Gizli Sayılar: NASA’da Bir Irkçılık Hikayesi

spot_img

25 Aralık 2016 tarihinde vizyona giren Gizli Sayılar filmi, Uzay Yarışı’nı kazanabilmek için NASA’ya yardım eden üç Afro-Amerikan matematikçi kadının hikayesini anlatıyor.

Film aynı zamanda Margot Lee Shetterly tarafından yazılan ve aynı adı taşıyan kitaptan uyarlanmış, kurgusal olmayan bir film konusunu içeriyor.

 

Hidden Figures (Gizli Sayılar)

Tam adı Hidden Figures: The American Dream and the Untold Story of the Black Women Who Helped Win the Space Race (Gizli Sayılar:Amerikan Rüyası ve Uzay Yarışını Kazanmasına Yardımcı Olan Siyah Kadınların Öyküsü) olan kitabın temelleri Margot Lee Shetterly tarafından 2010 yılında atıldı.

Kitap, kadın-erkek eşitsizliklerinin belirgin olarak yaşandığı 1930-1960 arası yılları bizlere aktarıyor. 2017 yılında The New York Times En Çok Satan Kurgu Dışı Kitaplar listesinde bir numaraya kadar yükseldikten sonra Kurgusal Olmayan Kitaplar dalında Anisfield-Wolf Kitap Ödülü‘nü kazandı.

Gizli Sayılar

Film, uzay yarışı sırasında Nasa’ya yardım eden Katherine Goble Johnson (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughan (Octavia Spencer) ve Mary Jackson (Janelle Monáe) adındaki üç matematikçi kadının yaşamını ele alıyor.

Film, 89. Akademi Ödülleri‘nde 3 Oscar, 74. Altın Küre Ödülleri‘nde de 2 adaylık elde etti. Bunun yanında BET En İyi Film Ödülü ve Yabancı Dilde En İyi Film Dalında Mavi Kurdele Ödülü olmak üzere toplamda 11 farklı ödül kazandı.

Filmde görülen en bariz durum, başarılı üç Afro-Amerikan kadının maruz kaldığı ırkçılık sorunu. Siyahi kadınlar için çalışma alanından oldukça uzakta konumlandırılan ve pis bir halde bulunan tuvaletler, yine siyahi kadınlar için ayrı çalışma odaları ve ayrı kahve makinelerin yer aldığı film, izleyiciye günlük hayatta hala karşılaşmakta olduğu ama göz yummayı tercih ettiği ırkçılık sorununu gözler önüne seriyor.

Film boyunca yaşanılan haksızlıkların tüm sebebinin ırkçılık ve kadın olmaları olduğu bariz bir şekilde belli ediliyor. Kadınların yaşadığı bu eşitsizlik durumunu gözler önüne sermeye çalışırken zaman zaman ataerkil toplum düzenine kayan film, ufak tefek pürüzlerine rağmen oldukça başarılı bir şekilde hedefine ulaşıyor.

Örnek olarak filmde erkeklerin genellikle sadece iş hayatı gösterilirken başrol oyuncularından Katherine G. Johnson’ın iş hayatının haricinde üç çocuğu olması, özel ilişkilerinde takındığı tavırları biliyor olmamız, kadınların sadece iş hayatı değil özel hayatları ve anaç yönleri ile de ön planda tutulduğunu görüyoruz.

Bunun yanında başrol kahramanlarımızın üstün zekalarına rağmen zaman zaman akıl almaya ihtiyaç duyması ve kadınlık ile ilgili tavsiyelere ihtiyaç duymaları ufak çelişkilere rol açsa da film genel olarak üç Afro-Amerikan kadının yaşadığı zorlu hayatı gün yüzüne çıkarmayı başarıyor.

Film Müzikleri

Filmin yapımcılarına baktığımız zaman gözümüze tanıdık bir isim çarpıyor: “Pharrell Williams”.

Birçok başarılı filmin müziklerinde adını gördüğümüz Hans Zimmer, Benjamin Wallfisch ve Pharrell Williams‘ın oluşturduğu ve içerisinde film müziklerinin yer aldığı Hidden Figures – Original Score” albümünde toplamda 26 şarkı yer alıyor.

Filmde verilmek istenen mesajların hem çarpıcı bir şekilde hem de yer yer yumuşak bir his yaratarak aktarılması için bu müziklerden başarılı bir şekilde yararlanıldığını görebiliriz.

Albüme göz atmak ve şarkıları dinlemek isterseniz aşağıdaki listeye göz atmanız yeterli!

Durgun başlayan ama ilerledikçe artan heyecanı ile izleyiciyi ekran başına kitleyen Gizli Sayılar, nihai gücün fiziksel güçte değil akılda olduğunu; aklın ise kıyafet ve cinsiyet ile sınırlı olmadığını, kişinin kafasında olduğu gerçeğini hatırlamamızı sağlaması açısından oldukça değerli bir film.

Herkesin izlemesi gereken bu filmi listenize eklemeyi ve en kısa zamanda izlemeyi unutmayın. İyi seyirler!


KAYNAK

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.