İlk Türk Kadın Veteriner Hekim: Sabire Aydemir

Editör:
Mehmet Samet Acar
spot_img

Türkiye’nin ilk kadın veteriner hekimi olan ve eğitim hayatı ile meslek yaşamında birçok başarıya imza aran Sabire Aydemir, kadınlara ilham vermiş öncü bir figürdür.

Sabire Aydemir Kimdir?

1933 yılında sabira aydemir cumhuriyetinoncukadinlari.com
1933 yılında sabire aydemir cumhuriyetinoncukadinlaricom

Cumhuriyet tarihinin önemli kadın figürlerinden biri olan ve Türkiye’nin ilk uzman kadın veteriner hekimi unvanını taşıyan Sabire Aydemir, 1910 yılında Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde doğmuştur. Annesi Firdevs Saka (Dalyan), babası ise Seyit Ali Bey’dir. Babasını küçük yaşta kaybeden Sabire Hanım, annesinin İstanbul’dan getirdiği kumaşları İnebolu’da satarak aile geçimini sağlaması sayesinde eğitimine devam edebilmiştir. 1947 yılında birlikte çalıştığı Ünyeli Hasan Tahsin Aydemir ile evlenmiş ve Samsun’a taşınmıştır. Bu evlilikten iki çocuğu olmuştur. Sabire Aydemir, 4 Temmuz 1991’de Ankara’da hayatını kaybetmiştir.

Eğitim Hayatı ve Veterinerlik Mesleğine Yönelişi

Sabire Aydemir Wikimedia Commons

İlkokul eğitimini Kastamonu’da tamamladıktan sonra ortaöğretim için İstanbul’a giden Aydemir, 1933 yılında Erenköy Kız Lisesi’nden mezun olmuştur. Sabire Aydemir, başta tıp eğitimi almak istiyordu fakat kız öğrencilerinin tıp fakültesinde yatılı olarak kabul edilmemesi ve hayvanlara karşı duyduğu derin sevgi, onu veterinerlik mesleğine yönlendirmiştir. O yıl ilk kez kadın öğrencilere kapılarını açan Ankara Veterinerlik Yüksekokulu’na kaydoldu ve 1937 yılında bu okuldan mezun olan on kadından biri olarak meslek hayatına adım atmıştır.

Kariyer ve Çalışma Hayatı

Sabire Aydemir ve Eşi Wikimedia Commons

Sabire Aydemir, çeşitli laboratuvarlarda çalıştıktan sonra Veterinerlik Fakültesi’ne dönerek 1945 yılına kadar Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nde Bakteriyoloji dalında asistanlık yapmıştır. Gönüllü olarak Anadolu’ya tayinini isteyen Aydemir, Samsun Atakum’daki Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü’nde Bakteriyoloji Mütehassısı olarak görev almıştır. Burada kuduz laboratuvarında çalışmış ve bu görevden emekli olmuştur. Kariyeri boyunca “İstanbul/Pendik Bakteriyoloji ve Araştırma Enstitüsü” ile “Ankara Etlik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü” gibi önemli sağlık kuruluşlarında bakteriyolog veteriner hekim olarak görev yapmıştır. O dönemde sahada çalışan birçok kadının yaşadığı zorluk ve karşılaştığı engellerle Sabire Aydemir, laboratuvar ortamında çalıştığı ve o zamanda çok az kişinin sahip olduğu bilgi birikimi ile kariyeri bulunduğu için karşılaşmamıştır.

Başarılarının Onurlandırılması

sabire aydemir köşesi avho.org.tr
sabire aydemir köşesi avhoorgtr

1984 tarihinde kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 50. Yılı dolayısıyla “Türkiye Büyük Millet Meclisi”, Sabire Aydemir’i “Türkiye’nin İlk Kadın Veteriner Hekim” unvanıyla onurlandırılarak ödül ve plaket verilmiştir. Onun hayatı ve başarıları 2022 yılında önemli bir şekilde onurlandırılmıştır. İlk olarak Google, Aydemir’in 112. Doğum günü anısına özel bir doodle yayımlayarak onun anısını yaşatmıştır. Yine aynı yıl, memleketi Kastamonu’nun İnebolu ilçesindeki Kent Müzesi’nde Aydemir’e ait eşyalar ve ödüllerle donatılmış bir köşe oluşturulmuştur. Bu köşe, özellikle gelecek nesil Türk kadınlarına ilham vermeyi hedeflemektedir. 2016 yılında ise kendisine Türk Veteriner Hekimleri Birliği tarafından “Onur Ödülü” verilmiştir.


Kaynakça

“İlk Türk Kadın Veteriner: Sabire Aydemir”. binyaprak. Web. 17.11.24

“Sabire Aydemir 113 Yaşında!”. avho.prg.tr. Web. 18.11.24

“Sabire Aydemir: Türkiye’nin İlk Kadın Veteriner Hekimlerinden”.veterinary.ankara.edu.tr. Web. 18.11.24

Öne Çıkarılmış Görsel: https://cumhuriyetinoncukadinlari.com/sabire-aydemir.php 

spot_img
İrem Kartal
İrem Kartal
The eyes, chico. They never lie.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

İngiliz İç Savaşı: Sebepleri ve Sonuçları

17. yüzyılda İngiltere'de yaşanan iç savaş, kısa bir süreliğine de olsa Cromwell liderliğinde askeri bir yönetimi meydana getirdi.

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.