İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Okuyacaklara Kitap Önerileri

spot_img

Lisede dil bölümü öğrencilerinin, üniversite için tercih edeceği gözde bölümlerden de olsa İngiliz Dili ve Edebiyatı, hakkında pek bir şey bilinmeyen, tercih dönemi öğrencilerin aklında hep olsa da diğer seçeneklerin arkasından değerlendirilen bir bölüm. Edebiyat tutkunu olsa dahi kendini bu bölümde okurken hayal edemeyen, kendisine uygun olup olmadığından emin olamayan birçok öğrenci var. Bu bölümde sizler için, bölümün yapı taşı olan kitapları derledik. İngiliz Edebiyatına karşı ilginiz olup olmadığını anlamanıza yardımcı olmanın yanı sıra üniversite hazırlık okuyan öğrencileri de gelecek dönemlere hazırlayabilecek 11 kitap tavsiyesi.

 

Mitologya

1 – Mitologya – Edith Hamilton

İngiliz Dili ve Edebiyatı okuyorsanız, ömrünüzün dört yılı mitolojik kahramanlara, öykülere yapılan göndermeleri tespit etmekle geçecek. Mitolojiye yeni başlayanlar için çok basit, sade ve samimi bir dille yazılmış olan ‘Mitologya’ bir ders kaynağı olabilmenin yanı sıra sizi eğlendirerek sanki öykülerin içindeymişsiniz gibi hissettirecek. 12 Olimposlunun ve daha sayısız kahramanın maceralarına hazır olun.

 

2 – Odessey – Homeros

Belki de çoğunuz ünlü destanlardan bahsedilirken duydunuz ismini ama bu bölüm, bu destanı ayrıntılı bir şekilde okuyacağınız bölüm. Homeros tarafından Truva savaşından on sene sonrasında Odysseus’un eve geri dönüş yolculuğunu anlatan bu kitap, sayıca doyurucu miktarda güçlü ve akıllı kadınlardan da bahsetmesiyle de Batı Edebiyatında önemli bir yer tutar. Odysseus’u ve onun Truva’nın düşmesinden sonra evine yaptığı dönüş yolculuğu heyecan içinde okuyacaksınız.

 

Beowulf

3 – Beowulf

Bir Anglosakson destanı olmasına rağmen İskandinavyalılardan bahseder. İngilizler’in en eski destanı olarak bilinir ve güçlü bir İskandinav (Geat) savaşçısını konu alır. İngiliz edebiyatının ve tarihinin en önemli belgelerinden biri olarak kabul edilmektedir.

 

Kral Oidipus

4 – Kral Oedipus – Sophocles

Yunan tragedyasının en önemli yazarları arasında olan ve bölümde sık sık adından söz ettirecek olan Sophocles’in yazdığı bu oyun, önemli bir trajedi olmanın yanı sıra içinde bugün kullanılan birçok psikolojik terimin de temelini açıklıyor. Kaderden kaçılamayacağını gözler önüne seren kısa bir oyundur Kral Oedipus.

 

Hamlet5 – Hamlet- William Shakespeare

Elbet tabii bu bölümü Shakespeare olmadan bitirebileceğinizi düşünmemişsinizdir. Fakat ‘önceliği hangi esere versem’ diye düşünenlere tavsiyemiz Hamlet olacaktır. Danimarka Prensi Hamlet’in, annesiyle evlenip tahta geçen amcasından intikam almasını işler. İhanet, intikam ve ensest oyunun temasıdır.

Othello ebook by William Shakespeare

6 – Othello – William Shakespeare

Bir diğer ünlü Shakespeare oyunumuz olan Othello, diğer drama karakterlerinin aksine bulunduğu konuma doğuştan şanslı olarak değil de dişiyle, tırnağıyla kazıyarak gelmiştir. Bir Avrupalı değildir Othello, kökenleri peşini bırakmayan ünlü bir komutandır ve güzel karısı Desdemona’yı egosuna yenik düşerek bir felakete sürüklemiştir.

