Haftalık Kitap Keşfi: Başkalarının Tanrısı

Editör:
Gülefşan Çelebioğlu
spot_img

Her hafta mutlaka keşfedilmesi gerektiğini düşündüğümüz bir kitabı öne çıkardığımız serimizde bu hafta Başkalarının Tanrısı var.  Mine Söğüt tarafından yazılan kitap Can Yayınları ile bu sene okuyucularıyla buluştu.  48 bölümden oluşuyor ve bölümler genelde 2-3 sayfayı geçmiyor. Her bölüm okurken bizi kitabın içine çekiyor. Sayfalar fark etmediğiniz şekilde akıp gidiyor. 160 sayfadan oluşan Başkalarının Tanrısı, elinize aldığınızda bir çırpıda biterek gerçek hayattan sizi kısa süre için uzaklaştıracak. Bitirdiğimiz zaman ise kendi hayatımızı sorgulayıp iç dünyamıza çekileceğimiz bir etkiye sahip.

“Ne doğumumuz ne ölümümüz ne de doğumla ölüm arasında can çekişerek sürdürdüğümüz hayatlar bize ait. Başkalarının isteklerinden doğuyor, başkalarının istediği gibi yaşıyor ve başkaları yüzünden ölüyoruz. Bizim sandığımız hayat bizim değil, bizim sandığımız beden bizim değil.”

Daha önce Mine Söğüt’ün eserlerini okuyanlar anlayacaktır ki, bir kitabı onun yazdığını anlamakta zorlanmazsınız. Kendisine özgü, samimi bir yazış tarzı var. Bu yüzden Mine Söğüt’ün cümlelerinin altında yatan derin anlamlarını Başkalarının Tanrısı kitabında da görüyoruz. Hayat olması gerektiği gibi akışında giderken, fark edemediğimiz gerçeklikleri görmemizi sağlıyor.

Birbirleri ile hiç alakası olmayan beş farklı insan, aynı kaderi yaşamak için bir araya geliyorlar. Bir sabah uyandığınız da bütün hayatınızı geride bırakıp, konfor alanınızdan dışarı çıkabilir misiniz? Ana karakter olan Musa, kendi gerçekliğini bulabilmek ve kafasında kurup durduğu soruların cevabını da alabilmek için alıştığı kurulu düzeni terk ediyor. Ailesini, hayatını ve işini geride bırakarak yeni bir hayata başlıyor. Musa karakterinin gözünden görüyoruz bizde olanları bitenleri. Bu sefer yolu dört farklı insanla kesişiyor. Hepsi birbirinden farklı olmalarına rağmen aynı hayat yolu içerisindeler. Karanlık geçmişi tuhaf olaylara dolu ve sevdiği adam yüzünden bacaklarını kesen Efsun abla, hayat kadını olan Hülya, çöpte bulunan bebek Matruşka ve kim olduğunu bile hatırlamayan Adnan abi… Hayat, yolunu arayan kaybolmuş bu 5 insanı bir araya getirir. Aslında onları her gün sokakta görüyoruz, hayatlarına dair bazen tahminlerde bulunuyor, bazen görmezlikten geliyor, kimi zaman ise üzülüyoruz. Belki de en uzun süren 10 saniyelik bir göz göze gelmeden sonra “acaba hayat ona ne gibi zorluklarla karşı karşıya bıraktı da şuan bu durumda” diye düşünmeden edemiyoruz. Bu düşünceye en fazla 5 dakika odaklanıyor, yerine gündelik yaşamımızdan bir düşünceyle değiştiriyor ve unutuyoruz… Onlar da her gün gördüğümüz, sokakta yaşam mücadelesi veren insanlardan birkaçı. Kucaklarında kimsesiz bir bebekle sokaklarda kendilerine barınacak bir yer arıyor, aynı zamanda kendi zor hayatlarını sorgulayarak bununla başa çıkmaya çalışıyor, hayatı tekrar sevebilmek için çabalıyorlar…

Hayatın tam kendisini anlatan bir konuya sahip olduğundan dolayı, Mine Söğüt bizlere de her sayfada hayatı sorgulatıyor. Yoksulluk, evsizlik, kimliğini bulamama, sıkıntılı ruh halleri kitabın ana konusunu oluşturuyor. Okurken kendinizi zaman zaman karakterlerin arkadaşı olarak görebilir ve olaylara müdahale etmek, onlara yardımcı olmak isteyebilirsiniz.

Eğer kitabın adı Başkalarının Tanrısı olmasaydı, biz yine Başkalarının Tanrısı derdik. Kitapta Tanrı’nın kimin Tanrısı olduğu sorgulanıyor. Şanslı mıyız yoksa onlar gibi şanssız mıyız? Bu neye göre belirleniyor? Bazılarımız mükemmel görünen hayatlarında çok mutluyken, bazılarımız neden yaşamanın ne olduğunu bile unutmuş durumda?

Kendinizi sorgulamaktan ve hayatın bin türlü farklı tarafını düşünmekten duramayacağınız bu kitabı okumanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz!

En sevdiğimiz bölümlerinden en sevdiğimiz alıntılarını sizler için paylaşıyoruz:

1- “Benim içim sana fena.”

2- “Yol nedir? Gelenler mi yapar o yol izini; gidenler mi?”

3- “Bir çocuğu korumanın tek yolu onu doğurmamaktır.”

4- “Anlatacak hikayesi olmadan terk ettiği yere dönemez insan.”

5- “Benim yanlışım en büyük doğrum… Benim yanlışım sana olan aşkım.”

6- “Sistem içine içine devamlı çöküyor. Yeryüzünde gördüğümüz her şeyin temelinde bir enkaz. Tüm medeniyetler kendilerinden önce yıkılmış başka medeniyetlerin üzerine kurulu.”

7- “Kimdim ben?” diye düşünüyor. Oysa kimse kimdi, bunu en iyi o biliyor. … Tüm kimliklerinden, tüm bağlarından arınmış. Ne birinin babası, kardeşi, arkadaşı ne de birinin dostu ya da düşmanı. Sadece kendisi. Kim her şeyden arınıp da sadece kendisi olmak istemez?”
8-  “Küllerinden yeniden doğamaz kimse. Bir kere tutuştun mu, artık bitersin.”
9- “Rıhtımda bir başıma otururken ve ölmeyi düşünürken gördüğüm belli belirsiz bir rüyasın, sayıkladığım bir şiirsin, uydurduğum bir aşksın, kapıldığım bir büyüsün.”
10- “Sen de bilmiyorsun işte kim olduğunu. Hiçbirimiz bilmiyoruz. Kimiz biz? Neden buradayız? Nereden geldik, nereye gidiyoruz? Hiçbirimiz hiçbir şey bilmiyoruz.”

 

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.

Kayıp Seslerden Yazının Öznelerine: Virginia Woolf’un Eserlerinde “Kadın” Teması

Woolf’un dilinde "kadın", tarihin dışına itilmiş bir sesin geri çağrılması, unutulmuş bir hakikatin dile gelmesidir.