bir altın elma ile namına yakışır bir olay zincirine sebep olmuştur. On yıl boyunca süren Truva Savaşı ile beraber birçok insan hayatını kaybetmiş ve sonucunda Truva düşmüştür.


Kaynakça

spot_img
Ebru Keskin
Ebru Keskin
Wrap you up in my daisy chains.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Alıntının Hikâyesi: Livaneli’den Aşk, Travma ve Unutabilmek Üzerine

“Aşk, bir uçurum kıyısında gözü bağlı yürümektir.”

Müziğin Kalbinin Attığı O Yer: Royal Albert Hall

1871'de açılan Royal Albert Hall yıllar boyunca birçok sanat etkinliğine tanıklık etmiştir.

İngiliz İç Savaşı: Sebepleri ve Sonuçları

17. yüzyılda İngiltere'de yaşanan iç savaş, kısa bir süreliğine de olsa Cromwell liderliğinde askeri bir yönetimi meydana getirdi.

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.