Kitap okumak çok keyifli bir hobi olmasının yanında kişiye kazandırdıklarıyla da edinilmesi gereken önemli alışkanlıklardan biri. Küçük yaşta bu alışkanlığı edinmeyi başaran insanlar için ne kadar kolay bir eylem olsa da belli bir yaşa kadar bu dünyadan uzak kalmış insanlar için edinilmesi zorlayıcı olabilecek bir alışkanlık. Yüzlerce kitap arasından nereden başlaması gerektiğini bilmeyen, kitap okumayı çok isteyen ama bir türlü nasıl yapması gerektiğini bulamayan okurlarımız için kitap önerilerinde bulunacağız.
Kitap okumaya yeni başlayacak biri için ilk adımlardan biri sevecekleri türleri keşfetmektir. Elbette sadece tek bir türle sınırlı kalmak zorunda değilsiniz fakat bu alışkanlığı yeni edinme aşamasında ilginizi diğerlerine göre daha çok çeken türlerle başlamak bu aşamayı çokça kolaylaştıracaktır. Eğer daha önce farklı türlerde kitaplar okumayı denemediyseniz izlemeyi en sevdiğiniz film/dizi türünden yola çıkarak bu alanlardaki kitaplara yönelebilrisiniz. Bugünkü yazımda bu aşamayı kolaylaştırmak için kitap önerilerini türlere göre ayırarak yapacağız.
Fantastik
Kıyamet Gösterisi – Neil Gaiman, Terry Pratchett
“Şeytanın kimseye bir şey yaptırmasına gerek yok. İnsanların anlamakta güçlük çektiği şey buydu işte. Cehennem büyük bir şer kaynağı değildi, tıpkı Cennet’in iyilik kaynağı olmadığı gibi. Onlar yalnızca bu büyük kozmik satranç oyunundaki taraflardı. Meselenin özü, hakiki iyilik de hakiki kötülük de insan zihninin içindeydi.”
God Omens adıyla diziye uyarlanan “Kıyamet Gösterisi” Neil Gaiman‘ın en sevilen romanlarındandır. Deccal’in doğumuyla kıyametin başlamasını ve olaylar ilerledikçe bir melek ve şeytanın iş birliğinden doğan dostluğu konu alıyor. Kolay bir dille yazılması ve Neil Gaiman ile Terry Prachett‘in zekice şakalarıyla okuması son derece keyifli bir romandır. Zekasına ve yazma becerisine hayran olduğum bu iki yazarın bir araya gelip ortaya çıkarmış olduğu bu eser beni hala kapağını görünce bile heyecanlandırmayı başarıyor. Kitap okumaya yeni başlayanlar için olduğu kadar uzun soluklu fantastik romanların dünyasına girmek isteyen yeni okurlar için de doğru bir seçim olacaktır.
Gece Yarısı Kütüphanesi – Matt Haig
”Kötü deneyimlerin bile bir nedeni var, hala göremiyor musun?” Nora görebiliyordu. Hayat boyu boş yere pişmanlık biriktirip durmuştu.”
“Gece Yarısı Kütüphanesi” son zamanların en çok okunan fantastik kitaplarından biri. Yaşamla ölüm arasında bulunan bir kütüphanede farklı seçimler yapsaydınız hayatınızın nasıl olabileceğini anlatan okuyucuyu içine çeken bir konuya sahip. Hem yazım diliyle hem de kısa bölümler haliyle ilerlemesi sayesinde konforlu bir okuma deneyimi sunduğu için yeni okuyuculara odak sürelerini arttırma fırsatı da sunuyor. Fantastik bir kitap okuyayım ama aynı zamanda bana varoluşsal krizler yaşatarak hayat hakkında çokça düşündürsün diyen okurlar için de çok iyi bir seçenek olacaktır.
Bilimkurgu
Başlat & Ready Player One – Ernest Cline
“Kendimi dünyanın en büyük atari salonunun ortasında, cebinde beş kuruş olmadığı için diğerlerinin oyunlarını seyretmekten başka bir şey yapamayan zavallı bir çocuk gibi hissediyordum.”
Teknolojinin çok ilerlediği ama dünyanın artık pek de yaşanabilir bir halde olmadığı bir zamanda geçen “Başlat” kitabında insanlar yeni dünyanın bunaltıcılığından kaçmak için kurulan yeni sanal dünya OASİS‘te yaşamaya başlıyor. OASİS’in yaratıcısı vefatının ardından tüm mirasını sanal dünyanın içine sakladığı üç anahtarı bulan kişiye bıraktığını açıklıyor ve karakterimiz Wade‘in bu karmaşa içinde yaşadıklarını okuyoruz. Kitabı okurken teknolojinin ilerlediği günümüz dünyasında sanal gerçeklik gözlükleri gibi buluşların ne kadar ileri gidebileceği hakkında derin düşüncelere dalabilirsiniz. Aynı zamanda kitabın içinde seksenler geek kültürüne ait çokça atıf bulunmakta. Benim gibi bu döneme ait oyun, çizgi roman gibi kültürlere ilgisi olan okuyucular için okuma deneyimi ekstra keyifli bir hale geliyor.
Son ve Ötesi – Patrick Ness
“Kitaplar; hepsi içinde bambaşka birer dünya barındırıyor. Kelimelerden oluşan bir dünya, bir süreliğine sığınabileceğimiz. Ama er ya da geç onun da sonu geliyor.”
