Kadın Yazarlardan Güçlü Kadın Karakterler

Editör:
Gaye Nur Karabay
spot_img

“Yoksul kadın, hiçbir şeyi olmayan kadın anlamında alınmıştır. Halbuki kadın denilen varlık, bizatihi yüksek bir varlıktır. Onun yoksulluğu olamaz. Kadına yoksul demek, onun bağrından kopup gelen bütün insanlığın yoksulluğu demektir.”

Bize güçlü olarak sunulan imge nedir? İnsanların en ufak hayata tutunma çabasının, bağımsızlık ihtiyacının ve  eşitlik isteğinin güçlülük olarak nitelendirilebildiği bir dünyada yaşıyoruz. Ne yazık ki ülkemiz de dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde yaşamak için insanlar – özellikle kadınlar- her alanda güçlü olmak zorunda kalabiliyor.

Yazarlar tarafından edebiyat alanına kazandırılmış kadın karakterler, sadece hikayelerle sınırlı kalmayıp aynı zamanda toplumsal algımızın bir parçası haline gelmiştir. Bu karakterler, içsel güçlerinin yanı sıra yaşamlarındaki çeşitli zorluklarla baş etme yetenekleri ile özellikle okurlara yeni bir bakış açısı kazandırmayı ve toplumsal normlara başka bir perspektiften bakmayı mümkün kılmıştır. Sizin için kadın yazarlar tarafından yazılan eserlerdeki güçlü kadın karakterleri ve hayat buldukları kitapları derledik. Kendi ilhamınızı bulmanız dileğiyle.

Jane Eyre / Jane Eyre – Charlotte Bronte

Jane Eyre, kadın hak ve özgürlüklerinin önemini vurgulayan eserlerde ön plana çıkmaktadır. Eser ile aynı isme sahip olan ana karakter Jane Eyre; kimsesiz bir genç kızın güçlü bir kadına dönüşmesini anlatmaktadır. Kadın haklarının önemsenmediği bir dönemde herkese kafa tutan ve dönemdeki kadınların aksine tek başına hayatını devam ettirmek için çaba gösteren bir kadının hikayesidir. Aynı zamanda bu eser yazar Charlotte Bronte’nin hayatından izler taşımaktadır.

“Kuş değilim ben. Kafesim de yok. Bağımsız, irade sahibi, özgür bir insanım. Şu anda da irademi sizden ayrılmak üzere kullanıyorum.”

Gurur ve Önyargı / Elizabeth Bennet – Jane Austen

Kitabın zeki kadın karakteri Elizabeth, sözünü esirgemeden konuşan ve sözlerinin arkasında duran bir karakterdir. 19. yy başında yaratılan bu önyargılarını yıkmayı bilen kadın karakter hikayesine ortak olan birçok insana ilham olmuştur.

“Onun gururunu ben de kolaylıkla hoş görebilirdim. Benim gururuma dokunmamış olsaydı.”

Yeşilin Kızı Anne/Anne Shirley-L.M.Montgomery

11 yaşında kimsesiz bir kızın maceralarını anlatan bu kitapta esas karakterimiz Anne Shirley; toplumsal cinsiyet rollerine karşı gelerek kendi özgürlüğünün, eğitim hakkının ve eşitliğin savunucusu olmaktadır. Farklı bakış açısı ile birlikte fiziksel görünüşü nedeniyle de toplum içinde dışlanmaktadır. Ancak bu durumlar onu daha güçlü bir kadın haline getirmektedir.

“Aslında hiç değişmedim. Yalnızca budandığım için dallarım daha da uzadı. İçimdeki gerçek ben, hâlâ burada.”

Ben, Malala: Cesaretin Gücü / Malala – Malala Yusufzay ve Christiana Lamb

Kitaba hayat veren ve yazarı olan Malala, Pakistan’da doğmuştur. Yaşadığı dönem ve topluma göre cesur, özgürlüğünü arayan, eşitlik ve adalet savuncusu bir karakterdir. Erkek çocukların doğduğunda davullu zurnalı karşılandığı bir toplumda özellikle babasının desteğini alan kararlı ve cesaretli kadının hikayesi herkes için ilham kaynağı olmalıdır.

“Dünyada iki güç vardır; biri kılıç, diğeri kalem. İkisinden daha kuvvetli olan üçüncü güç ise kadınların gücüdür.”

Vurun Kahpeye / Aliye – Halide Edip Adıvar

Milli Mücadele Dönemi’ndeki karakterlerin bir temsili olan Aliye karakteri; Kurtuluş Savaşı dönemindeki mücadelesi ile ünlenen bir karakterdir. Vatanı uğruna aşkından ve canından vazgeçebilecek olan Aliye; roman boyunca kadının özgürlük arayışının ve bağımsızlık savaşının izlerini önemli ölçüde gözler önüne sermektedir.

“Toprağınız toprağım, eviniz evim; burası için, bu diyarın çocukları için bir ana, bir ışık olacağım ve hiçbir şeyden korkmayacağım; vallahi ve billâhi!”

Senden Önce Ben / Louisa Clark – Jojo Moyes

Sadece para kazanmak için felçli bir adama bakıcılık yapmaya başlayan, eğlenceli bir karakter olan Louisa’nın zamanla yeteneklerini keşfetmesini anlatan sevimli aşk romanı. Romanın baş karakterlerinden biri olan Louisa’nın aşık olduğu adam ile birlikte konfor alanından çıkmayı başarıp kendi isteklerinin peşinden koşan daha güçlü ve eğlenceli bir kadına dönüşmesini ve bu iki karakterin birbirine kattıklarını minik bir tebessümle okuyabilirsiniz.

“Tamamen yeni bir hayatın içine atılmamın ya da en azından aniden başka birinin hayatına itilmenin en önemli yanı bu deneyimin size kim olduğunuzu yeniden düşündürmesidir.”

Harry Potter Serisi / Hermione – J. K. Rowling

Yazıldığından beri popülerliğini kaybetmemiş serilerden biri olarak kabul gören Harry Potter serisinin zeki kızı Hermione… Bir kısmın onu sinir bozucu bir karakter olarak görse de hepimiz biliyoruz ki tüm seri boyunca zekası sayesinde arkadaşlarını kurtarmayı başarmıştır.

“Gerçek şu ki, bir kızın yeterince zeki olacağını düşünmüyorsunuz.”

Açlık Oyunları Serisi / Katniss Everdeen – Suzenne Colins

Yine Harry Potter serisi gibi adından söz ettiren Açlık Oyunları serisinin baş kahramanı Ateşler İçindeki Kız olan Katniss… Kastlara ayrılmış ve otorite tarafından sürekli olarak ezilen bir toplumda yaşamaktadır. Hikayenin başından sonuna kadar o toplumdaki kimsenin yapamaya cesaret edemeyeceği şeyleri yaparak güçlü ve zeki bir kadın duruşu sergilemektedir.

“Kaçmayı bırakıp arkana dönmeli ve ölmeni isteyen ne varsa onunla yüzleşmelisin.”

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.