Kadının Gücünü Heykelleriyle Anlatan Sanatçı: Emel Vardar

spot_img

Beden olumlama; bireyin bedenine atfedilen hiçbir kalıba sığmak durumunda olmadığının ve dış görünüşün hiçbir bireyi sınıflandırmak adına kullanılamayacağının bilincine varmamızı sağlayan önemli bir harekettir. Her bireyin bedenine dair söz hakkının yine kendine ait olduğunun farkında olan bireyler, ayrımcılığın ve her türlü şiddetin karşısında durmaktadır. Bununla birlikte özellikle kadınların fiziksel görünümüne yönelik baskılarla mücadelenin bir diğer yolu olan sanatın gücünü yadsımamak gerekir.

Sanat, dünyada bu baskılara maruz kalan her bireyin kendini ifade etmek üzere kullanabileceği evrensel bir güçtür.

Klasik güzellik algısını yıkmak isteyen birey, tuvale rastgele boyalar sıçratan bir sanatçıyı kendine ilham kaynağı olarak seçebilecektir. Ne de olsa sanat, sanatçının hiçbir prangaya bağlı kalmadan zihnindekileri özgürce yansıtabilmesinde sakınca görmeyecek kadar hoşgörülüdür.

Hoşgörü ve evrenselliği harmanlayarak var olduğuna inandığımız sanat, somut maddeleri kullanarak duyguları açığa çıkarmayı başaran sanatçıları bünyesinde barındırmaktadır. Emel Vardar da, kadına dair düşüncelerini heykelleriyle ifade etmeyi amaçlamış bir kadın sanatçıdır. Klasik güzellik algısının beklentilerine sırt çeviren sanatçı, güzelliği açığa çıkarmaktan da çekinmemektedir. Zaten onun sanatında güzellik bilinen anlamının ötesindedir ve iç güzelliği ikinci plana atmamakta, dolayısıyla güzelliğin fiziksel görünüşten ibaret olmadığına dikkat çekmektedir. Heykellerinde kadın tasvirini ön planda tutan Emel Vardar, izleyicisine kadının içsel dünyasının zenginliklerinin yansıyacağı heykeller yapmaktadır.

Sunrise Bronz Cam Heykel

Sanat hayatına resimle başlayan sanatçı, bir arkadaşının, kendisinin büstünü yaptığı sırada heykel sanatından etkilenerek bu alana adım atmaya karar vermiştir. Eserlerinde sade bir üslupla çalıştığı görülmektedir.

Queen Bronz Cam Heykel

Sanat eğitimini, Mimar Sinan Üniversitesi Resim ve Heykel Müzeleri Derneği Atölyesinde tamamlamakla birlikte, sanatta yönünü ‘güzelliği aramaya’ karar vererek belirlemiştir. Heykellerinde, sıcak cam serbest şekillendirme tekniği örnek olmak üzere pek çok teknik kullanan sanatçı, heykellerinde; cam, bronz ve çelik gibi maddeleri kullanmaktadır.

The Pink Cam Heykel

Cam ve bronz gibi somut maddeleri kullanarak duyguları ortaya çıkarmanın sanat aracılığıyla ne kadar mümkün olduğunu, sanatçının on dört eserinin tanıtıldığı 5 Ağustos 2017’de YakaköyDatça‘da UKKSA Knidos Sanat Festivali‘nde yer alan şu ifadelerinden anlayabiliriz:

Heykellerimdeki kadınlar da anlatmak istediğim kadının duyguları ve bu duyguların gücü. Kısaca vermek istediğim mesaj bu. Heykellerin bir hikayesi her zaman var. Kimi zaman kadına şiddet, kimi zaman kiloları ile barışık bir kadın… Sadece heykel gibi kadınlar yapmıyorum. (…) sanatımla yaptığım heykellerde kadını koruma altına alıyor ve adeta dokunulmaz kılmaya çalışıyorum.

Thats Enough Bronz Heykel

Dünya çapında ilgi gören sanatçımız, Türkiye’de kişisel sergiler, grup sergileri, sanat fuarları ve festivaller içinde yer almanın yanı sıra; sanatında ortaya çıkardığı mesajla birlikte  Amerika, Avrupa ve Asya’daki pek çok ülkede uluslararası sanat fuarları, müze sergileri, grup sergileri ve bienaller içinde yer almaktadır. Sanatçının yer aldığı sergiler hakkında bilgi almak için aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz:

http://www.emelvardar.com/sergilerden-secmeler/

 

Kaynak: http://www.emelvardar.com/

 

 

 

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.

Kayıp Seslerden Yazının Öznelerine: Virginia Woolf’un Eserlerinde “Kadın” Teması

Woolf’un dilinde "kadın", tarihin dışına itilmiş bir sesin geri çağrılması, unutulmuş bir hakikatin dile gelmesidir.