Asıl ismi Ashley Nicolette Frangipane olan, kısa sürede yıldızı parlayan, yetenekli, öz güvenli, sıcakkanlı, cesur ve “BADLANDS” isimli ilk albümüyle listelere ikinci sıradan giriş yapan Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı: Halsey.
Genç nesil müzisyenlerden biri olan Halsey, çoğumuzun da bildiği üzere çıktığı ilk günden itibaren dik duruşundan vazgeçmemiş şarkıcılardan biri. Gerek müziği gerek moda anlayışı ile her zaman korkusuz ve risk almaktan çekinmeyen Halsey, YouTube kanalından kendi şarkılarını ve cover’larını paylaşarak kitlesini oluşturmuş ve bu kitleyi bugün oluşturduğu kariyerinin bir zemini olarak belirlemiştir. Halsey için kendi kariyerini kendisinin yarattığını söyleyebiliriz.
Şarkılarında, kliplerinde, sosyal medya hesaplarında elinden gelen kapsayıcılığı sağlayan, yaşadığı hayatın sesinin önüne geçmesine engel olmaya çalışan ve herhangi bir etiket veya sıfata ait olmadan sadece Halsey olarak tanınmak isteyen Halsey’nin 5 unutulmaz şarkısını sizler için derledik. Umarız sizler de bu şarkıları dinlerken en az bizim kadar keyif alırsınız.
1. So Good
Sözleri ve klibiyle dinleyicilerden büyük beğeni toplayan So Good’un tüm hikayesi Halsey’nin söylediğine göre onun gözünden aktarılan gerçek bir aşk hikayesi. Halsey bir tweet’inde ”So Good, yıllardır tanışıp iletişim halinde olan fakat birbirimizin insanı olduğumuzu fark etmeye kadar olan kısmı anlatıyor. Bu şarkı sonradan iyileşen bir eski sevgiliye değil. Her zaman yanımda olan ve bir gün aşık olduğum arkadaşımla ilgili. Eski sevgililerinize mesaj atmayı bırakın.’’ diyor ve ekliyor: ”Doğru kişi, yanlış zaman türünde bir şarkı.’’ Şarkıyı dinleyip klibi izlediğimizde Halsey’nin ne kadar haklı çıktığını anlayabiliyoruz.
You’re all I think about and everywhere I look
(Tek düşündüğüm sensin ve baktığım her yerdesin)
I know it’s bad, but we could be so good
(Bunun kötü olduğunu biliyorum ama biz çok iyi olabilirdik)
2. I’m not a woman, I’m a god
“If I Can’t Have Love, I Want Power” albümüne ait olan ve Halsey’nin en çok tartışılan klip ve sözlere sahip şarkılarından birinin I’m not a woman, I’m a god olduğunu söylemek bizce abartı olmayacaktır. Şarkı çıktığı gün itibariyle -ve de halen- ismiyle, sözleriyle ve de klibiyle büyük tepki topladığı kadar büyük beğeni de almış ve almaya devam ediyor. Kadınların anlaşılmak yerine eleştirilmeyi hak ettiğinin düşünüldüğü ataerkil sistemde elbette Halsey’nin bu şarkı ve klibinin herkesin hoşuna gidecek türden olmadığını görebiliyoruz. Kimilerine göre şarkı ve klip aşk, seks ve hamilelik üzerine farklı bir bakış açısı getirirken kimilerine göre olmaması gerekilen, yasaklı bir klip ve şarkı. Yargılarımızı bir kenara bırakıp albümü ve klibi incelediğimizde aslında Halsey’nin anne olma yolculuğunu ve bununla birlikte gelen toplumsal yükleri anlattığını fark edebiliriz.
Maybe I could be a better human with a new name
(Belki yeni bir isimle farklı bir insan olabilirim)
Klibi izlerken Halsey’yi birçok farklı kadın olarak görüyoruz. Çıplak, yıkanan tanrısal bir figür; güçlü, kalpsiz bir yönetici ve kazıkta yakılıp yakılmayacağı belli olmayan, sürgün edilmiş yırtık pırtık beyaz bir elbise giyen hamile bir kadın olarak. Tüm kadınları izlerken aklımıza ister istemez Freud’un Madonna-Fahişe Kompleksi’nin gelmesine engel olamıyoruz. Freud’un Madonna-Fahişe Kompleksi, kadınları ya kutsal ve masum (Madonna) ya da cinsel bir nesne (Fahişe) olarak görmeye bilinçdışı bir eğilimi ifade eder. Halsey, şarkının isminde bile ”Ben bir kadın değilim, ben bir tanrıyım.’’ diyerek bu sınırlayıcı ikiliği reddediyor. Şarkının sözleri ve görselleri, kadınların toplum tarafından belirli kategorilere sıkıştırılmasını ve bu ikiliğe meydan okunmasını ele alıyor. Halsey klibinde hem annelik hem de güçlü, başkaldıran bir kadın imajını işliyor ve Madonna-Fahişe Kompleksi’nde bahsedildiği gibi kadını iki ayrı uçta değil, ikisini de kapsayan bir varlık olarak ele alıyor.
3. Without Me
Halsey’nin yaşadığı kalp kırıklığı ve aldatılma hikayesini anlatan Without Me’yi çoğumuz ezbere biliyoruzdur. Şarkı: hayal kırıklığını, aşkın yıkıcı etkilerini ve sonrasında gelen farkındalık sürecini anlatıyor. Halsey yaşadığı toksik bir ilişkiden sonra yaşadığı kalp kırıklığını ve sonrasında gelen farkındalığı bizce oldukça iyi aktarıyor. Halsey’nin yaptığı fedakarlıkların karşılığını ihanet olarak aldığını şarkı sözlerinden anlayabiliyoruz. Şarkıyı dinlerken kendimizi sorgulamakla beraber kendi değerimizi de fark ediyoruz.
