Müzisyen, gitarist, besteci, şarkı yazarı… Türkçe müziğin ve Anadolu rock kavramının gelişmesinde önemli bir yere sahip olan Erkin Koray’ı gelin yakından tanıyalım.
24 Haziran 1941 tarihinde dünyaya gelen Koray, küçük yaşlarda annesi Vecihe Koray’dan piyano eğitimi aldı. Sonrasında gitar çalmaya başladı. İstanbul Alman Lisesi’nde eğitim gördüğü yılarda, arkadaşları ile kurduğu amatör topluluk; Erkin Koray ve Ritimcileri ile dönemin popüler şarkılarını çalmaya başladı.
Müzikli mekânlarda çeşitli programlar yaptığı 1962 yılında bir teklif üzerine, bir yüzünde “Bir Eylül Akşamı” diğer yüzünde ise “It’s So Long” adlı parçanın bulunduğu ilk 45’liği 1966 yılında piyasaya sürüldü.
Askerliği sırasında Ankara Hava Kuvvetleri Caz Orkestrasında solistlik ve gitaristlik yapan Erkin Koray, terhisi sonrası Almanya’nın Hamburg şehrine gitti. Hamburg’da The Hiccupus adlı grupla 2,5 ay çalıştı. Türkiye’ye döndüğünde saçlarını uzatmaya başlamış, gelen tepkilere aldırmadan beat müziğin temsilcisi olmuştur.
Bir yüzünde “Kızları Da Alın Askere” diğer yüzünde “Aşk Oyunu” adlı parçalar bulunan 45’liği 1967 yılında basıldı ve önemli başarı kazandı. 1968 yılında Altın Mikrofon yarışmasında “Meçhul” ve “Çiçek Dağı” şarkıları ile dördüncü oldu. Erkin Koray’ın yarışmadaki şarkıları bir plak şirketi tarafından yayımlandı ve piyasada büyük tiraj yaptı. 60’lı yılların sonunda “Anma Arkadaş”, “Hop Hop Gelsin”, “Sana Bir Şeyler Olmuş”, “Seni Her Gördüğümde” gibi büyük ilgi ve beğeni toplayan şarkıları yayımlandı.
Erkin Koray ve John Lennon
1971’in Mayıs’ında Koray, Cannes Film Festivali’ne gitti. Festivalde John Lennon ve Yoko Ono’nun kısa filmini canlı izledi ve filmin sonunda Erkin Koray, gösterime katılan John Lennon ile konuşup görüşme ayarladı. Bir gün sonra gerçekleşen görüşmede Koray, Lennon’a yeni şarkısı “Mesafeler”i dinletti.
Yeniliğin Getirdiği Zorluk
Son derece popüler şarkıları, yaptığı çıkışları olsa da Erkin Koray’ın hayatı maddi sıkıntılar içinde geçmiştir. Müziği yaşam biçimi olarak benimsemiş olan Koray, belirsiz telif hakları, dinleyicinin düşük alım gücü gibi nedenlerle dönemin diğer müzisyenleri gibi maddi sıkıntılardan kurtulamamıştır.
Alışılmışın dışında, yeni ve sentez bir müzik yapan Erkin Koray, yazdığı sıra dışı şarkı sözleri, uzun saçları, özgün sahne kıyafetleri gibi nedenlerle TRT tarafından dışlanmıştır. Eserlerinin neredeyse tamamı belirli bir süre TRT denetimi tarafından yayınlanmaya uygun görülmemiştir.
Yaşayan Efsane
Tüm zorluklara rağmen müzikten vazgeçmeyen Erkin Koray; Öyle Bir Geçer Zaman Ki, Fesuphanallah, Silinmeyen Hatıralar, Tek Başına, Aşk Oyunu, Yalnızlar Rıhtımı, Arap Saçı, Estarabim, Sevince, Çöpçüler ve daha nice şarkıları ile dinleyicin kalbinde taht kurmuş, Türkçe müziğin gelişmesinde çok büyük rol oynamıştır.
Erkin Koray Öne Çıkan Albümleri
Mesafeler, Aşkımız Bitecek, Silinmeyen Hatıralar, Seni Her Gördüğümde ve Erkin Koray‘ı kitlelere duyuran Kızları Da Alın Askere gibi şarkıların bulunduğu albümdür. Bu albüm İstanbul Plak tarafından Koray’ın izni olmadan piyasaya sürülmüştür.
Fesuphanallah
Gönül Salıncağı, Cemalim, Krallar gibi şarkıların bulunduğu albümde dikkat çeken bir başka nokta, David Bowie‘nin 1973 yılında piyasaya sürülen “Aladdin Sane” albümünün kapağı ile “Fesuphanallah” albümünün kapağı arasındaki benzerlik olmuştur.
Gün Ola Harman Ola
Tutturamazsın, Gün Ola Harman Ola ve Sakın Gitme şarkılarında Anadolu ezgilerinin; Mezarlık Gülleri, Öfke, Melek misin şarkılarında Batı ezgilerinin dinleyiciyle buluştuğu öne çıkan Erkin Koray albümlerinden biridir.
Unutulmaz 45’likler
1967 yılında dinleyiciyle buluşan ve büyük ilgi gören bir yüzünde Aşk Oyunu diğer yüzünde Kızları Da Alın Askere bulunan 45’lik ile Erkin Koray geniş kitlelere ulaşmış ve adını duyurmaya başlamıştır.
Rock müziğin ruhunu doyasıya hissettiren, 1974 yılında yayınlanan bir yüzünde Krallar diğer yüzünde Dost Acı Söyler bulunan 45’lik Türkçe rock müziğin tarihine ışık tutar nitelikte.
Kaynakça:
Sonsuz Oda Blog, “Erkin Koray Kimdir?”. Web. Erişim: 23.11.2022
Kral Müzik, “Erkin Koray Kimdir?”. Web. Erişim: 23.11.2022
Biyografi, “Erkin Koray Kimdir?”. Web. Erişim: 23.11.2022