Güncel Sergi Takvimi: Ocak Ayında Neler Var?

Editör:
Esra Şahin
spot_img

İstanbul’da 2022 yılı her zaman olduğu gibi yine sanatla dolu geçti ve şehir 2023 yılında da yepyeni, birbirinden yaratıcı sergilere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. İstanbul’un müzelerinde ve sanat galerilerinde kavramsal sanattan video enstalasyonlarına; dijital sanat ve hatta ilk sanat NFT bienalinden sanatçıların samimi tuvallerine ve çeşitli fotoğraf serilerine; tarihsel ve kültürel yolculuklara çıkabileceğiniz, toplumsal konulara eğilen grup sergilerden kişisel işlere – görülmeyi ve fark edilmeyi bekleyen sanat eserleri ziyaretçisiyle buluşmayı bekliyor.

Sanatseverler için hazırladığımız bu listede hem 2023’ün Ocak ayında açılan/açılacak olan sergiler hem de bahar dönemine kadar görebileceğiniz uzun soluklu sergiler yer alıyor. Sanat dünyasından haberdar olmak ve kültür sanata doymak için burayı da ziyaret etmeyi unutmayın!

1. “Souffleur” – Sakıp Sabancı Müzesi | 29 Ocak 2023 

Yerçekimi Yorgunluğu, Hüseyin Çağlayan, 2015.

16 Eylül 2022 tarihinde Sakıp Sabancı Müzesi‘nde ziyaretçilere kapılarını açan Hüseyin Çağlayan’ın Souffleur sergisi, beden kavramına ve modern antropolojiye yeni medya kavramı aracılığıyla odaklanıyor. Souffleur sergisinde, Çağlayan’a göre, bahsedilen konulardaki boşlukları doldurarak “suflör” görevi gören üç eser serisi sunuluyor: Pre-tension (Özenme) serisi, popüler kültürde adını sıkça andığımız özenme kavramına atıfta bulunurken; Fake Celebrations (Sahte Kutlamalar), “dijital soyutlanmayı” eleştiriyor ve son olarak Post Colonial Body (Sömürgecilik Sonrası Beden) ise Batı tarafından sömürgeleştirilmiş etnik grupların danslarını ve bedensel hareketlerini konu alıyor.

Ayrıca sergide yer alan ve Hüseyin Çağlayan tarafından yönetilen Gravity Fatigue (Yerçekimi Yorgunluğu) başlıklı performans filmi, kimlik, bedensizlik ve göç gibi sanatçının ilgi alanları olan kavramları irdeliyor. Sergiyi 29 Ocak 2023 tarihine kadar ziyaret edebilirsiniz.

2. Dünyanın İlk Sanat NFT Bienali – Zorlu Psm | 6-15 Ocak 2023

Ortaya çıktığından beri çağdaş sanat dünyasında çokça konuşulan NFT’leri daha uzun bir süre daha konuşacağız gibi görünüyor. Öyle ki Dünyanın İlk Sanat NFT Bienali: Tuhaf Bir Kehanetin Katarsisi, 6 Ocak 2023 tarihinde İstanbul’da ziyaretçilere kapılarını açıyor. Doğa, insan ve teknoloji kavramları çerçevesinde “insanlığın teknolojiyi ne kadar içselleştirebildiği“ni sorgulayan bienal ziyaretçilerine “Doğru soruların peşinde miyiz?” sorusunu yöneltiyor.

Zorlu PSM’deki sergiler dışında ziyaretçilerin ekranlar ve projeksiyonlarla da katılım sağlayabilecekleri bienalde, medya sanat permonsları, hibrit söyleşiler, VR/AR deneyimleri, immersive sergiler gibi pek çok etkinlik bulunuyor. Metaverse’de gerçekleşecek sergileriyle de dikkat çeken ilk sanat bienaline, 2023’ün ilk iki ayı boyunca İstanbul dahil Berlin, Amsterdam, Londra, Bogota, Brüksel, Los Angeles ve Tokya gibi dünyanın ikonik sanat şehirleri ev sahipliği yapacak.

3. For Book Lovers Sergisi – Mixer | 28 Ocak 2023

ilk atölye I first studio I, Begüm Mütevellioğlu, 2022.

Aralık ayının son haftasında ziyarete açılan For Book Lovers sergisi, sanat tarihi boyunca içinde kitap bulunduran farklı eserleri bir araya getiren David Trigg‘in Reading Art: Art for Book Lovers adlı kitabından esinlenerek oluşturulmuş. Mixer tarafından sanatseverlerle buluşturulan aynı adlı sergideyse güncel sanatta içinde kitap bulunduran eserlerlerden bir seçki sunuluyor. Kitaplar ve sanat arasındaki derin bağı inceleyen For Book Lovers, Mixer proje alanında 28 Ocak 2023 tarihine kadar ziyarete açık.

4. Dijital Sezgiler Sergisi – Akbank Sanat | 11 Şubat 2023

Gizil Mekanın Tezahürü, Roman Solodkov, 2021.

Akbank Sanat‘ın 11 Şubat tarihine kadar ev sahipliği yapacağı Dijital Sezgiler sergisi, yeni medya sanatı ve internet kültüründe yapay sinir ağları olgusunu inceliyor. Yapay zeka tartışmasına onu hem bir araç hem de felsefi bir kavram olarak ele alarak yaklaşırken; yapay zekanın çağdaş sanat, kültür ve insanlar üzerindeki etkisini de irdeliyor. Sergi, yeni medya sanatında yapay zeka ile çalışmaya elverişli pek çok yaklaşımı bir araya getiriyor. Dijital sanat alanının dünya çapında tanınan isimleri ve deneysel işler yapan genç sanatçılara yer veren sergi aynı zamanda kodlayıcılara, araştırmacılara ve makina öğrenimi meraklıları tarafından üretilmiş projelere de alan açıyor.

