İklim Değişikliğiyle Mücadelede Kilit Nokta: Hükümetlerin ve Uluslararası Organizasyonların Rolü

Editör:
Asya Yüce
spot_img

İklim değişikliği 21. yüzyılın en büyük küresel tehditlerinden biridir. Bu tehditle mücadelede hükümetlerin daha aktif rol alması ve dünya çapında iş birliğine gitmesi gerekmektedir. Zira iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarından en çok etkilenen yoksul ülkelerin tek başına iklim değişikliğiyle mücadele etmesi imkansızdır. Bu yazıda geçmişten günümüze hükümetlerin iklim değişikliğiyle mücadeledeki rol ve politikalarını ele aldık.

İklim Değişikliği Nedir?

Kaynak consiliumeuropaeu

İklim değişikliği kısaca hava koşullarındaki kalıcı (çoğunlukla olumsuz) değişimleri ifade eder. Bu değişimlerin sonuçları sadece ekolojik değil aynı zamanda ekonomik, sosyal ve siyasidir. İklim değişikliğinin yeterince ciddiye alınmayan sonuçları gün geçtikçe kötüleşirken iklim değişikliğiyle mücadele yetersiz kalınmaktadır. Şu bir gerçektir ki, kirliliğe en çok yol açan ülkeler dünyanın en büyük ekonomileri olsa da iklim krizinin sonuçlarını en yoksul ülkeler ve halklar yaşamaktadır. Enerjiyi daha tasarruflu kullanmak, gereksiz su kullanımını kısıtlamak gibi bireysel önlemler önemli olsa da ne yazık ki iklim değişikliğiyle mücadelede tek başına yeterli değildir.

2000 2022 Yılları Arası Ülkelere Göre Sera Gazı Emisyonları Kaynak ourworldindataorg

İklim değişikliği, 21. yüzyılın en büyük küresel tehditlerinden biri olarak karşımızda durmaktadır. Artan sera gazı emisyonları, doğal afetlerin sıklığını ve şiddetini artırmakta, ekosistemleri tahrip etmekte, göç hareketlerini arttırmakta ve insan sağlığını tehdit etmektedir. Bu küresel krizin üstesinden gelebilmek için bireysel çabaların yanı sıra, hükümetlerin ve uluslararası organizasyonların etkin ve koordineli bir şekilde harekete geçmeleri gerekmektedir. İklim değişikliğiyle mücadelede, politika yapıcıların, bilim insanlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve özel sektörün iş birliği içinde çalışarak sürdürülebilir ve yenilikçi çözümler geliştirmesi elzemdir.

Uluslararası Organizasyonların İlkim Değişikliğiyle Mücadelesi

Kaynak borgenprojectorg

Hükümetler ve uluslararası organizasyonlar da iklim değişikliğiyle mücadelede kritik bir rol oynamaktadır. Bunların başında Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gelir. 1992 yılında imzalanan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (United Nations Framework Convention on Climate Change), iklim değişikliğine dair imzalanan ilk sözleşme olarak tarihe geçmiştir. Ayrıca Birleşmiş Milletler tarafından 1995 yılından itibaren her yıl Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (bir diğer adıyla COP, Conference of Parties) yapılır.

1997 yılında Kyoto’da üçüncüsü düzenlenen konferansta hazırlanan ancak 2005 yılında yürürlüğe girebilen Kyoto Protokolü’nü imzalayan taraflar (Türkiye’de dahil) sera gazı emisyonlarını %5 gibi düşük bir seviyeye indirmeyi taahhüt etmiştir. Dünyadaki tüm ülkeleri kapsamasa da Kyoto Protokolü, bağlayıcı bir sözleşme olması açısından önemlidir.

Madriddeki COP25 Paris İklim Anlaşmasının gerçek anından önceki son uyandırma çağrısı Kaynak climatechangenewscom

2015 yılında 21. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda imzalanan Paris İklim Anlaşması, iklim değişikliğiyle mücadelede bir adım daha ileri giderek sera gazı emisyonunu sıfıra indirmeyi hedeflemiştir. Kyoto Protokolü’nün aksine Paris İklim Anlaşması’na katılım daha yüksektir ve gelişmekte olan ülkeler ile gelişmiş ülkeler arasında herhangi bir ayrım yapılmamıştır.

