Hafızalara Kazınan Sözleriyle Abdi İpekçi

spot_img

42 yıl önce dönemin Milliyet gazetesi genel yayın yönetmeni olan Abdi İpekçi, Mehmet Ali Ağca tarafından katledildiğinde, üçüncü kurşun kalemine çarpıp oradan kalbine saplanmıştı, adeta neden öldürüldüğünü gösteriyor gibiydi. Siper olsa da kalemi ona, maalesef yetmemişti…

İlköğrenimini gördükten sonra Galatasaray Lisesini bitirdi. Sonra bir müddet Hukuk Fakültesine devam etti. Yeni Sabah, Yeni İstanbul ve İstanbul Ekspres Gazetesi gibi çeşitli gazetelerde spor muhabiri, sayfa sekreteri ve yazı işleri müdürü olarak çalıştı. Ali Naci Karacan’ın çıkardığı Milliyet Gazetesinin yazı işleri müdürü (1954), bir süre sonra da genel yayın müdürü oldu.

1961 senesinden öldürüldüğü 1 Şubat 1979 tarihine kadar aynı gazetenin başyazarlığını da yürüten Abdi İpekçi, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Basın Enstitüsü Başkanlığı, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti ve Uluslararası Basın Enstitüsünün ikinci başkanlığı, Basın Şeref Divanı genel sekreterliği gibi vazifelerde bulundu.

14 yıl sonra kendisi de bir suikastla öldürülecek olan Uğur Mumcu, Abdi İpekçi’nin ardından şöyle yazmıştı:
“Abdi İpekçi niçin öldü, diye sormayın. Yarınlar için, yarınların özgürce yaşanması için öldü.”

Atatürkçülüğü, düşünce özgürlüğünü, demokrasiyi, ülkenin bağımsızlık ve bütünlüğünü yaşamı pahasına savunan Abdi İpekçi’yi katledilişinin 42. yılında unutulmayan sözleri ile anıyoruz.

  • “Vuran patlatıyor, çalan oynatıyor.” (Milliyet Gazetesi – Durum yazısı)
  • “Kahraman putlaştırıldığı zaman ölür.” (İnönü Atatürk’ü Anlatıyor – Abdi İpekçi, s. 153)
  • “Hayvanlar Afrika’da günlük hayata karakterini veren bir unsurdur. Afrikalılar vahşi hayvanların bulundukları mıntıkalarda yaşarlar, onlardan korkarlar, onları yerler ve onlara taparlar.” (Afrika, Abdi İpekçi – s. 46)
  • “Güneş batarken binlerce ağızdan çıkan yanık bir türkünün nağmeleri Beyazıt Meydanı’nı doldurmaktaydı:
    Olur mu böyle olur mu
    Kardeş kardeşi vurur mu
    Kahrolası diktatörler
    Bu dünya size kalır mı?” (İhtilalin İçyüzü – Abdi İpekçi, s. 142)
  • “Biz o kadar güç şartlar içinde muharebe edip memleketi düşman istilasından kurtarmaya çalışırken dinsizlikle itham olunuyor ve cezalarla hüküm giymiş olarak ilan ediliyorduk.” (İnönü Atatürk’ü Anlatıyor – Abdi İpekçi,  s. 14)
  • “Harf İnkılâbı Atatürk İnkılâplarının en ilerisinde olanıdır. İnkılâplarda benim kanaatimce en ileri iki tanesi vardır:
    Biri harf inkılâbıdır, biri de kadınların cemiyete girmesi, kadın hürriyetidir. Bu ikisini en ileride görürüm ben.” (İnönü Atatürk’ü Anlatıyor – Abdi İpekçi, s. 47)
  • “Kale direkleri tahtadan değil. ince yuvarlak demirden. Yine İngiliz polis müdüründen aldığımız izahata göre bu yeni olarak kabul edilmiş bir sistemmiş, futbol meraklısı geçinen bizim bundan haberimiz yoktu ama Afrika çoktan tatbikine başlamıştı.”  (Afrika – Abdi İpekçi, s. 108)
  • “Mehtaplı bir gece idi. Tepemde koskoca bir ay, bütün ışığını gözümün içine dolduruyordu. elektrik olsa düğmeyi çevirir uyurdum. Fakat mehtabı nasıl söndürmeli?”  (Afrika – Abdi İpekçi, s. 10)

    Kaynakça:
  • https://tr.wikipedia.org/wiki/Abdi_%C4%B0pek%C3%A7i
  • Afrika – Abdi İpekçi
  • İnönü Atatürk’ü Anlatıyor – Abdi İpekçi
  • İhtilalin İçyüzü – Abdi İpekçi
spot_img
Gizem Coşkun
Gizem Coşkun
"En karanlık an şafak sökmeden önceki andır"

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Alıntının Hikâyesi: Livaneli’den Aşk, Travma ve Unutabilmek Üzerine

“Aşk, bir uçurum kıyısında gözü bağlı yürümektir.”

Müziğin Kalbinin Attığı O Yer: Royal Albert Hall

1871'de açılan Royal Albert Hall yıllar boyunca birçok sanat etkinliğine tanıklık etmiştir.

İngiliz İç Savaşı: Sebepleri ve Sonuçları

17. yüzyılda İngiltere'de yaşanan iç savaş, kısa bir süreliğine de olsa Cromwell liderliğinde askeri bir yönetimi meydana getirdi.

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.