İçimizdeki Türkülerin Gerçek Hikayeleri

spot_img

Türkü, belli bir olay üzerine yazılmış günden güne anonimleşen halk ezgisidir. Türküler, bize benliğimizi anlatır. Türküler, kulaklarımızda naif bir tınıyken, yüreklerimizde sonu gelmeyen koskocaman birer hikayelerdir. Mihriban, Sarı Gelin, Yemen Türküsü, Kara Tren, Hastane Önünde İncir Ağacı… Bazen bir türkü sizi alır, masallarda hiçbir zaman nerede olduğunu bilemediğimiz Kafdağı’na götürür.

Haydi, gelin ”Halil İbrahim” türküsüyle beraber aşalım Kafdağı’nı!

Dağda kızıl ot biter, içinde keklik öter
Eşkıyadan da beter, uslan be Halil İbrahim
Kıvırcık saçlarına, kar düşmüş uçlarına
Dağın yamaçlarına, yaslan be Halil İbrahim

Derede su durulur, daldan köprü kurulur
El yerine vurulur, aslan be Halil İbrahim
Kıvırcık saçlarına, kar düşmüş uçlarına
Dağın yamaçlarına, yaslan be Halil İbrahim

Müfreze dağı sarar, dağda kaçaklar arar
Geçit vermez kayalar, hızlan be Halil İbrahim
Kıvırcık saçlarına, kar düşmüş uçlarına
Dağın yamaçlarına yaslan be Halil İbrahim

Halil İbrahim; Fatsa doğumlu, kıvırcık saçlı, yakışıklı bir delikanlıdır. Şemsiye, saat, silah gibi aletlerin tamir ve tadilatı ile geçimini sağlar. Yıllar sonra Halil İbrahim komşu köyden Ahmet Ağa’nın dillere destan güzelliği ile meşhur kızına aşık olur ve onu kaçırır, ardından evlenirler. Bir vakit sonra Halil İbrahim hanımını ve oğlunu köyde bırakıp askere gider. Askerdeyken Ahmet Ağa’nın kendi mal varlıklarını, tarlalarını, arazilerini üstüne geçirdiğini, kızı ile torununu da alıp kendi evine götürdüğü haberini alır. Halil İbrahim bu acılı haberin ardından dayanamayıp askerden firar eder. Ormana yakınlığıyla bilinen evinin etrafında saklanır, bazen de evine gidip gelir. Günün birinde evine giderken jandarmalar tarafından yakalanır. Ceza olarak telefon direğine bağlanıp acımasızca dövülür. Cezasını çeken Halil İbrahim askerliğini tamamlayıp döner ama karısı, çocukları elinden alındığı için hayata hala dargındır. İnsanlardan, köyünden uzakta yaşamaya başlayan Halil İbrahim’in eşi dostu da kalmamıştır artık. Silahsız gezemeyen Halil İbrahim evinde -eskiden de olduğu gibi- tamirat işleriyle uğraşmaya devam eder. Yılların ardından Fatsa’da yapılan büyük bir operasyonda Halil İbrahim teröristlerce yakılan evinden kaçar, ormana sığınır. Ama jandarmalar tarafından bulunur ve hiçbir suçu olmamasına rağmen yıllar önce yediği dayak aklına gelir. O korkuyla bir anda kaçmaya çalışır. Hasano deresinin köprüsünü sel alıp götürmüştür. Taşkın dereyi geçen Halil İbrahim, tam dağlara doğru kaçarken başından vurulur ve kayalara yaslanır. Halil İbrahim, ölürken bile yere düşmez.

Peki ya siz, hangi türkünün hikayesinde olmak isterdiniz?

spot_img
Arşiv
Arşiv
Söylenti Dergi'de geçmiş zamanda yazar olan dostlarımızın eserleri bu hesapta arşivlenmektedir. Yazar onayı olduğu sürece kaynak göstererek kullanmak serbesttir.

2 YORUM

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

5 Farklı Sebeple Neden Yaşlı Adam ve Deniz Okumalıyız?

Yaşlı Adam ve Deniz, mücadelenin değerini ve kaybetmenin içinde de bir başarı ve onur olduğunu dile getiren zamansız bir hikayedir.

Türk Mitolojisinde Kartal Figürü

Kartal, Türk mitolojisinde önemli bir yere sahip hayvan figürüdür. Destanlara ve efsanelere konuk olarak hükümdarlık alametine dönüşmüştür.

Geyik: Türk Mitolojisinin Derinliklerindeki Ruhsal Rehber

Türk mitolojisinde geyik, doğa ile insan arasındaki ilişkiyi simgeler. Ruhsal yolculuk, rehberlik ve dönüşüm figürü olarak geçmişten günümüze derin bir anlam taşır.

Alıntının Hikâyesi: Livaneli’den Aşk, Travma ve Unutabilmek Üzerine

“Aşk, bir uçurum kıyısında gözü bağlı yürümektir.”

Müziğin Kalbinin Attığı O Yer: Royal Albert Hall

1871'de açılan Royal Albert Hall yıllar boyunca birçok sanat etkinliğine tanıklık etmiştir.

İngiliz İç Savaşı: Sebepleri ve Sonuçları

17. yüzyılda İngiltere'de yaşanan iç savaş, kısa bir süreliğine de olsa Cromwell liderliğinde askeri bir yönetimi meydana getirdi.

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.