İstanbul’da “150 Günde 150 Proje” kapsamında, şehrin her bir yanına açılan 7 kütüphaneyi sizlere listeledik! Gelin beraber inceleyelim.
Moda İskele Kütüphanesi
1917 yılında, mimar Vedat Tek tarafından yapılan, yıllar boyu vapur seferleri için kullanılan Tarihi Moda İskelesi, uzun süredir restorasyon sürecindeydi. Bu süreçten sonra ise kütüphane olarak 19 Ağustos 2022 tarihinde halka açıldı. İçinde bulundurduğu 9 bin eseri, 250 metrekarelik alanı ve 87 kişilik kapasitesiyle aynı zamanda kitap & kafe olarak da bizlerle buluştu.
Açık hava çalışma alanı, terası ve eşsiz manzarası ile haftanın her günü 7/24 açık olan Moda İskele Kütüphanesi, ayda 3 kitap ödünç alabilme olanağı ile bizlerin beğenisini kazanmış durumda. En yakın zamanda ziyaret etmenizi ve manzara eşliğinde kitap okumanızı tavsiye ederiz!
Attila İlhan Kütüphanesi
Küçükçekmece’ye bağlı Cennet Mahallesi’nde bulunan Attila İlhan Kütüphanesi, 3 Ağustos 2022 tarihinde hizmete açıldı. Eğitim merkezlerine ev sahipliği yapan, bünyesinde atölyelere yer veren bu kütüphane, aynı zamanda çeşitli etkinliklerle de kültürel aktiviteleri destekliyor. 100 kişilik kapasitesi ile bizleri ağırlayan ve ismini, maviciler akımının temsilcisi; usta şairimizden alan kütüphanemiz 08.00 – 00.00 saatleri arasında halka hizmet veriyor. Toplu taşıma ile kolaylıkla gidebileceğiniz kütüphane, 15.000 kitaplık dermesi ile en kısa zamanda misafirlerini bekliyor!
Yaşar Kemal Kütüphanesi
Edebiyatımızda önemli bir konuma sahip, İnce Memed ve Çakırcalı Efe gibi eserlerini bizlere kazandırmış olan Yaşar Kemal’in adının verildiği bu kütüphane, Sancaktepe Sarıgazi Mahallesinde halka açıldı. 30 temmuz 2022 tarihinde bizlere sunulan Yaşar Kemal Kütüphanesi, 6 katlık tesisinde bulundurduğu 20 bine yakın eserleri ve 400 kişilik kapasitesi ile hizmet veriyor. Kütüphane aynı zamanda kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Ziyaret edeceğiniz zaman, aynı isimde bulunan bir başka kütüphanenin de olduğunu ve onun da Beylikdüzü’nde yer aldığını belirtmeden geçmeyelim. Şimdiden keşfedecek olanlara keyifli vakitler dileyelim!
Hasan Hüseyin Korkmazgil Kütüphanesi
Eyüpsultan Akşamsettin Mahallesi’nde yer alan Hasan Hüseyin Korkmazgil Kütüphanesi, 20 Ağustos 2022 tarihinde törenle birlikte bizlerle buluştu. Kütüphane, 4 katlık tesisi ve bünyesinde bulundurduğu 12 binlik kitaplık dermesiyle bizlerin beğenisi de kazanıyor. Aynı zamanda bin metrekarelik alanı ve yer verdiği 150 kişilik kapasitesi ile bizlere misafirlik yapacak, çalışma alanlarıyla destekleyecek olan bu kütüphane, toplumcu-gerçekçi şairimizin ismini de yaşatıyor. Sizleri en güzel şekilde ağırlayacağından emin olduğumuz bu yerde, şairimizi anmanızı ve şiirlerini okumanızı da tavsiye ederiz.
Gülten Akın Kütüphanesi
Esenyurt Şehitler Mahallesi’nde yer alan Gülten Akın Kütüphanesi, 5 Ağustos 2022 tarihinde halkın hizmetine sunuldu. İçerisinde bulundurduğu 15 bin eserleriyle çeşitlilik sağlayan bu kütüphane, 600 metrekarelik alanıyla 190 kişiyi misafir ediyor. Hizmet verdiği kişilerin sadece çalışma alanı ihtiyaçlarını karşılamakla kalmıyor aynı zamanda kültürel etkinlikleriyle de onları destekliyor. Kütüphanemiz ismini ise edebiyatımızın kadın şairlerinden biri olan; şiirlerini hem bireyci hem de toplumcu anlayışla yazan Gülten Akın’dan alıyor. Şimdiden keşfedecek olanlara ise kütüphanenin imkan sağladığı kitaplar ile güzel vakitler geçirmelerini dileriz!
Sabahattin Eyüboğlu Kütüphanesi
Avcılar Firuzköy’de bulunan Sabahattin Eyüboğlu Kütüphanesi, 3 Ağustos 2022 tarihinde bizlerin hizmetine sunuldu. Bulunduğu semte ikinci kütüphane olarak açılmış olan bu yer, 10 bin kitaplığı ile halkın beğenisini kazanmasına da sebebiyet veriyor. 1000 metrekarelik alanı ile 150 kişilik kapasiteye sahip olan bu kütüphane aynı zamanda usta yazarımızın da ismini de yaşatıyor. Sizlerin ise en yakın zamanda uğramanızı, Eyüboğlu’nun meşhur eseri olan Mavi ve Kara’yı da okumanızı öneriyoruz!
Kemal Tahir Kütüphanesi
Sultanbeyli’nde yer alan Kemal Tahir Kütüphanesi, 18 Ağustos 2022 tarihinde halkın hizmetine sunulmaya başlanıldı. Bünyesinde mevcut bulundurduğu 20 binlik kitabı ve sağladığı 220 kişilik kapasitesi ile bizlerin beğenisini kazandı. 1250 metrekarelik alanıyla bize sunulan bu kütüphane, aynı zamanda edebiyatımızın en önemli isimlerinden biri olan Kemal Tahir’in ismini de yaşatıyor. Kim bilir belki sizler, Tahir’in en ünlü romanlarından biri olan Devlet Ana’yı burada okuyacak ve yazarımızla burada tanışacaksınız. En kısa zamanda tanışmanız dileğiyle!
Kaynakça:
- Kültür İstanbul, “İstanbul’da Yeni Açılan 7 Kütüphane”, web
- Gazete Kadıköy, “Moda İskelesi Açılıyor”, web
- Turizm Günlüğü, “Tarihi Moda İskelesi Hizmete Açıldı”, web
- Küçükçekmece Belediyesi, “İBB Attila İlhan Kütüphanesi”, web
- İBB İstanbul, “Sarıgazi, Yaşar Kemal Kütüphanesi’ne Kavuştu”, web
- Yeni Soluk, “Hasan Hüseyin Korkmazgil Kütüphanesi”, web
- Haber Eyüp, “İBB’den Alibeyköy’e Yeni Kütüphane”, web
- 150 Gün 150 Proje, “Esenyurt Gülten Akın Kütüphanesi’ni Açtık!”, web
- Karar, “Avcılar’ın Yeni Kütüphanesi Hizmete Açıldı”, web
- 150 Gün !50 Proje, “Avcılar Sabahattin Eyüboğlu Kütüphanesi’ni Açtık!”, web
- Mynet, “Sultanbeyli’de Kemal Tahir Kütüphanesi’nin açılışı yapıldı”, web