 

Gurur ve Önyargı

7 – Gurur ve Önyargı – Jane Austen

Jane Austen’in ikinci romanı olan eser Türkçeye maddi amaçlardan dolayı Aşk ve Önyargı olarak çevrilse de orijinal ismi ‘Pride and Prejudice’tur. Kitap bir aşk kitabı olmaktan ziyade Jane Austen’ın zarif kaleminden birbirine zıt, farklı sosyal çevrelerden gelen iki gençten birinin gururunu bir diğerinin de önyargılarını kırmasını anlatır.

 

Oliver Twist

8 – Oliver Twist – Charles Dickens

Bir yetimhanede dünyaya gelen Oliver Twist’in başından geçen olayları anlatan kitap döneminin ‘fakirler dünyası‘ndan bahseden eseridir. Kitabın yayınlandığı dönem İngiltere Başbakanı Lord Melbourne “Bütün roman ıslah evleri, tabut yapımcıları ve kapkaççılar hakkında… Bu tip şeyleri okumaktan hoşlanmıyorum.” derken Kraliçe Victoria kitabı “merak uyandırıcı” olarak niteler. Zira kitap fakirlerden ve çocuk işçilerden bahsederek İngiliz Edebiyatı’nda fark yaratmıştır.

 

Jane Eyre

9 – Jane Eyre – Charlotte Bronte

Kadın haklarından bahseden ilk romanlardan biri olan Jane Eyre, romantizm akımının en önemli örneklerinden biridir. Bir feminizm romanı olmasına rağmen kitap Victoria döneminde, kadın yazarların ciddiye alınmaması sebebiyle bir erkek ismiyle kaleme alınmıştır. Jane Eyre, toplumun kadına atadığı rolleri reddeden bir başkarakterdir.

 

Çılgın Kalabalıktan Uzak

 

10 – Çılgın Kalabalıktan Uzak – Thomas Hardy

Thomas Hardy’nin 1874 yılında yayımlanan romanı, genç çiftçi Gabriel Oak ve bağımsızlığına düşkün Bathsheba’nın başından geçenleri anlatmanın yanı sıra dönemin İngiltere’sini oldukça başarılı bir şekilde betimler. Pastoral bir nitelik taşıyan ve sosyal hayatı gözlemleyebileceğiniz bu eser Hardy’nin en başarılı eseri olarak görülmüştür.

Bu eser için hazırladığımız alıntı dosyasına bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz 🙂

Bir İngiliz Pastorali: Çılgın Kalabalıktan Uzak’tan Alıntılar

Kendine Ait Bir Oda

11 – Kendine Ait Bir Oda – Virgina Woolf

Elbet ki bu listeyi Virgina Woolf’suz tamamlayamazdık. 1929da yazılan ‘Kendine Ait Bir Oda’ bilinç akışı tekniğiyle kaleme alınmış ve Woolf’un o yıllarda kadın öğrencilere yeni açılmakta olan Cambridge Üniversitesindeki konuşmalarından yola çıkılmıştır. ‘Kadınların neden yapamadıkları’ üzerine durur Woolf bu kitapta. Ve yazar kadınların ekonomik özgürlüklerini vurgulamak için şunu söyler:“Bir kadın eğer kurmaca yazacaksa, parası ve kendine ait bir odası olmalıdır

spot_img
Melisa Özaltun
Melisa Özaltun
filolog olmaya çalışan biri.. yani fil...

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Alıntının Hikâyesi: Livaneli’den Aşk, Travma ve Unutabilmek Üzerine

“Aşk, bir uçurum kıyısında gözü bağlı yürümektir.”

Müziğin Kalbinin Attığı O Yer: Royal Albert Hall

1871'de açılan Royal Albert Hall yıllar boyunca birçok sanat etkinliğine tanıklık etmiştir.

İngiliz İç Savaşı: Sebepleri ve Sonuçları

17. yüzyılda İngiltere'de yaşanan iç savaş, kısa bir süreliğine de olsa Cromwell liderliğinde askeri bir yönetimi meydana getirdi.

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.