Sanat Dönemleri Serisi: Kübizm

spot_img

Kübizm 20. yüzyıl başlarında Pablo Picasso ve Georges Braque tarafından başlatılan bir sanat akımıdır. Bu üslubun ressamları, geometrik unsurları analiz ediyor ve bu geometrik unsurları parçalayıp kendi yorumlarıyla yan yana duran şekiller ile tekrar sunuyorlardı. Yani bu üslubun özelliği, bir nesneyi doğrudan resmetmek yerine o nesnenin parçalara ayrılması ve o parçaların sanatçı tarafından yorumlanıp soyut bir şekilde yeni formlara bürünmesiydi. Klasik resim üslubuyla farklılıklar gösterdiğinden dolayı döneminde oldukça eleştirilere maruz kalmıştır. Fakat Kübizm sayesinde eserler, farklı perspektiflerden bakılmaya, eserlerin farklı düşünülmesine imkan tanımıştır. Kübist bir ressamın tuvale yansıttığı renkler genelde beyaz, gri gibi nötr renklerdir. Kübizm çizgiye ve biçime odaklanıp, döneminde yeni bir görsel dil yaratmıştır. Kübizm tuval üzerinde, üç boyutlu görünüm yerine iki boyutlu hali vurgulamıştır.

Kübizm etkisini resim dalındaki etkisi çok daha büyük olmakla birlikte diğer sanat dallarında da görmekteyiz. Sanatın evrilmesine katkı sağlayan ve sanatta çağ atlatan bu akımın resim üzerindeki etkisini derledik!

Kübizmin Dönemleri

Sanat tarihçisi Douglas Cooper, Kübizm için üç ayrı evreden söz eder:

  • Erken Kübizm Dönemi (1906-1908)

Pablo Picasso ve Georges Braque parçalanmış olan nesneleri akla ters gelen fakat çözümlenebilir perspektiflerden oluşan kübist eserleri birleştirerek Kübizm’in temellerini atmışlardır.

  • Yüksek Kübizm Dönemi (1909-1914)

İspanyol sanatçı Juan Gris kendi beğeni üslubuna göre biraz Kübizmi değiştirmiştir. Bu evrede artık parlak renkler akıma dahil olmuştur.

  • Geç Kübizm Dönemi (1914-1921)

Son evrede müzik çalgıları, günlük eşyalar, insan figürleri ve bazen harfler, sözcükler dahil olmaya başlamıştır.

Dönemin Ünlü Eserleri

Sanatta çağ atlatan bu akımın, birkaç önemli eserine birlikte bakıp analizini yapalım.

Avignonlu Kızlar Pablo Picasso 1906 Museum Of Modern Art New York 2439 × 2337 cm
  • Avignonlu Kızlar (Pablo Picasso)

Bu eser Kübist hareketi başlatan eser olarak bilinir. Barcelona-Avignon sokağında bulunan genelevdeki beş kadın resmedilmiştir. Köşeli, kaba ve geometrik formların tuvali doldurup bedenleri ve arka fonu kaplanmasından ötürü oldukça eleştirilmiştir. Resme hakim olan şeylerden biri de kadınların yüzünde olan Afrika maskların etkisidir. Resmin asıl adı Avignon Genelevi’dir fakat tepki çekmesinden dolayı sanat eleştirmeni Andre Salmon tarafından Avignonlu Kızlar olarak değiştirilmiştir.

LEstaquede Evler Georges Braque 1908 Lille Métropole Museum of Modern Contemporary and Outsider Art 325 cm × 127 159 de x 405 cm
  • L’Estaque’de Evler (Georges Braque)

1908 yılında bir sergide, bu eserdeki evleri üst üste yığılmış küplere benzeten Fransız eleştirmen Louis Vauxcelles‘in aynı benzetmeyi tekrar bir yazısında kullanması üzerine bu akıma Kübizm denilmeye başlanmıştır. Manzara resmi olarak yapılmasına rağmen dönem dışı bir algıyla perspektife dayalı ve basit bir anlatımla tuvale yansıtılmıştır. Resimde dikkat çeken detaylar arasında evlerin ve ağaçların küçük geometrik formlarda sadeleştirilmesi ve bu şekiller içinde derinliği vurgulamak adına yapılan gölgeleme tekniğidir.

Woman With a Mandolin Pablo Picasso 1910 Museum Of Modern Art New York 1003 x 736 cm
  • Kadın ve Mandolin (Pablo Picasso)

Eserde akımın özelliklerinden olan gri, kahverengi, bej gibi renkler kullanılmıştır. Kullanılan renklerle birlikte gölgeleme hareketleriyle kadın figürü ortaya çıkmış, daha belirgin hale gelmiştir. Ancak buna karşın resim tekdüze ve bunaltıcı bir havada değildir. Işık ve gölge teknikleriyle, her ne kadar geometrik formlar olsa dahi, ilk bakıldığında eserdeki objeler rahatlıkla algılanabilmektedir.

Three Musicians Pablo Picasso 1921 Museum of Modern Art New York 2007 × 2229 cm
  • Three Musician (Pablo Picasso)

Resimde bulunan kişiler, popüler İtalyan tiyatrosu Commedia dell’arte geleneğinde maskeli üç müzisyeni temsil etmektedir. Genellikle kasvetli bir havanın bulunduğu tabloda, yarım bir şekilde görünen köpek figürü dışında arka planda başka bir şeye yer verilmemiştir. Kasvetli bir altyapı olduğundan dolayı ellerinde nota ve müzik aleti bulunan müzisyenler göze çarpmakta, renklerin ve dokunun bulunduğu alan odak noktası olmaktadır.

Juan Gris (Nature morte à la nappe à carreaux-1915), Jean Metzinger (Deux Nus-1910-1911), Georges Braque (La guitare-1909-1910), Albert Gleizes (La Femme aux Phlox-1910) gibi eserler de bu akım için önemle yerini almıştır.

Kübist Sanatçılar

Pablo Picasso
Georges Braque
Fernand Leger
Juan Gris
Roger de La Fresnaye
Marcel Duchamp
Albert Gleizes
Alexander Archipenko
Jacques Lipchitz

Kübizm; İtalya’da Fütürizm, İngiltere’de Vortisizm, Almanya’da Dışavurumculuk, Fransa’da Kübizm, Rusya’da Süprematizm ve Yapısalcılık olarak tanınmıştır. Resim dışında çeşitli sanat dallarından olan mimari, müzik, edebiyat ve birçok şeyi etkilemiştir. Günümüzde etkisini hala devam ettirmektedir.

Kaynakça;

Sanat 101, Eric Grzymkowski

spot_img
Arşiv
Arşiv
Söylenti Dergi'de geçmiş zamanda yazar olan dostlarımızın eserleri bu hesapta arşivlenmektedir. Yazar onayı olduğu sürece kaynak göstererek kullanmak serbesttir.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.

Kayıp Seslerden Yazının Öznelerine: Virginia Woolf’un Eserlerinde “Kadın” Teması

Woolf’un dilinde "kadın", tarihin dışına itilmiş bir sesin geri çağrılması, unutulmuş bir hakikatin dile gelmesidir.