Gizemli Mona Lisa’nın İkiz Kardeşi

spot_img

Da Vinci’nin gizemli Mona Lisa’sı…

16. yüzyılda Leonardo da Vinci tarafından yapılmış olan ve Rönesans Dönemi kadın portresinin ilk örneklerinden biri sayılan Mona Lisa, sanatçının en ünlü eserlerinden biridir. Fransa’da Louvre Müzesi’nde sergilenen tablo sanat dünyası açısından da çok büyük bir öneme sahiptir. Mona Lisa’nın, tüccar Francesco del Giocondo’nun karısı Lisa del Giocondo olduğu ve tablonun yapıldığı sırada Lisa’nın ikinci oğluna hamile olduğu düşünülüyor.
Mona Lisa’nın gizemi, portredeki donuk ve belirsiz ifadenin nedeni-tekniği henüz çözülememişse de, halihazırda tablo üzerine çalışmalar ve araştırmalar devam etmektedir.

Mona Lisa Tablosunun Orijinali

Tablonun gizemi çözülmeyi bekleyedursun, peki Mona Lisa Tablosu’nun neredeyse tıpatıp aynısı bir ikizi olduğunu biliyor muydunuz?

1819 yılından beri Madrid’deki Prado Müzesi’nde sergilenen bu ikiz tablonun 16. ya da 17. yüzyıllarda yapıldığı ve Mona Lisa’nın en eski kopyası olduğu düşünülüyor.

Esere ilk bakıldığında, Louvre Müzesi’nde yer alan orjinalinden farklı olarak Toskana kırsalındaki manzara yerine portrenin düz siyah bir zemine çizildiği görülüyordu. Tâ ki 2012 yılında Prado’nun küratörlerinin, eserde yer alan kişinin yüzünün restorasyona gerek duyduğunu düşünerek, bunu iyileştirmek adına Louvre Müzesi’ne ödünç almalarına kadar. Burada yapılan çalışmalarda eserin, yapım sırasında kullanılmış çok sayıda karanlık ve çatlak vernik tabakasıyla kaplı olduğu tespit etmiştir.

Tablonun restorasyon çalışmalarından önceki hali

Daha sonra yapılan bazı röntgen ve kızılötesi çalışmalarda da, tabloda yer alan öznenin arkasındaki koyu boyanın altına gizlenmiş manzaranın, Mona Lisa tablosunun arka planını oluşturan manzaranın daha canlı ve güzel bir hali olduğu görülmüştür.

Tablonun restorasyon çalışmalarından sonraki hali

Bu bilgilerden yola çıkarak eserin Mona Lisa’yla aynı zamanlarda yapıldığını düşünen uzmanlar, Leonardo da Vinci’nin eseri yaptığı sırada favori öğrencisi Francesco Melzi’nin kendisinden etkilenerek aynı tabloyu yaptığını düşünüyorlar.

Mona Lisa ve İkiz Kardeşi

Mona Lisa’nın aslı bugün hala Fransa’daki Louvre Müzesi’ndeyken, ikizi İspanya’da Prado Müzesi’nde sergilenmeye devam etmektedir.

Kaynakça: DailyArtMagazine

 

 

spot_img
Bahar Teğin
Bahar Teğin
her gün biraz daha ölüyoruz azizim.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

İngiliz İç Savaşı: Sebepleri ve Sonuçları

17. yüzyılda İngiltere'de yaşanan iç savaş, kısa bir süreliğine de olsa Cromwell liderliğinde askeri bir yönetimi meydana getirdi.

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.