28 Ocak tarihinde, eski dönem Türk kültürü ve mitolojisi üzerine Bartu Bölükbaşı’nın yapmış olduğu eşsiz resimler, Maarif Sahaf Antika’da ziyaretçilere açıldı. ”Kök” ismiyle hazırlanan sergide, sanatçının henüz ön siparişte olan Eski Türk Portreleri kitabından ve kısa sürede üç baskı yapıp tükenen Türk Mitoloji Atlası‘ndan çizimleri yer alıyor. Ayrıca, Bartu Bölükbaşı’nın bu eserlerinde barınmayan farklı çizimleri de sergide yerini almış bulunmakta.

Sergiye ek olarak, Ankara’da yer alan bu antika dükkanında yapılacak veya yapılmış olan farklı etkinlikler de var. Bunlardan biri, 28 Ocak Cumartesi günü gerçekleşen söyleşiydi. Serginin sahibi Bartu Bölükbaşı ile Konsol Üssü, Orta Dünya ve Multiplayer kanallarından tanıdığımız Murat Sönmez arasındaki keyifli sohbet, Fantastik Dünyalar ve Türk Mitolojisi üzerineydi.
Söyleşi, Avrupa halklarının kültürel ve mitolojik tarihiyle açıldı. 18 veya 19. yüzyılda kendi mitolojilerini resmetme tartışmalarının Avrupa’da son bulduğuna dikkat çeken Bartu Bölükbaşı, Türk kültürünün bu konuda çok geri kaldığını söyledi. Atatürk devrimleri sayesinde bu geri kalmışlık üzerine önemli çalışmaların başlatıldığını ancak Kemalist aydınlanma ve Türk ulusal kimliğinin inşası sürecinin Demokrat Parti’nin gelişiyle sekteye uğradığını belirtti. Ulusal kimlik inşa etme süreciyle ilgili iyi bir örnek olarak Finlandiya gösterildi ve Bartu Bölükbaşı, Finlandiya ile alakalı “Sıfırdan bir ulusal kimlik inşa edildi.” sözlerini kullandı.

Daha sonra bu örnek üzerinden Tolkien’e ve onun yaratmış olduğu Orta Dünya evrenine geçildi. Tolkien’in de hemen hemen aynı amaçları güttüğünden, “halkı adına köksüzlük acısı” hissedişinden ve yazarın bu muazzam evreni yaratmasının arkasındaki diğer motivasyon ve kaynaklardan bahsedildi.
Tolkien üzerine bu güzel sohbet, fantastik öykülerin günümüze uyarlandığında meydana gelen olası sorunları ve Andrzej Sapkowski‘nin The Witcher serisi ile devam etti. Bugün Avrupa’daki en kaliteli yapımlardan biri olan The Witcher‘ın elde etmiş olduğu başarının tüm oyun camiasına örnek olması gerektiğine değinildi. Ayrıca, The Witcher’ın Slav kültüre ait bir eser olmasına rağmen çokça Kelt öğesi içerdiğinden de bahsedildi. Daha sonra konu, mitolojilerin oyun ve sinema kültüründeki başarılı örneklerine geldi. Soru cevap kısmının ardından bu güzel söyleşi son buldu.

Söyleşi oldukça keyifliydi ve gördüğü ilgi yüksekti. Maarif Sahaf Antika, Ankara’da, Uğur Mumcu Caddesi’nde yer alıyor. Kök Sergisi kapsamında gerçekleşecek diğer etkinlikler ise 29 Ocak’ta Türk Mitolojisinde İmgeler / Keçi, Tosbağa, Karga, Kurt adlı forum ile 5 Şubat’taki Türk Mitolojisinde Portreler adlı söyleşi ve dinleti olacak.

Söyleşinin kaydını izlemek için:
Kaynakça:
Bartu Bölükbaşı’nın 24 Ocak 2023 Tarihli Twitter Gönderisi
Bartu Bölükbaşı’nın 26 Ocak 2023 Tarihli Twitter Gönderisi
Murat “Ejderha” Sönmez’in Twitter Hesabı