2020 yılında Avrupa Komisyonu’ndan geçen Avrupa Yeşil Mutabakatı (European Green Deal) ile 2050 yılına kadar Avrupa Birliği ülkelerinin karbon nötr olmasını hedeflemiş ve AB bütçesinin yüzde 30’unun iklim değişikliğiyle mücadelede kullanılması dahil iddialı eylemler öngörmüştür. Ancak bu eylem planı tarımda üretim maliyetlerini yükselttiği gerekçesiyle çiftçilerin ve popülist partilerin Avrupa çapında muhalefetiyle karşı karşıya kalmıştır.

Türkiye’de İklim Değişikliğiyle Mücadele

Aktivistler 24 Eylül 2021de İstanbulda düzenlenen Küresel İklim Grevinde Kaynak duvarenglishcom

Ülkemizde de iklim değişikliğinin sebep olduğu orman yangınları ve artan sıcaklıklar gibi olumsuz etkiler görülmektedir. Türkiye, geçmişten günümüze iklim değişikliği ile mücadele konusunda yavaş bir ilerleme göstermiştir ve sera gazı emisyonları düşmek bir yana büyük bir artış göstermiştir. Türkiye, Kyoto Protokolü‘ne çoğu ülkeden daha geç taraf olmuştur ve taraf olduğunda da protokolde belirlenen hedeflerin bağlayıcı olmadığı ülkeler arasından dahil olmuştur.

Yakın zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın adı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak değiştirildi ve iklim değişikliğiyle mücadele gündemde daha fazla yer almaya başladı. Bakanlığın yayınlamış olduğu 2024-2028 Yılı Strateji Planı, Türkiye’nin 2053 yılına kadar karbon nötr olmasını öngörmüştür ve detaylı bir eylem planı sunmuştur. Ancak halkın iklim değişikliğinin ciddiyeti konusunda bilinçlendirilmesi önemini korumaktadır. İklim değişikliği ile mücadelede her ne kadar olumlu adımlar atılıyor gibi görünse de günümüze kadar uygulanan politikalar yeterli olmaktan uzaktır.

Kaynak wwwjapantimescojp

Hem Türkiye’de hem de diğer ülkelerde hükümetlerin daha aktif bir rol alması, gerekli politikaları ve düzenlemeleri uygulaması, halkı bilinçlendirmesi, çevre dostu enerjilerin daha yaygın ve ulaşılabilir hale getirilmesi, sera gazı emisyonlarının acilen düşürülmesi gibi pek çok önlemin alınması gerekir. Bahsi geçen önlemlerin alınması yerine kısa vadeli sonuçlara odaklanarak sadece iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarıyla mücadele etmek yalnızca zaman kaybına neden olacaktır. İklim değişikliği yeterince ciddiye alınmazsa iklim değişikliğinin olumsuz sonuçları daha görünür olacak ve geri dönülmesi daha da zor bir hale gelecektir.

Kaynakça

Turhan, Ethemcan, et al. “Beyond special circumstances: climate change policy in Turkey 1992–2015.” Wiley Interdisciplinary Reviews: Climate Change 7.3 (2016): 448-460.

Gates, Bill. İklim Felaketini Nasıl Önleriz: Mevcut Çözümler ve Yapılması Gerekenler. Doğan Kitap, 2021.

Fleming, Ruven C., and Romain Mauger. “Green and just? An update on the ‘European Green Deal’.” Journal for European Environmental & Planning Law 18.1-2 (2021): 164-180.

O’Brien, Geoff, et al. “Climate change and disaster management.” Disasters 30.1 (2006): 64-80.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı. 2024-2028 Stratejik Planı

Wettengel, J. “Far-right AfD lead candidate for EU election rejects Green Deal” Clean Energy Wire (2023)

Wettengel, J. “Cost of living fears set scene for tough climate debates a year before 2024 EU vote” Clean Energy Wire (2023)

Jackson, P. “From Stockholm to Kyoto: A Brief History of Climate Change” Green Our World, 2007

Kapak görseli: IAEA Imagebank, commons.wikimedia.org

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.