Gave love ’bout a hundred tries (hundred tries)
(Yüzlerce denemeden sonra sana sevgi verdim)
Just running from the demons in your mind
(Sadece kafandaki şeytanlardan kaçarak)
Then I took yours and made ’em mine (made ’em mine)
(Onları senden alıp benim yaptım)
I didn’t notice ’cause my love was blind
(Bunu fark etmedim çünkü benim aşkım kördü)
4. You should be sad
Halsey’nin ilişkilerinde yaşadığı manipülasyonu, kalp kırıklığını ve güçlenmesini anlatan şarkılarından biri kesinlikle You should be sad. Şarkıyı dinleyenler aldatılma sonrası güçlenme ve intikam hissini tüm bedeninde hissedebiliyor. Şarkıda hissettiğimiz country-pop esintileri kulağa oldukça hoş gelirken bir yandan da klipteki güçlü ve özgür kadın imajını görebiliyoruz. Belki de bu şarkı Halsey gibi sizin de kendinizi yeniden bulma sürecinize eşlik eder.
Let me start this off by sayin’
(Şunu söyleyerek başlayayım)
I really meant well from the start
(Başından beri iyi niyetliydim)
Take a broken man right in my hands
(Ellerime kırık bir adam aldım)
And then put back all his parts
(Ve sonra onun tüm parçalarını birleştirdim)
But you’re not half the man you think that you are
(Ama düşündüğünün yarısı kadar bile adam değilsin)
And you can’t fill the hole inside of you with money, girls and cars
(Ve içindeki boşluğu para, kızlar ve arabalarla dolduramazsın)
5. Still Learning
Halsey’nin sahne kişiliğinin ötesinde kendisini ifade etmesini isteyerek oluşturduğu Manic albümün en iyi şarkılarından biri olan Still Learning: albümde hakim olan aşk, kalp kırıklığı, yalnızlık ve iyileşmeyi en iyi anlatan şarkılardan biri diyebiliriz. Şarkıyı dinlerken yalnızca bir şarkı dinlemiyor aynı zamanda şarkıyı hissediyorsunuz. Bizce Still Learning, insan olmak ve kendimize karşı nazik olma mücadelesiyle ilgili bir şarkı.
Halsey’nin hatalar yaptığını fakat bu hataları düzeltmek istediğini söylerken ne kadar acı çektiğini ve yalnız hissettiğini hissetmemek mümkün değil. Hayatındaki herkesi sevdiğini ve bazen onları üzdüğünü biliyor ancak bunun için de özür dileyip hala kendisini sevmeye çalıştığını, hala öğrenmeye devam ettiğini söylüyor bizlere. İnsanın kendini sevmesinin diğer insanları sevmek kadar kolay olmadığını tekrar tekrar bizlere fark ettiriyor. Ancak yine de Halsey umutla hala öğrendiğini ve başkalarını kendilerinden daha kolay sevenler için affedici olmayı ve kendimize de şefkat göstermenin önemli olduğunu vurguluyor.
Who I am, what I’m on
(Ben kimim, ne yapıyorum?)
Who I’ve hurt and where they’ve gone
(Kimi incittim ve nereye gittiler?)
I know that I’ve done some wrong
(Bazı hatalar yaptığımı biliyorum)
But I’m tryna make it right
(Ama düzeltmeye çalışıyorum)
The same mistakes on and on
(Durmaksızın yapılan aynı hatalar)
To all my friends, I’m sorry for
(Bunun için özür dilerim arkadaşlarım)
You know that I love you
(Sen sevdiğimi biliyorsun)
But I’m still learnin’ (I’m still learnin’) to love myself
(Ama hala kendimi sevmeyi öğreniyorum)
Kaynakça
”YOUTUBE KANALINDAN HOLLYWOOD’UN ORTASINA ”HALSEY” YouTube, Çağlar Barlas, 20 Temmuz 2019, Web, 03.02.2025.
Chan, Anna. ”Halsey Partners With Samsung to ‘Share a Glimpse’ of Love Story With Alev Aydin in ‘So Good’ Music Video’’. Billboard. 6 Ekim 2022, Web. 03.02.2025
Guglielmi, Jodi. ”Halsey Shares How She and Partner Alev Aydın ‘Feel In Love’ In ‘So Good’ Video’’. RollingStone. 10 Haziran 2022, Web. 03.02.2025
Kaufman, Gil. ”Halsey Lands the One Who Almost Got Away in Romantic ‘So Good’ Video’’. Billboard, 6 Ekim 2022, Web. 03.02.2025
Wang, Steffanee. ”The Meaning Behind Halsey’s ”I am not a woman, I’m a god,’’ Explained’’. Nylon, 31 Ağustos 2021, Web. 03.02.2025
Anderson, Arielle. ”What does ”Still Learning’’ by Halsey mean?’’. The Pop Song Professor, 19 Ocak, Web. 03.02.2025.
Sarıyıldız, Sudenur. ”Latin Amerika ve İspanya Kültüründe Madonna-Fahişe Kompleksi”. Söylenti Dergi, 30 Temmuz 2024, Web. 03.02.2025.
Kapak görseli: Pinterest