Güneş – POP İncelemesi: Müzikal Tutarlılığın Kimliğe Dönüşümü

Editör:
Damla Satıroğlu
spot_img

24. yaşına ayak basmasına günler kala çıkarmış olduğu ikinci stüdyo albümü “POP” ile yine müzik piyasasının göbeğine oturdu Güneş. Uzun zaman önce katılmış olduğu “O Ses Çocuklar” programında finale yükselerek evlerimize konuk olan sanatçı, 2022 yılında çıkarmış olduğu ilk stüdyo albümü “Atlantis” ile ruhlarımıza da konukluk etmişti. Bu albümün de etkisiyle Spotify’da 2022 yılının en çok dinlenen ikinci kadın sanatçısı olan Güneş, henüz çok gençken zirvenin tadına bakmıştı. Bu zorlu rekabet ortamında, zirveye çıkmaktan ziyade beklentileri karşılayarak zirvede kalmayı başarabilmek daha zor olsa gerek. Tam da bu yüzden gözlerin çevrildiği son albümü “POP”, Güneş’in bize daha önce verdiği sözleri tuttuğu bir albüm hüviyetinde. 

Güneş
Güneş | Paradise Production

Güneş’in en büyük ayırt edici özelliğinin söz yazarlığı olduğunu söyleyebiliriz. Şarkılarındaysa hep bir ikilem içinde. Günlük hayatta aklımızdan milisaniyeler içinde geçirdiğimiz her şeyi sözlere dökebiliyor. Aşkı, ihtirası, özlemi, nefreti, pişmanlıkları, iyi kileri, keşkeleri sürekli canlı tutuyor. Şarkılarında ağırlıklı bir duygudan bahsedemiyoruz ama her satırın ayrı bir duyguya kanatlandığı ortada. İşte tüm bunları yeni albümü “POP” aracılığıyla katlayarak artırmayı çok iyi başardığını görüyoruz.

Hemen aşağıdaki linkten izleyebileceğiniz röportajında albüm isminin müzikal olarak kendisini tanımladığını öğreniyoruz. Güneş, kendisini rap müzik yapan biri olarak görmüyor. 1990’lı yıllarla birlikte Türkiye’de yaygın olarak oluşmuş Türkçe pop türünün farklı bir türü olduğunu düşünüyor. Aslında dünyadaki pop standartlarına sahip bir müzik yaptığını söyleyen sanatçı, bu albümünde bunu hepimize haykırmak istemiş olacaktır ki giriş şarkısını ve albümün ismini çok net belirlemiş: POP.

Güneş’in şarkılarının kalıcılığında gördüğümüz önemli noktalardan birisi de vurucu cümleleri. Her şarkısında birden fazla slogan bulmak mümkün. Bunu bazen bir manifestoya bazen bir çığlığa bazense bir haykırışa benzetebiliriz. Kendisini en rahat ve mutlu hissettiği yerin şarkıları olması onu cesur haykırışlarına yönlendiriyor. Tam da bu noktada çıkan tüm sloganlar şarkılarının kalıcılığını artırıyor ve sizi hikâyesi içinde savurup duruyor.

“Omzumda yük değil, kalbimde izsin
Söyle, olur mu hiç bu dünya bizsiz?
Sonunda karnımda kalan bi’ histin
Kelebekler uçmayı öğrendi, gitti”
– Kelebek, Atlantis Albümü (2022)

Biz de bu yolda ilerleyelim ve albüm incelemesinde şarkılarından vurucu cümlelerle anlatmak istediği duygulara odaklanalım:

Görsel Genius

1. POP

“Düşündüm olanları, ne yaptım da hak ettim böylesini
Görmeyi istemek suç mu? Neden kırdın hep hevesimi?”

Albümle aynı ismi taşıyan POP, güçlü bir giriş niteliğinde. Albümün çoğunluğunda bizi karşılayacak olan hayal kırıklığının nasıl sinire dönüşebileceğini çok net anlatan şarkı, doğrudan yerine ulaşma hedefi taşıyor. Sanatçının ilk stüdyo albümü Atlantis’te hayal kırıklığı temasının daha çok insanın kendisini sorguladığı hatta suçladığı bir ruh hâli görüyorduk. Ancak POP, bize daha baştan gösteriyor ki bu duygunun etkisi olduğu gibi tepkisi de olacak.

