İskandinav mitolojisinde dünya ağacı olarak da bilinen Yggdrasil, dünyanın çekirdeğine kadar ulaşan bir ağaçtı ve İskandinav mitolojisinde dünya 9 diyara ayrılmıştı. Diyarların her biri bu ağacın köklerinde ve dallarında bulunmaktaydı. Her bir diyar kendine has yaşam formlarına sahipti.
Alfheim (Elflerin Diyarı)
Alfheim diyarı cennete eşdeğer bir diyar olarak tasvir edilir. Tanrı Freyr, Alfheim’ in hükümdarıdır. Elflerin diyarı olarak da bilinen bu diyarda, sanata ilham veren büyülü ve güzel elfler yaşar. Bu varlıklar aynı zamanda koruyucu melek olarak bilinir ve doğanın, doğurganlığın ikinci tanrı veya tanrıçalarıdır.
Asgard (Aesir Tanrıların Diyarı)
Tanrılar topluluğuna verilen isim ‘Aesir’, tanrıların yurdu olmuştur. Bu diyar evrenin ortasında ve semanın yukarısında bulunur. Asgard’da erkek tanrılara Aesir, kadın tanrılara Asynjur denilmektedir. Bu diyarın etrafı oldukça yüksek bir duvarla çevrilmiştir. Her şeyin babası olarak bilinen tanrı Odin, Asgard’ın kralıdır. Asgard’ın kapılarının ardında Kral Odin’in sarayı Valhalla bulunur. Sürekli olarak ziyafetler verilen bu görkemli salona, savaşta ölen tanrılar ve savaşçılar girerler.
Helheim (Ölüler Diyarı)
Angrboda’nın ve Loki’nin kızı, Midgard yılanı ve Kurt Fenrir’in kız kardeşi olan tanrıça Hel, Helheim’in kraliçesidir. Tek bir giriş kapısı bulunan bu diyarın etrafı duvarlarla çevrilidir ve buradan geçenlerin yolculuğunda tehlikeli silah nehrini de aşmaları gerekir. Bazı kaynaklarda bu diyarın, hastalıktan ve yaşlılıktan ölen insanların normal yaşamlarını devam ettirdikleri söylenirken, diğer kaynaklarda ise çok acımasız bir yer olduğu ve orada olan insanların asla mutluluğa kavuşmadığı söylenir.
Jotunheim (Devler Diyarı)
Bu diyar dev ırkının yaşadığı bir alemdir. Çoğunlukla kaya ve kayaçlardan oluşan arazilerde yaşayan Jotun halkı Aesir’in yeminli düşmanıdır. Bu diyar, Asgard’dan geçmesi oldukça zor olan Iving nehri ile ayrılır. Anlatılarda Jotunheim içerisinde olan bir kale dile getirilmiştir ve kar kütlelerinden, buz sarkıtlarından inşa edilen bu kalede Jotun kralı Utgard-Loki yaşamaktadır. Bu diyar, kaos ve büyünün hakim olduğu ilkel bir yer olarak görülmektedir.
Midgard (İnsanların Diyarı)
İnsanların diyarı olarak bilinen bu alem, İskandinav evreninin ortasında yer alır. Midgard’ın etrafı devasa okyanuslarla çevrilidir ve Asgard ile Midgard arasında bağlantıyı sağlayan Bifrost yani “Gökkuşağı Köprüsü” bulunur. Yggdrasil’in gövdesi, dev Aurgelmir‘in bedeninden yapılmıştır. Efsaneye göre tanrılar Aurgelmir’i öldürür ve bedenini evrenin merkezindeki boşluğa attıktan sonra Midgard şekillenmeye başlar. Aurgelmir’in etinin karaları, kanının okyanusları, kemiklerinin dağları, dişlerinin uçurumları, saçlarının ağaçları ve beyninin bulutları oluşturduğu söylenir.
Muspelheim (Ateş Diyarı)
Ateş devlerinin ve iblislerinin diyarı olarak bilinir. Alevler, lavlar ve koyu dumandan oluşan bu diyar oldukça sıcaktır. Ateş devi Sutr bu alemde yaşar ve tanrıların yurdu olarak bilinen Asgard’ı ve geri kalan her şeyi yok etmek için Ragnarok‘ta ortaya çıkacaktır.
Niflheim (Duman ve Sis Diyarı)
Dokuz alem arasında en eski diyar olarak bilinen bu yer, soğuk ve karanlık ölüler diyarıdır. Anlatılarda, ilk varlık olan dev Ymir, Niflheim’dan gelen buz ve Muspelheim’dan gelen ateş ile daha önce onları ayıran uçurum olarak bilinen Ginnungagap’ın ortasında doğmuştur.
Svartalfheim (Cüceler Diyarı)
Yeraltının derinliklerinde demircilik ve taş işçiliği yapan cücelerin diyarıdır. Svartalfheim’in kelime manası karanlık yerler anlamına gelmektedir ve bu karanlık yerde dövülen demirlerden çıkan ateşler etrafı aydınlatır. Aynı zamanda işçilik ve sihirle uğraşan cüceler, Thor’un çekicini, Odin’in mızrağını ve tanrı Frey’in sihirli gemisini yarattılar.
Vanaheim (Vanir Tanrılarının Diyarı)
Tanrıların en eski soyu olan Vanir tanrılarının yaşadığı bu alemin tasviri hakkında detaylı bir açıklama yapılmaz. Vanirler doğurganlıkla ilişkilindirilmelerinin yanı sıra büyücülük ve sihir ustaları olarak da bilinirler. Aesir ve Vanir tanrılarının yapmış olduğu savaşın ardından barış sağlamak için bazı rehineler bu diyara gelir. Bu rehineler, deniz tanrısı Njord ve iki çocuğu Freyr ile Frejya’dır.
Kaynak: https://tarihiolay.com/mitoloji/iskandinav-mitolojisi/iskandinav-mitolojisindeki-dokuz-diyar/
https://dokuzdiyar.com/kutuphane/mitoloji/iskandinav-mitolojisi-dokuz-diyar/