Tamamen terk edilmiş gibi görünen ıssız bir yerde uyandınız tamamen çıplaksınız ve vücudunuzda bazı gariplikler var. Terk edilmiş sokaklarda, dükkanlarda dolaşırken burada sizden başka birilerinin de olduğundan şüpheleniyorsunuz. Bu iyi bir şey mi yoksa her şeyi daha da zor bir hale mi getirecek? Tüm soruların cevabını öğrenmeye çalışırken soluksuz bir şekilde okuyacağınız bir roman. En sevdiğim yazarlar listemde kendine kolayca yer bulabilecek olan Patrick Ness‘in hayal dünyasına bir adım atmanızı kesinlikle tavsiye ederim. Bunların yanı sıra “Son ve Ötesi” karmaşık bilimkurgu romanlarının dünyasına girmeden önce okuma alışkanlığınızı geliştirebileceğiniz ve bu evrenlere sizi alıştıracak bir anlatıma sahip.
Korku
Hayvan Mezarlığı – Stephen King
“İnsan, bugün açan, zamanı ancak bir mevsimdir, gelir ve geçer.”
Ölüleri geri getiren bir mezarlık olsa çok sevdiğiniz birinin kaybının ardından bu garip yeri aklınızdan çıkartmak mümkün olur muydu? Ellbette bu kadar doğa dışı bir olayın esrarengiz sonuçları da beraberinde geliyor. Korku romanı diyince ilk akla gelen isimlerden biri olan Stephen King‘in geniş kütüphanesine giriş yapmak için en doğru seçeneklerden biri olan “Hayvan Mezarlığı” yeni okurlar için de çok doğru bir seçim olacaktır. Her ne kadar kendisini korku romanı üstadı olarak tanısakta Stephen King kitaplarındaki insan psikolojisine yönelik ilginç çıkarımlarıyla yaşadığınız korku ve gerilimi çok başka bir boyuta çıkarıyor. Sonraki sayfada ne olacağını merak ederken soluksuz bir şekilde okuyacağınız bir roman
Psikiyatrist – Wulf Dorn
“İnsan bazen kendine yalan söylemekte o kadar uzun süre başarılı olur ki sonunda kendi uydurduklarına inanmaya başlar.”
Son zamanların çok okunan korku romanı yazarlarından Wulf Dorn özellikle psikolojik gerilim tarzındaki romanlarıyla okuyucuyu her defasında etkilemeyi başarıyor. En bilindik kitaplarından biri olan Psikiyatrist, bir psikiyatristin esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolan hastasının peşinden gittiğini düşünürken kendi geçmişiyle ilgili unutulmaz bir yolculuğa çıkmasını anlatıyor. Bitirdikten sonra uzun bir süre kendinize gelemeyeceğiniz ve kitabın inanılmaz sonundan sonra yazarın diğer kitaplarına da göz atma isteğiyle yanıp tutuşacaksınız.
Modern Türk Edebiyatı
Beş Sevim Apartmanı – Mine Söğüt
Mucizelere inanmak hasta ruhların en iyi ilacıdır.
Beş pencereli, beş odalı, beş insanın yaşadığı Beş Sevim Apartmanında bazı garip olaylar oluyor. Bir de bunlara Doktor Samimi‘nin günlüğü ekleniyor tabi. Bu beş kişinin esrarengiz öyküleri çok garip bir şekilde birbirine bağlanıyor. Modern Türk Edebiyatı’nın önemli yazarlarından birisi olan Mine Söğüt‘ün ilk kitabı Beş Sevim Apartmanı aynı zamanda en sevilen romanlarından birisi. Benim de yakın çevreme çokça önerdiğim hatta okumaları için kendi kitabımı almalarını önerdiğim üzerine sohbet etmesi de son derece keyifli bir roman. İnce sayfa sayı, kolay okunan dili ve okuyucuyu içine çeken esrarengiz hikayesiyle Türk Edebiyatı okumaya başlamak isteyenler için güzel bir seçim.
Antabus – Seray Şahiner
“Tek zulüm gören sen misin? Bazılarının duvarları kalın sadece. Seslerini duymuyorsun.”
Yaşadığımız coğrafyanın kadınları ile iligili kaleme aldığı romanlarıyla bilinen Seray Şahiner “Antabus” romanında da sizi böyle bir gerçekliğin içine atıyor. Özellikle karakter yaratmaktaki yeteneğiyle sizi Lelyla‘nın hayatına tamamen çekmekle kalmıyor o güldüğünde gülmek o ağladığında ağlamak istiyorsunuz. Leyla karakteri hikayesi, gerçekliği ve kişiliğiyle benim için tüm roman karakterleri arasında çok önemli bir yere sahip olan ve derin bir bağ kurduğum karakterlerden biri. Böyle dramatik bir hikaye yazdığı halde aralara eklediği zekice yazılmış espriler sayesinde ağlarken gülmeye, gülerken ağlamaya da başlayabilirsiniz her an.
Kitap okumak, farklı dünyalara dalmak, bazen hiç beklemediğiniz bir kitabın içinde hayal edemeyeceğiniz güzellikler bulmak gibi birbirinden ilginç deneyimleri içinde barındırıyor. Umarız siz de bu listedeki kitapların içinden böyle deneyimler yaşayacağınız kitabı bulur ve kitap okumayı sürekli bir alışkanlığa çevirmek için ilk adımınızı atmış olursunuz.