“Başta zaten kavgalar bile güzel gelir
Sevdiğinden sandım kontrolsüz öfkeni”

2. 1999

“Uyanık bütün gece ay
Parlar üzerime”

Albümün ikinci şarkısı olan 1999, sanatçının kendisine bir motivasyon sinyali özelliğinde. Doğum yılını şarkının ismi yapması bu durumun en büyük göstergesiyken şarkının hızlı seyri ve sözleri, müzikten aldığı zevki iliklerine kadar hissettiğini gösteriyor. Aklından geçen her şeyi en iyi yansıtabileceği platformun şarkıları olduğunu düşündüğümüzde, bu motivasyon parçası olmasa albüm belki de istediği rotada ilerleyemezdi. Güneş’in kendi açıklamasına göre 2020 yılında Uzi ile yaptığı ve ilk büyük tanınırlığını sağladığı Dua şarkısı da kendisine bir motivasyon amacıyla yazılmıştı. 1999 da bu albümde çizginin bozulmayacağını bize gösteriyor.

“Estiğinde yine o rüzgar
Aynı melodiyle”

3. YOLUM AÇIK

“Var mı bana söyleyeceğin daha hakkında?
Yeniden yaşamak mı gerek olmak için her şeyin farkında?”

Yolum Açık, hayal kırıklığının en çaresiz özelliği olan beklentiyle nasıl başa çıkıldığını gördüğümüz bir parça. Şarkının müzikalitesiyle albümün nadide parçası olduğunu söyleyebiliriz. İlk dönüşteki rap verse’ü günlerce dilinize dolanabilecek kadar içine çekiyor ve yerinizde duramamaya zorluyor. Şarkının bu cazibesi, sizi bağlamdan koparmamak için de çaba gösteriyor. Elinizden gelen her şeyi yaptığınızda yolunuzun açık olduğunu ya da buna inanarak devam etme zorunluluğunu açıkça söylüyor.

“Kalbim sancı içinde kıvrandım yerde
O herkesten özel aşkın o zaman nerdeydi?”  

4. BÖLÜM SONU

“Anlattım dinlemedin
Seni böyle seven enayiyi göremezsin”

Bu şarkı, albüm çıkmadan birkaç ay önce single olarak çıkmıştı. Hem albüm için iyi bir reklam hem de iyi bir fragman niteliğinde olduğunu, albümün temasını görünce daha iyi anladık. Albümün en samimi şarkısı olduğunu söylemek mümkün. Güneş, bu şarkısında tam anlamıyla feryat ediyor. Aklımızı yiyen o pek çok düşünceyi korkusuzca söylüyor. Daha etkileyici kısmıysa bu feryadın, yorganın altında bağırmak kadar kısık sesli olması.

“Geceleri olmuyor mu sana da bi’ zor
Sıyrılamadıysan hâlâ bi’ de bana sor”

5. BAYADIR KEYFİM YOK

“Hatıran da olsa
Taşımak çok zor yaraların hepsini”

Albümü yarılamış olduğumuz bu şarkı, Spotify dinlenmelerinde diğerlerinin gölgesinde kalmış durumda. Bunun sebebi için diğer parçalardaki kadar ayırt edici unsur olmaması diyebiliriz. Albümün takip eden şarkılarını dinleyip tekrar dönünce kendine daha iyi bir yer bulan Bayadır Keyfim Yok, temposu ve müziğinde kullanılan farklı tekniklerle içine çekiyor ve albüm temasını güzelce tamamlıyor.

“Ne düşünüyordun beni böyle mahvederken
Ellerine verdim kalbimi, yap ne istersen”

6. YOK MUYDU VAKTİN BANA?

“Yükseldikçe tansiyon, ben düşüp bayılıcam
Baktığında gülen gözlerinle bana
Bu aklımı sıyırıcam”

Albümün en içten ve dikkat çekici şarkılarından birini bulduğumuz altıncı sırada dinleyicinin mutlaka kendinden parçalar bulabileceği bir ruh hâli hakim. Yağmurlu bir havada pencerenin önüne oturup sokak lambasından düşen damlaları saydığınız kadar büyük bir yalnızlık. En yakın arkadaşınıza içinizi dökmek isterken cümleleri bir araya getiremeyip kendi kendinize mücadele etmeye karar verdiğiniz kadar büyük bir üzüntü. İşte bu şarkı böyle bir şey.

