Takvimler 6 Haziran 1944’ü gösterdiğinde 2. Dünya Savaşı sırasında Batı Avrupa’da üstün bir hakimiyet kuran Nazi Almanya’sı için, Fransa’nın kuzey bölgesine yapılan çıkarmadan sonra işler artık planladıkları gibi gitmeyecektir.
Her Şey Nasıl Başladı?
Savaşın başlamaya yakın olduğu zamanlar Hitler liderliğindeki Almanya, silah kullanmadan Avusturya’yı işgal etmeye başlamasından sonra oradan ilerleyerek Polonya’ya kadar gitmesinin tek bir nedeni vardı, 1. Dünya Savaşı sırasında kaybedilmiş toprakları geri kazanmaktır. Almanya, Polonya’ya gelene kadar hiçbir dünya ülkesi sesini çıkarmamış hatta Versay Antlaşması ile Alman ordusuna verilen limit sınırlaması konusunda İngiltere, Almanlar ile anlaşma bile yapmıştır. Tabi Nazi Almanya’sı Polonya’yı işgal edene kadar. Savaşın ilerleyen zamanlarında artık Almanya neredeyse bütün Avrupa’ya sahipti fakat Nazileri doğuda tehdit eden çok güçlü bir devlet vardı: SSCB. Almanya git gide gücünü kaybetmeye başlamış ve doğu cephelerinde toprak kaybederek geri çekilmeye mecbur kalmıştır.

Yıkım Sesleri Yakın
Doğuda SSCB tehtidi ile uğraşan Almanya, batıdan gelebilecek olan büyük bir hezimeti engellemeye yoğunlaşmışlardır. Müttefikler; İngiltere, Amerika, Kanada, Fransa; Avrupa’nın kuzeyinde bulunan Fransa sahiline çıkarma yapmak için yaklaşık üç yıl beklemişlerdi. Çünkü Nazi Almanyası’nın o zamanlar ileri teknolojik savaş silahları bulunmaktaydı. Hele ki Almanya’ya denizden saldırmak hiç kolay olmayacaktır. Alman Devleti batıdan bir saldırı olmasını bekliyordu fakat dersine iyi çalışmayacaktır. Alman komutan Erwin Rommel, çıkarmaya karşın Alman tanklarını batı sahiline yakın yerlere konulmasını emretti fakat Hitler tankların daha geri de durmasını istemişti ve öyle de olmuştur. Her gün çıkarma konusunda tedbirli olan Alman ordusu 6 Haziran günü hava şartlarının bozuk olması, yoğun yağmur ve fırtınalı bir günde çıkarma yapılamayacağını düşünerek önlem alma konusunda biraz rahatlamışlardır. Nazi Komutanları çıkarmanın Fransa’ya ait Pas-de-Calais sahilinde yapılacağını öngörmüştü çünkü o bölgeler başkent Paris’e daha yakın yerlerdir. Bu yüzden bütün bir ordu tüm hazırlığını nerdeyse oraya yapacaktır.

6 Haziran 1944
Çıkarma öncesinde Amerikan savaş uçakları Alman rezervlerini havadan bombalayarak savunma hattını koparmak istediler ve böylelikle Müttefikler Avrupa stratejisini resmi olarak eyleme geçirmiş oldular. Bu harekatın diğer bir adı da Overlord Harekatı’ydı. Sabah 6.30 sularında Dwight D. Eisenhower (Ike) komutasıyla başlayan harekat, yoğun dalga ve rüzgarla birlikte çok zorlu bir çıkarmaya sahne olmuştur. En büyük çarpışma Caen bölgesinin Omaha (Saint-Lauren) sahilinde olmuştu ve Müttefikler sahile ayak basar basmaz, hızlıca sahilden ilerleyip Alman savunma hatlarının içine girdiler. Alman hattına karşı büyük bir atak yapan Amerikan-İngiliz birlikleri Omaha ve Gold sahil bölgelerini yaklaşık 400 bin askerle kontrol altına aldılar.

