Söylenti Dergi’nin sinema editörleri sizler için birbirinden güzel film önerilerinde bulundu.
Our Ark (2021/Belgesel)
Deniz Tortum ve Kathryn Hamilton‘ın birlikte çektikleri Our Ark, Hollanda ve ABD yapımı kısa bir belgesel olma niteliği taşıyor. Yönetmenler anlatmak istedikleri ve belki de insanlığa duyurmak istedikleri her şeyi; iklim değişikliğini baz alarak çektikleri bu kısa filmde, dünyanın dönüştüğü durumu simülasyon fikriyle farklı şekillerde hayal ettiriyorlar.
Yeryüzünde var olan her şeyin bir kopyası olsa, ama bu sanal ortamda gerçekleşse?
Film, dijital bir Nuh’un Gemisi fikrinden bahsederken, insanı düşünceden düşünceye sürüklüyor. Teknolojiye ayak uydurmaya çalışırken; feda ettiklerimiz, unuttuklarımız, uğruna vazgeçtiğimiz pek çok şeyi de hatırlamamızı sağlıyor.
13 dakika süren film, 41. İstanbul Film Festivali‘nde En İyi Kısa Film seçildi. Ufuk açan Our Ark’a MUBI‘den ulaşabilirsiniz.
Işılay Güzel Yılmaz önerdi.
Watcher (2022/Psikolojik Gerilim)
Bükreş’e eşiyle yeni taşınmış olan Julia, bir şeylerin doğru olmadığını biliyordur. Yolun karşısındaki apartmanda sürekli ona bakan adamda gerçekten çok ama çok tuhaf bir şeyler olduğu kesindir. Julia büyüyen huzursuzluk ve korku hissini mantık çerçevesinde yorumlamaya çalışsa bile iç sesi onu tehlikede olduğuna dair uyarır.
Chloe Okuno‘nun soğuk ve zarif anlatısına sahip gerilim filmi olan Watcher, Julia’nın ruh halini her yönüyle somutlaştırıyor. Görseller, ses tasarımı, yapım tasarımı, renk şeması kullanımı Julia’nın bakış açısını ifade etmek için en doğru şekilde işliyor.
Bu iş öyle iyi yapılmış ki; Julia’nın kendi hayatının anlatıcısı olarak güvenilirliği bile izleyicide şüphe uyandırıyor. Can sıkıntısı ve yalnızlık Julia’nın durumunu etkiliyor mu, yoksa Julia gerçekten tehlikede mi? İzlerken sıklıkla kendinize bu soruyu soracaksınız. Bu filmin, temponun kademe kademe geliştiği bir slow burn olduğunu da unutmamak gerekir.
Berfin Sayarsoy önerdi.
La Belle Époque (2019/Romantik – Dram)
Zamanda geri dönebilsek hangi anınızı tekrar tekrar yaşamak isterdiniz?
Filmin altmışlı yaşlarını geçen başkarakteri Victor, işte böyle bir fırsata denk geliyor. Özel bir firma sayesinde, profesyonel oyuncular, makyaj, tarihçi ve set ekibinin yardımıyla hayatının en anlamlı dönemine, 40 yıl öncesine, hayatının aşkıyla tanıştığı güne geri dönüyor.
Hayatının aşkıyla tekrar karşılaşma ve bir şekilde o günleri yeniden yaşama fikri Victor’u umutsuzluğun ellerinden kurtarıyor. Victor neredeyse tüm mal varlığını oğlunun da desteğiyle bu şirkete vererek hem yeni hem de tanıdık olmayı başarabilen bir maceraya atılıyor.
La Belle Époque, zamanda geri dönme konusunu tatlı ve gerçekçi bir formda işlemeyi başarmış. Fransız komedyen, oyun yazarı ve aynı zamanda tiyatro yönetmeni olan Nicolas Bedos’un çıktığı festivallerde beğeni kazanan filmi, sizi güldürüp düşündürürken öyle bir romantizm içine alıyor ki fazla kapılırsanız ağlatabilir bile.
Günsu Akçatepe önerdi.
The Killing of Two Lovers (2020/Dram – Gizem)
Eşi Niki’yle ayrılık sürecinde başka insanlarla da görüşebilecekleri yönünde anlaşan David, ailesini bir arada tutmaya çalışırken bir yandan da hala aşık olduğu kadının yeni ilişkisi Derek’e büyük bir öfke beslemektedir. Ailesini kolay bir şekilde kurtaramayacağını bilen David, çözümü yuvasına tehdit olarak gördüğü Derek’i öldürmekte arar. Tabancasıyla zarar görmüş erkekliğini tedavi ederken her yerde avını takip eder; fakat tetiği çekecek gücü olmadığını da bildiği için sürekli olarak cansız mankenler üzerinde prova yapar.
Her gün başka bir çaresi olmadığını daha da kabullenen David’in ‘kurtuluş’unu gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğini merak içinde izliyoruz.
Robert Machoian’ın dördüncü uzun metrajı olan film, yönetmenin en çok ses getiren yapımı olarak filmografisinde yerini aldı. The Killing of Two Lovers, ilk gösterimini 2020 Sundance Film Festivali’nde yaptı. Sinematografisini ve hikayesini minimalist tutan film, derdini hiç acele etmeden anlatıyor ve finaliyle maskülenitenin kırılganlığı bir kez daha gözler önüne seriyor.
Berke Ateş Aytekin önerdi.
See How They Run (2022/Gizem – Komedi)
1953 Londra’sında, Agatha Christie‘nin oyunu Fare Kapanı’nın 100. Performans kutlamaları sırasında oyunu sinemaya uyarlamak isteyen sinir bozucu küstah yönetmen Leo Köpernick gizemli biri tarafından öldürülür.
Hayattan bıkmış alkolik Müfettiş Stoppard ve hevesli çaylak komiser Constable Stalker davaya atanır. İkili soruşturma sırasında tiyatro dünyasının gizemli ve karanlık tarafıyla karşı karşıya kalır. Araştırma ilerledikçe her şey daha şaşırtıcı hale gelecektir.
Başrollerinde Sam Rockwell, Saoirse Ronan ve Adrien Brody gibi ünlü isimlerin bulunduğu komedi ve polisiye türündeki bu sürükleyici filmi Disney+’tan izleyebilirsiniz.
Aleyna Kavak önerdi.