“Kaçmaya çalıştın ama sen anca benden
Sevmene gerek var önce kendini erkenden”

7. MAHVET

“Bir bariyer, ucunda da biz
Arkasında aşkımız, korkuya hapis”

Yedinci sıradaki parçayla Güneş, iç dökme seansının zirvesine ulaşarak bunu noktalama niyetinde. Albümün başlangıcında sinyallerini gösteren sinir, doğrudan doğruya kendini gösteriyor. Buraya kadarki şarkıların kimisinin sözlerinde kimisinin de müziğinde gizli olan çığlığını toplu hâlde kullanıyor. Albüm çıktıktan kısa bir süre sonra şarkının rock versiyonu da çıkarılmıştı. Şarkıyı albümde dinlediğimiz versiyonundan çok daha ileriye taşıdığı su götürmez bir gerçek.

“Hep ağzından çıkan tek bi’ cümle yetti
Dağıtmaya özenle kurduğum düşleri”

8. ÇAPKIN KIZ FREESTYLE

“Faturamı ödüyorsam kendim
Hiçbir erkek beni ağlatamaz, asla”

İlk olarak 1968 yılında Gönül Yazar’ın seslendirmiş olduğu Çapkın Kız şarkısını müziği ve nakaratına dokunmayarak kendi sözleriyle bezemiş Güneş. Albümde bizimle paylaştığı her şeyin aslında bir dertleşme olduğu ve kaderinin kendi ellerinde olduğunu anladığımız bu manifesto, Türk popunun kültleşmiş parçası için modern bir yorum olmuş.

“Gücümü hafife aldın
Özgürüm, harbiden bi’ kuşla aynı”

9. AYNA

“Dans ettim her gece perilerle
İlhamı aradım bi’ fenerle”

Albümün sonlarına geldiğimiz şarkıda, giriş parçasındaki “kırdın güvenimi bakamadım aynaya” mısrasının derinlerine inilerek ayna metaforu üzerinden betimlemeler görüyoruz. Aynaya bakabilecek kadar öz güvenli olmanın gelgitlerini yaşayan şarkı, temposuyla da bu girdaba sürüklüyor.

“Oynuyo’ tüm dengemle varlığın
Unutmadın asla acımdan haz almayı”

10. 10.000 PARÇA

“Burdaydım hiç görmedin
Dindirdin çığlıklarımı
Bastırdın omuzlarımdan”

Spotify verilerine göre bu parçanın dinlenmesi hiç az olmasa da popülaritesi için aynı şeyi söyleyemeyiz. Bu sebeple albümün underrated şarkısı seçebiliriz. Arka planda sürekli canlı duran ritimle devam eden sözler, dinleyiciye hiç dinlenme imkânı bırakmıyor. Bittiğinde neyin nasıl olduğunu anlayamadan sizi ortada bırakan parça loop seçeneğine minnet duymanızı sağlıyor.

“Göz yaşlarım süslüyor bu vitrini
Dinle ritmini”

Albümü tamamladığımızda görüyoruz ki Güneş, kendisine özgü bir kimlik oluşturuyor. Müziğinden kelime kullanımına kadar her noktada “bu bir Güneş şarkısı” diyebileceğimiz bir standart oluşturmaya başladı. Anlatmak istediği hikâyeleri var ve bu albümle gördük ki bu bir sezon finaliydi. Atlantis albümünden aldığı bayrağı burada perçinledi ve sıradaki albümü için şimdiden beklenti oluşturdu. Özgün bir kimlik oluşturmak iki ucu keskin bıçaktır. Yaptığınız işin sevilmesinin yanında mutlaka sevilmeme boyutunu da yaratmak anlamına gelir. Ancak sanatı bir meydan okuma olarak görmek mutlaka karşılığını bulacaktır.

Görsel Gece Modu

“Alışmaya çalışmak katlıyor beni ikiye
Kaldırıldım dolabında en uzak yere”
– Yolum Açık, POP Albümü (2023)


Kaynakça:

Güneş | Melis İşiten ile Zaten Şov. Garaj. 16 Şubat 2024. YouTube.

Öne çıkan görsel: Substreet.

spot_img

2 YORUM

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.