Çoğu zaman vakit öldürmek için film izleriz ama bazıları bizi fazlasıyla etkiler hatta bir şeyler öğretir. Bu listedeki biyografik filmlerin bazılarından bir şeyler öğreneceğiz ve hatta bazı başarılar bizleri de gaza getirecek.
Into The Wild (2007)
Yolculuk hikayelerini seviyor musunuz? Bu film tam size göre. Sonuna kadar özgürlük kokan bir film. Toplum baskısından kaçmak isteyen karakterimiz okulu bitirip ailesinden ayrılıp, sistemin dışına çıkma isteğiyle kendi gerçeğini aramaya çıkar. Into the Wild, Jon Krakauer’ın 1996 yılında yayımlanan ve Christopher McCandless adındaki bir gencin maceraları hakkında, filmle aynı ada sahip, kurgusal olmayan bir kitabından uyarlanmış, 2007 yapımı sinema filmi.
The Theory of Everything (2014)
2014’te çıkmış bu İngiliz dram-biyografi filmi bilim insanı Stephan Hawking’in hayatını konu alır. Yüzyılın en ünlü fizikçilerinden Stephen Hawking’ in hayatını, fazla teorik detaylara inmeden anlatan bir biyografi filmidir. Stephan Hawking’in zekası, teorileri, yaşadığı çokça zorluk ve aşkını bu filmde izliyoruz. Oyunculukların muazzamlığı ve kurgunun sağlamlığı sayesinde otobiyografik bir filmin izleyicilik gücü bir hayli artmış denilebilir.
Coco Chanel’den Önce (2009)
Bir kadının yaptığı devrimi ve mücadelesini izliyoruz diyebiliriz; Coco zamanının kalıplarına karşı duruyor ve oldukça başarılı oluyor.
İlk olarak 22 Nisan 2009’da Fransa’da gösterime giren filmde Coco Before Chanel, Anne Fontaine tarafından yönetilen ve birlikte yazılan 2009 biyografik drama filmidir. Filmin yıldızı Audrey Tautou ve Fransız moda tasarımcısı Coco Chanel’in erken yaşamını anlatıyor.
Modigliani (2004)
Eğer sanata ilginiz varsa bu film tam size göre, hem Picasso ile atışmaları hem aşk hayatıyla Modigliani’yi görüyoruz.
Modigliani, Mick Davis’in yazıp yönettiği, Andy García, Elsa Zylberstein, Omid Djalili, Hippolyte Girardot, Eva Herzigova ve Udo Kier’in oynadığı 2004 yapımı biyografik dram filmi. İtalyan sanatçı Amedeo Modigliani’nin hayatı anlatılmaktadır.
Özgürlük Yazarları (2007)
Bu filmde diğer öğretmenlerden farklı olarak öğrencilerini anlamaya çalışan ve okula teşvik eden bir öğretmen ve sınıfını izliyoruz. İdealist bir öğretmenin suç ortamında bulunan lise öğrencilerine bir umut olmak için verdiği mücadeleye şahit oluyoruz. Özgürlük Yazarları, 2007 yapımı bir Amerikan gençlik, drama filmidir. 9 Mart 2007’de Türkiye’de de yayınlanmıştır. Filmde, Hilary Swank, Scott Glenn, Imelda Staunton ve Patrick Dempsey’de rol almışlardır.
Sol Ayağım (1989)
Sol ayağım isimli aynı kitaptan uyarlama olan film. Belki de gerçekten engel olmadığını bize hatırlatacak bir film. Kitabını da okumanızı tavsiye ederiz.
Sol Ayağım, 1989 yapımı sinema filmidir. Doğuştan beyin felçli doğduğu için sadece sol ayağını kullanabilen İrlandalı yazar Christy Brown’un aynı adı taşıyan kitabından uyarlanmış gerçek bir yaşam öyküsüdür.
Umudunu Kaybetme (2006)
Duygusal ve zaman zaman eğlenceli olan bu filmde bir babanın mücadelesini izliyoruz. Geçim derdi nedir ve hayatta kalmanın zorluklarını da bize hatırlatan bir film.
Umudunu Kaybetme, Gabriele Muccino’nun yönetmenliğini üstlendiği Amerikan yapımı dram filmidir. Chris Gardner’ın biyografisi niteliğinde olan filmde Gardner’ı Will Smith canlandırmıştır.
Piyanist (2002)
Hem müzikleri hem oyunculuğuyla çokça duygulandıracak bir film.İkinci dünya savaşındaki haksızlıklar, bir müzisyenin her şeyini kaybedişi, savaş ve bir dram filmi izlemek istiyorsanız kesin olarak bunu izlemelisiniz.Hikayesinin etkisinden bir süre çıkamayabilirsiniz.
Piyanist, 2002 yılında gösterime girmiş, Roman Polanski’nin yönetmenliğini, Ronald Harwood’un senaristliğini yaptığı bir film.
Şampiyon (2018)
Her ne kadar atların kırbaçlanması ve hayvanların insanların eğlencesi için kullanılması doğru olmasa da ,Şampiyon filmi hem başarısı hemde aşk hikayesiyle fazlasıyla etkileyici olan filmlerden birisi. Filmde 90’lar Türkiyesini görüyoruz.
Bizim İçin Şampiyon, Ahmet Katıksız’ın 2018 yılında yönettiği ve Serkan Yörük ile birlikte senaryosunu yazdığı dramatik ve biyografik Türk Sinema filmidir. Yarış atı Bold Pilot ve jokeyi Halis Karataş’ın gerçek hikâyesi anlatılmaktadır.
Tibet’te Yedi Yıl (1997)
Yol, mücadele ve pek çok konuyu içeren etkileyici bir dağcılık filmi.
Tibet’te Yedi Yıl gerçek bir hikâyeden yola çıkılarak hazırlanmış, 1997 yılı yapımı ABD filmidir. Film, bir dağcının Tibet’te yedi yıl süren macerası boyunca yaşadıklarını ve geçirdiği değişimi konu ediniyor. Filmin gösterime girmesinin ardından Çin hükümeti başrol oyuncusu Brad Pitt’in Çin’e girmesini yasaklamıştır.
Kaynak: Wikipedia