5. Dudaklarımı Öp Kalbimi Hançerle – Pilevneli Galeri |14 Ocak-18 Şubat 2023

Pilevneli‘nin Dolapdere’deki mekanında 14 Ocak tarihinde açılacak yeni sergisi Dudaklarımı Öp Kalbimi Hançerle, sanatçı Ali Elmacı’nın son dönem kağıt ve tuval eserlerini bir araya getiriyor. Sanatçının özel koleksiyonundan eserlerin eşlik edeceği sergide Ali Elmacı’nın “Tadına Bakınca Kokusunu da Aldım“, “Bahçeye de Çıkarız” ve “Beni Kendinden Fazla Sev” adlı üç yeni kısa metrajlı filmi izlenebilecek. Kısa metrajlı filmlerin oyuncu kadrosundaysa Hatice Aslan, Ahmet Rıfat Şungar, Melisa Şenolsun, Onur Ünsal, Ömer Ülger, Aleyna Tilki, Barış Demiröz gibi isimlerin yer alıyor.

6. “Paula Rego: Hikayelerin Hikayesi” – Pera Müzesi | 30 Nisan 2023

Pera Müzesi 2023 yılının ilk aylarında iki yeni sergiye ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri de olağanüstü hayal gücüne sahip, figüratif sanatı yeniden tanımlayan, kadınların temsil edilme biçiminde devrim yaratan bir sanatçının, Portekizli sanatçı Paulo Rego‘nun eserlerinin bir araya getirildiği Hikayelerin Hikayesi sergisi.

Paulo Rego’nun yağlıboya, pastel, karakalem, akrilik resimleri ve yerleştirmeleri gibi farklı disiplinlerdeki çalışmalarına odaklanan sergide: sanatçının kişisel ve ve toplumsal mücadelesini odağına alan 1960’lı yıllara ait erken dönem işleri, 90’larda ürettiği figüratif büyük boy resimleri ve 2000’li yılların başında yaptığı çok katmanlı sahnelerden oluşan çalışmaları bir araya getirilmiş. Paulo Rego: Hikayelerin Hikayesi sergisini 30 Nisan 2023 tarihine kadar Pera Müzesi’nde ziyaret edebilirsiniz.

7. Black Dove Dijital Sanat Sergisi – The Stay Boulevard Nişantaşı | 31 Ocak 2023

Blackdove Sanat Galerisi’nin dijital sanatın ilk defa gösterime sunulacak eserlerine ve dünyaca ünlü isimlerine ev sahipliği yaptığı sergisi geçtiğimiz kasım ayında ziyaretçilere kapılarını açmıştı. “Hareket eden ve harekete geçiren”, benzersiz, yenilikçi ve generative art yaklaşımıyla oluşturulan eserlerin yer aldığı sergi, The Stay Boulevard Nisantasi’nin içerisinde yer alıyor. Dijital sanata, NFT’ye yeni bir soluk getiren sergi ocak ayının son gününe kadar ziyaret edilebilir.

8. Zamane İstanbulları – Pera Müzesi – Pera Müzesi | 30 Nisan 2023

Emin Özmen (Magnum Photos), “Olay” Serisinden, 2013 – 2022.

Pera Müzesi‘nin 2023 yılındaki uzun dönem sergilerinden bir diğeri, Refik Akyüz ve Serdar Darendeliler küratörlüğünde gerçekleşen Zamane İstanbulları başlıklı sergi. İstanbul’da yaşayan ve birbirinden farklı tarzda üreten 11 sanatçının fotoğraf çalışmalarından oluşan sergi, seyircisine bu megakentten birbirinden farklı temalarda çarpıcı görüntüler sunuyor.

İstanbul’un boşluk, yalnızlık, tekinsizliklerle bezeli topografyası, sosyal ve politik hareketlilikleri, göç meselesi gibi sorunlarını; sanatçıların kişisel deneyim ve etkileşim alanlarından, İstanbul’un -belki de artık biraz kanıksadığımız- olağan ve olağanüstü tuhaflıklarını gündeme getiriyor. Zamane İstanbulları, 30 Nisan 2023 tarihine kadar ziyaret edilebilir.

Exvoto
Carlos Aires, ‘Exvoto’, 3D modellenmiş pirinç heykel, 2022.

Carlos Aires‘in yeni dönem çalışmalarından oluşan Zilberman Gallery‘deki I will die… As will you (Ben öleceğim… Sen de) başlıklı sergisi; mekana özgü çoklu heykel yerleştirmesi, fotoğraf baskılardan oluşan kolajlar ve banknotlardan yapılmış tipografik bir çalışmaya yer veriyor. 

Carlos Aires; I will die… As will you sergisiyle insanın kendi ölümünü düşünmeden etrafındaki her şeyi yok etmesine işaret ederken, sergide insanlığın bugün içinden geçmekte olduğu hassas anlara da göz atıyor. Sanatçının izleyiciyle buluşturduğu tüm bu apokaliptik imalar manzarasında insanın ölümünü inkâr etmedeki ısrarını öne çıkarıyor. Bu çerçevede “carpe diem” fikrini güncel bir yorunla ortaya koyan sanatçı, sanatseverleri yaşamı tüm olumsuzluklarıyla kabul ederek kutlamaya davet ediyor.

 

Sanatla kalın!

*Sergilerle ilgili açıklamalar sergi künyeleri esas alınarak yazılmıştır. 

spot_img
Esra Şahin
Esra Şahin
i am a thinker, not a talker.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.