50 yılı aşkın bir süredir rock müzik dünyasında belirleyici bir güç olarak yer alan Fleetwood Mac; güçlü vokalleri, çeşitli müzik türlerini harmanlayan tarzları ve unutulmaz şarkı sözleriyle dinleyicilerini büyülemeyi başarmıştır. İster sıkı bir hayran olun, ister bu eşsiz parçalarla yeni tanışmış biri olun, Fleetwood Mac’in müzik endüstrisi ve tüm müzikseverler üzerindeki etkisi inkar edilemez.
Fleetwood Mac, 1967 yılında Mick Fleetwood (davul), Peter Green (vokal), John McVie (bas gitar), Bob Brunning (gitar) ve Christine McVie (klavye) tarafından Londra’da kurulmuş bir İngiliz-Amerikan müzik grubudur. Kariyerleri boyunca birçok müzik türüyle ilgilenen grup 70’lerin başına kadar İngiliz Blues akımı etkisinde müzik yaparken grup, Stevie Nicks ve Lindsey Buckhingham’ın gruba dahil olduğu dönemde daha çok pop-rock odaklı müzikler yapmıştır.
Grup üyeleri yıllar içinde birçok kez değişmiş olsa da en başarılı ve popüler dönemlerini Stevie Nicks, Lindsey Buckingham, Christine McVie, John McVie, ve Mick Fleetwood zamanında yaşamıştır. 1975’ten 1987’ye kadar aktif olarak bu üyelerle müzik yapan grup en büyük hitlerine bu dönemde imza atmıştır. Elli yılı aşkın süren bir kariyere sahip olan grup, rock and roll tarihinin en ikonik parçalarından bazılarını üretmiştir. Blues ile yaptıkları başlangıçtan devam eden süreçteki pop etkisine kadar çok uzun bir dönem müzikleriyle birçok sanatçıyı ve hatta tüm dünyayı etkilemeyi başarmışlardır.
Başarılı müzik kariyerlerinin yanı sıra grup, yaşadıkları romantik karmaşalar ve olaylı ilişkilerle de döneme damga vurmayı başarmıştır. Tüm bu olumsuzlukları avantaja çevirmeyi başaran grup, birçok şarkısında yaşanan olaylardan esinlenerek dinleyicilerine de kendi içlerinde yaşadıkları fırtınayı hissettirmiş ve şarkılarında kendilerinden bir parça bulmalarını sağlamıştır.
Grup üyeleri arasında yaşanan tatsızlıklar, 1970’lerin ortalarında, Rumours albümlerinin kayıtları sırasında başlamıştır. Grup bu noktada birkaç yıldır birlikteydi ve belirli düzeyde bir başarı elde etmişti ancak aralarındaki gerilim de aynı oranda yükselmeye başlıyordu. Ana sorunlardan biri, Lindsey Buckingham ve Stevie Nicks arasındaki romantik ilişkiydi. İkili, Fleetwood Mac’e katılmadan önce çıkmaya başlamışlardı ancak Rumours’ı kaydetmeye başladıklarında ilişkileri sallantıdaydı. İkilinin kayıt seansları sırasında sık sık tartışması ve kavga etmesi stüdyoda gergin bir atmosferin oluşmasına sebep oluyordu. Aynı zamanda, Christine McVie ve kocası John McVie boşanıyorlardı.
Grup üyeleri bir albüm oluşturmaya çalışırken aynı zamanda kendi kişisel sorunlarıyla uğraşmaları kayıt süreçlerinin çok daha duygusal bir hal almasına sebep olmuştur. Kişisel çatışmalara rağmen grup bu süre zarfında en ikonik şarkılarından bazılarını üretmiştir. Rumours albümündeki şarkıların çoğu grup üyelerinin deneyimleri hakkında yazılmıştır ve bu da albüme ek bir duygusal derinlik katmalarını sağlamıştır. Örneğin, Go Your Own Way, Lindsey Buckingham tarafından Stevie Nicks ile olan ilişkisi hakkında, Dreams ise Nicks tarafından kendi romantik mücadeleleri hakkında yazılmıştır. Don’t Stop, Christine McVie tarafından zor bir döneminde umut ve iyimserlik mesajı vermek için yazılmıştır.
