“Kök” Sergisi – Bartu Bölükbaşı ve Murat Sönmez’in Söyleşisiyle Ankara’da Açıldı

Editör:
Canan Avent

Yazı İçindekiler [hide]

spot_img

28 Ocak tarihinde, eski dönem Türk kültürü ve mitolojisi üzerine Bartu Bölükbaşı’nın yapmış olduğu eşsiz resimler, Maarif Sahaf Antika’da ziyaretçilere açıldı. Kök” ismiyle hazırlanan sergide, sanatçının henüz ön siparişte olan Eski Türk Portreleri kitabından ve kısa sürede üç baskı yapıp tükenen Türk Mitoloji Atlası‘ndan çizimleri yer alıyor. Ayrıca, Bartu Bölükbaşı’nın bu eserlerinde barınmayan farklı çizimleri de sergide yerini almış bulunmakta.  

Maarif Modern Canlı Yayınından Alınmış Bir Görüntü

Sergiye ek olarak, Ankara’da yer alan bu antika dükkanında yapılacak veya yapılmış olan farklı etkinlikler de var. Bunlardan biri, 28 Ocak Cumartesi günü gerçekleşen söyleşiydi. Serginin sahibi Bartu Bölükbaşı ile Konsol Üssü, Orta Dünya ve Multiplayer kanallarından tanıdığımız Murat Sönmez arasındaki keyifli sohbet, Fantastik Dünyalar ve Türk Mitolojisi üzerineydi.  

Söyleşi, Avrupa halklarının kültürel ve mitolojik tarihiyle açıldı. 18 veya 19. yüzyılda kendi mitolojilerini resmetme tartışmalarının Avrupa’da son bulduğuna dikkat çeken Bartu Bölükbaşı, Türk kültürünün bu konuda çok geri kaldığını söyledi. Atatürk devrimleri sayesinde bu geri kalmışlık üzerine önemli çalışmaların başlatıldığını ancak Kemalist aydınlanma ve Türk ulusal kimliğinin inşası sürecinin Demokrat Parti’nin gelişiyle sekteye uğradığını belirtti. Ulusal kimlik inşa etme süreciyle ilgili iyi bir örnek olarak Finlandiya gösterildi ve Bartu Bölükbaşı, Finlandiya ile alakalı “Sıfırdan bir ulusal kimlik inşa edildi.” sözlerini kullandı. 

Sergideki resimlerden bazıları

Daha sonra bu örnek üzerinden Tolkien’e ve onun yaratmış olduğu Orta Dünya evrenine geçildi. Tolkien’in de hemen hemen aynı amaçları güttüğünden, “halkı adına köksüzlük acısı” hissedişinden ve yazarın bu muazzam evreni yaratmasının arkasındaki diğer motivasyon ve kaynaklardan bahsedildi.

Tolkien üzerine bu güzel sohbet, fantastik öykülerin günümüze uyarlandığında meydana gelen olası sorunları ve Andrzej Sapkowski‘nin The Witcher serisi ile devam etti. Bugün Avrupa’daki en kaliteli yapımlardan biri olan The Witcher‘ın elde etmiş olduğu başarının tüm oyun camiasına örnek olması gerektiğine değinildi. Ayrıca, The Witcherın Slav kültüre ait bir eser olmasına rağmen çokça Kelt öğesi içerdiğinden de bahsedildi. Daha sonra konu, mitolojilerin oyun ve sinema kültüründeki başarılı örneklerine geldi. Soru cevap kısmının ardından bu güzel söyleşi son buldu.   

Sergide yer alan bir resim

Söyleşi oldukça keyifliydi ve gördüğü ilgi yüksekti. Maarif Sahaf Antika, Ankara’da, Uğur Mumcu Caddesi’nde yer alıyor. Kök Sergisi kapsamında gerçekleşecek diğer etkinlikler ise 29 Ocak’ta Türk Mitolojisinde İmgeler / Keçi, Tosbağa, Karga, Kurt adlı forum ile 5 Şubat’taki Türk Mitolojisinde Portreler adlı söyleşi ve dinleti olacak. 

Bartu Bölükbaşının Twitterdan paylaştığı görselde etkinlik tarihleri de yar alıyor

Söyleşinin kaydını izlemek için:


Kaynakça:

Bartu Bölükbaşı’nın 24 Ocak 2023 Tarihli Twitter Gönderisi

Bartu Bölükbaşı’nın 26 Ocak 2023 Tarihli Twitter Gönderisi

Murat “Ejderha” Sönmez’in Twitter Hesabı

Bartu Bölükbaşı’nın Twitter Hesabı

Maarif Sahaf Antika’nın Instagram Hesabı

spot_img
Mehmet Samet Acar
Mehmet Samet Acar
ph'nglui mglw'nafh cthulhu r'lyeh wgah'nagl fhtagn

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Alıntının Hikâyesi: Livaneli’den Aşk, Travma ve Unutabilmek Üzerine

“Aşk, bir uçurum kıyısında gözü bağlı yürümektir.”

Müziğin Kalbinin Attığı O Yer: Royal Albert Hall

1871'de açılan Royal Albert Hall yıllar boyunca birçok sanat etkinliğine tanıklık etmiştir.

İngiliz İç Savaşı: Sebepleri ve Sonuçları

17. yüzyılda İngiltere'de yaşanan iç savaş, kısa bir süreliğine de olsa Cromwell liderliğinde askeri bir yönetimi meydana getirdi.

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.