Almanya’nın ilk cevabı Caen bölgesinden gelmiştir ve Amerikan birlikleri her iki uç bölgede de savaşıyordu artık. Almanlar 300 bin asker gönderirken, o bölgeye müttefikler ise 1 milyon askerle karşılık verecektir. Amerikan ordusu Utah bölgesini aldı ve kuzeyde bulunan Cherbourg bölgesinde hakimiyet kurmuştur. Amerikan ordusu oradan Caen’a doğru yayılmaya başlamıştır. Omaha’dan 18 Temmuz günü çıkarma yapmaya hazırlanan Britanya birlikleri Caen’dan çıkarma yapmak için 2 bin müttefik uçağını Alman birliklerinin üstüne yaklaşık 50 bin ton bomba bırakmıştır.

9 Haziran günü Miles Dempsey komutasındaki Britanyalı askerler Caen bölgesini almışlardır. Artık Almanya’nın batıda gücü kalmamış müttefikler batı şehirleri alarak Merkeze doğru ilerlemeye başlamışlardır. Caen bölgesine kadar gelen Amerikan birliği, Hitler’in batı cephesi komutanlığına getirdiği Kleug’nun birlikleriyle karşılaşacaktır. Kleug elinde bulunun yaklaşık 300 bin askerle direnmeye çalıştı. Müttefiklerin yoğun bombardımanı altında kalan Kleug, birliklerine geri çekilmelerini emretmiştir. Kanada’nın Caen bölgesindeki Falaise’i alması ve Amerika’yla bağlantı kurması sonucu Kleug’un birliğini her bir taraftan sıkıştırmıştır. Alman 7. Ordusu iki saat içerisinde tamamen yok olmuştur. Artık bu tarihten sonra Nazi Almanya’sı için sayılı günler vardır.

Paris’in Kurtuluşuna Doğru

Müttefikler Fransa’nın kuzeyini tamamen kurtarmak için ilerlemiş ve Brüksel’e kadar uzanmışlardı. Kanada birlikleri Brüksel’e kadar hakimiyet kuran birlikti, Amerika ordusu ise hem Brüksel’i ele geçirmiş hem de Caen’dan yola çıkarak İsviçre’nin kuzeyine bugünkü Fransa’nın en doğu kısmını ele geçirmeyi başarmıştı. Eisenhower Paris’e girmenin erken olduğunu söylemiş bunun nedeni ise Adolf Hitler’in Paris’i yok etme planı olduğunu bildiği için bu yıkımı önlemek istemiştir. Bu zorlu girişim için bütün bir müttefik ordularının orada olmasına ihtiyaç olacağını düşünmüştür. Fransa halkı artık Nazi kuşatmasından sıkılmış, halk yorgun düşmüş ve artık Paris için bir kurtuluş çıkarması bekliyordu. Amerika, Sovyet Rusya’dan önce Berlin’e girip savaşı bitirmeyi birincil görev olarak görmüştür. 24-25 Ağustos günleri Özgür Fransa ordusu komutanı olan General Leclerc, komutanı olan Amerikan Generali Bradley’e karşı çıkıp tüm birliklerini başkent Paris’e doğru sürdürmüştür. Artık dört yıllık Alman işgalinden kurtulan Paris, işgal bölgesinden kutlama bölgesine dönmüştür. Paris zaferi sonrası bütün müttefik birlikleri Alman birliklerini Berlin’e kadar kovaladılar ve Nazileri tamamen Fransa’dan silmişlerdir.
Kaynakça
TürkçeBilgi, Normandiya Çıkarması 1944 Web.
Atlas Dergisi, Normandiya Çıkarması: Tarihin 3. Boyutu Web. 14 Haziran 2014 (Kansu Şarman)
Listelist, Tarihin Dönüm Noktası 16 İlginç Yanıyla Normandiya Çıkarması Web. 6 Haziran 2014 (Kenan Sarkan)
Der Virgül, Normandiya Çıkarması ve Çarpıtmaları Web. 16 Haziran 2019 (Hüseyin Bozdağ)