Rumours albümü, dünya çapında 45 milyondan fazla kopya satarak büyük bir ticari başarı elde etmiş ve 1978’de Yılın Albümü dalında Grammy Ödülü kazanmıştır. Bu başarıya rağmen grup üyeleri arasındaki olaylar, 1987’de Lindsey Buckingham’ın ve 1991’de ise Nicks’in gruptan ayrılmasıyla devam etmiştir. Yıllar boyunca, Fleetwood Mac kadro değişiklikleri ve iç gerilimler yaşamaya hiç ara vermemiştir. Ancak Rumours’ın yapımında çok büyük bir katkısı olan ve hatta albüme ismini veren bu karmaşa grubun tarihindeki en çok konuşulan olaylardan biri olmuştur.
1975 yılında çıkardıkları ve hit şarkıları Landslide ve Rhiannon’ı içinde bulunduran Fleetwood Mac albümü, kariyerlerinde bir dönüm noktası olmuş ve ilk ticari başarıları haline gelmiştir. 1977’de grup, tüm zamanların en çok satan albümlerinden biri olan ikonik Rumours albümünü çıkarmış ve dünya çapında 40 milyondan fazla kopya satmayı başarmıştır. 1980’ler boyunca grup başarılı albümler çıkarmaya devam etmiş fakat kişisel mücadeleler sonucu grup kadrosunda bazı değişiklikler yaşanmıştır. Tüm bunlara rağmen beraber performans sergilemeyi ve müzik yapmayı bırakmamışlardır. 1998 yılında ise Rock and Roll Onur Listesi’ne girmeye hak kazanmışlardır.
Grup, 50 yılı aşkın kariyerleri boyunca rock, blues ve pop müzikten etkilenerek sayısız derleme, canlı albüm ve 18 stüdyo albümü çıkarmıştır. Kariyerlerinin başından itibaren birçok önemli olaya imza atan grubun 3 Grammy ödülü, 1 Brit ödülü, 3 AMA ödülü olmak üzere toplam 23 ödülleri ve sayısız adaylıkları bulunmaktadır.
Fleetwood Mac (1968)
Grupla aynı adı taşıyan ilk albümleri, gitarist Peter Green ve klavyeci Jeremy Spencer’ın da dahil olduğu orijinal Fleetwood Mac kadrosu tarafından oluşturulmuştur. Albüm, grubun blues etkisindeki erken dönem tarzını sergileyen Looking for Somebody ve I Loved Another Woman gibi parçalar içeriyor.
She was a real good woman she wouldn’t do me no harm
(O gerçekten iyi bir kadındı bana hiç zarar vermeyecekti)
But I loved another woman now she’s up and she’s gone
(Fakat başka kadını sevdim, şimdi o çekti ve gitti)
Well, come back baby I know I treated you wrong
(Geri gel bebeğim sana yanlış davrandığımı biliyorum)
Rumours (1977)
Rumours, Fleetwood Mac’in tartışmasız en başarılı ve müzik tarihine adını altın harflerle yazdırmış albümüdür. Go Your Own Way, Don’t Stop, The Chain ve Dreams de dahil olmak üzere grubun en büyük hitlerinden bazılarını içerir. Rumours albümü, grubun kariyeri için kritik bir başarı olmakla birlikte birçok ticari başarı da elde etmelerini sağlamıştır. Ayrıca gruba Yılın Albümü dalında Grammy ödülü kazandırmıştır.
Loving you isn’t the right thing to do
(Seni sevmek doğru bir şey değil)
How can I ever change things that I feel?
(Hissettiğim şeyleri nasıl değiştirebilirim?)
If I could, baby, I’d give you my world
(Eğer yapabilseydim, bebeğim, sana dünyamı verirdim)
How can I when you won’t take it from me?
(Bunu benden almayacaksan nasıl yapabilirim?)
Tusk (1979)
Tusk albümü için Fleetwood Mac’in farklı sesler ve müzik türleriyle yaptığı bir çeşit deney albümü diyebiliriz. Bu iddialı albüm, grubun daha yumuşak tarafını sergileyen Sara ve Sisters of the Moon gibi parçalarını içerirken aynı zamanda Tusk ve Not That Funny adlı şarkıları da içererek daha deneysel sesleri bünyesinde barındırmıştır.
Stay with me a while
(Bir süre daha benimle kal)
Said you’d give me light
(Bana ışığı vereceğini söyledin)
But you never told me about the fire
(Ama bana ateşten söz etmemiştin)
Tango in the Night (1987)
Tango in the Night, Fleetwood Mac’in Lindsey Buckingham, Stevie Nicks, Christine McVie, John McVie ve Mick Fleetwood’dan oluşan klasik kadrosuyla son albümü olma özelliği taşımaktadır. Albümde Everywhere ve Little Lies gibi hit parçalar yer almıştır.
My friends say I’m acting peculiarly
(Arkadaşlarım tuhaf davrandığımı söylüyor)
C’mon baby
(Hadi bebeğim)
We better make a start
(Başlasak iyi olur)
You better make it soon
(Bir an önce yapsan iyi olur)
Before you break my heart
(Sen kalbimi kırmadan önce)
Behind the Mask (1990)
Behind the Mask, Lindsey Buckingham’ın gruptan ayrılışına ve yeni gitarist Billy Burnette ile klavyeci/vokalist Bekka Bramlett’in gruba katılmasından dolayı grubun kariyer hayatına damga vurmuş bir albümdür. Albümde Save Me ve In the Back of My Mind gibi hit parçalar yer almıştır.
In the back of my mind
(Aklımın bir köşesinde)
Every night, every day
(Her gece, her gün)
That’s where you still play
(Hala çaldığın yer orası)
In the back of my mind
(Aklımın bir köşesinde)
50 Years: Don’t Stop (2018)
50 Years: Don’t Stop, Fleetwood Mac’in tüm kariyerini kapsayan 50 parça içeren bir derleme albümüdür. Albüm, Rhiannon, Landslide ve The Chain gibi hitlerin yanı sıra Skies the Limit ve Love in Store gibi daha az bilinen parçaları içermiştir.
Damn your love, damn your lies
(Lanet olsun aşkına, lanet olsun yalanlarına)
And if you don’t love me now
(Ve eğer şimdi beni sevmiyorsan)
You will never love me again
(Beni bir daha asla sevmeyeceksin)
Sonuç olarak Fleetwood Mac, tüm zamanların en sevilen müzik gruplarından biridir. Eşsiz melodileri, büyüleyici şarkı sözleri ve güçlü performansları müzik dünyasında silinmez bir iz bırakmıştır ve günümüzde bile sayısız sanatçı onların müziklerinden hatta aralarındaki kimyadan ilham almaya devam etmektedir.
Yazımızın sonuna gelirken sizleri Fleetwood Mac‘in en sevilen şarkılarını içeren bir çalma listesiyle baş başa bırakıyoruz.
Kaynakça
- Rolling Stone. “Fleetwood Mac’s 50 Greatest Songs”. Erişim: 07.04.2023. Web.
- Britannica. “Fleetwood Mac”. Erişim: 09.04.2023. Web.
- All Music. “Fleetwood Mac”. Erişim: 09.04.2023. Web.
- Biography. “Fleetwood Mac: Behind the Drama, Divorce, and Drugs That Fueled the Making of Rumours”. Erişim: 18.04.2023. Web.
eline sağlık okurken inanılmaz keyif aldım umarım başka yazılarını da okuma fırsatım olur
Elinize sağlık yazar hanım 🙂