Kitapçılarda gezerken hiç siyah çerçevelere sıkıştırılmış merak uyandırıcı ve ürkütücü kapak tasarımlarına rastladığınız oluyor mu? Eğer cevabınız evet ise onlar çok büyük ihtimalle Ebrahel Lurci‘ye aitlerdir. İthaki Yayınları‘ndan çıkan “Karanlık Kitaplık” ve “Pangea” serilerindeki çeşitli eserlerin kapak tasarımlarında ve illüstrasyonlarında imzası bulunan Lurci, başka bağımsız işlerinin yanı sıra, Cthulhu Mitosu‘ndaki varlıkların da heykellerini yapmaktadır. Karanlığın bin bir tonunun arasından çıkagelen huzursuz gölge ve figürler tuhaf anlatıları gebe bırakırken tüylerimizin ürpermemesi imkansızlaşır. Böylesi ilginç işleri meydana getiren karanlık sanatın eşsiz ismi Ebrahel Lurci’yle güzel bir söyleşi gerçekleştirdik. Keyifli okumalar.
Yüce Eskiler adına…

Kendinizi kısaca okurlarımıza tanıtır mısınız? Sanatsal yolculuğunuzdan ve çizimle ilgilenmeye nasıl başladığınızdan bahseder misiniz?
1989 yılında İstanbul’da doğdum. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi resim bölümünde eğitimimi tamamladım. Sanatın farklı alanlarında çalışmalarıma ve üretimlerime devam ediyorum.

Eserlerinizde işlemeyi tercih ettiğiniz temalar nelerdir? Bu temaların sizin için nasıl bir anlamı var?
Korku ve dinginliğin olduğu doğayı seviyorum. Bunu da genelde sembolizmde buluyorum. Korkunun ve dinginliğin bir arada olduğu tuhaf atmosfer bana hem olağandışı geliyor hem de büyük bir güç gibi. Elbette bu temalar daha öznel çalışmalarımda farklılık gösteriyor. Bazen hiç düşünmediğim bir yerde bulabiliyorum kendimi. Bir süre daha pastel, içinde sadece izlenimcilik barındıran çalışmalar da yapmıştım. Bu, o an içinde bulunduğum psikolojiye göre şekilleniyor.

Korku türüne ek olarak, çizimlerinizin ve illüstrasyonlarınızın “Dark Fantasy” türüne de girdiğini düşünüyor musunuz? Eğer öyleyse size ilham olan çalışmalar ne oldu? Dark Fantasy ve korku türlerine ilgi duyan kişilere hangi eserleri tüketmelerini önerirsiniz?
Evet düşünüyorum. Bana doğrudan ilham vermiş tarzlarından ve fikirlerinden feyz aldığım usta sanatçılar var: François Joullain, Johann Heinrich Füssli, Gustave Doré, Francisco Goya son olarak Zdsizlaw Beksinski. Dark Fantasy dipsiz bir kuyu gibi ve neredeyse hepsi birbirine bir şekilde bağlanıyor. Sanırım bir öneride bulanamayacağım çünkü bu türe ilgili olan kişilerde gördüğüm: oldukça derinlerde gezip neredeyse hem görsel hem de işitsel anlamda birçok eserin ve türün bağlantılarının bilgisine sahip olması.

Eserlerinizin genelinden ve yaptığınız Cthulhu heykellerinden yola çıkarak H.P. Lovecraft’ın çalışmalarından etkilendiğinizi söylemek yanlış olmaz. Bunun sebebi nedir, Lovecraft’ın çalışmaları sizde ne derece ve nasıl bir ilham uyandırıyor?
Çok daha küçük yaşlarda bir arkeolog olmak istiyordum. Geçmişe ait tüm parçaların kalıntıları ve nihayetinde ulaşılan o bilgiler beni çok etkiliyordu. Üniversite dönemimde heykelcilik alanında da çalışmalar yapıp seramik sanatı ile tanıştım. İçeride tuttuğum arkeoloji ile ilgili duygularım yeniden canlandı ve günümüzde üretilen ama bir kalıntı gibi hissettiren heykeller modellemeye başladım. Cthulhu idolleri de herkese ulaştırıp hissettirebileceğim o bilinmezlik ve kalıntı hissiyatını verebileceğim bir yerde duruyordu. Bu süreçte başka sanatçılar tarafından üretilmiş isimli/isimsiz bir çok eser gördüm ve çok etkilendim. Sonrasında bu dünyaya ait yücelerin idollerini tasarladım. Bu üretimlerimin geldiği noktadan gerçekten çok memnunum. Çünkü tam olarak çocukken arzuladığım o hissi bana yaşatıyorlar. Cthulhu mitosu sanatımda ve zihnimde bilinmezliği sürekli besleyen bir güce sahip. Oradan aldığım ilham ile daha çok üretim yapacağımı biliyorum.

Biraz teknik bir soruyla devam etmek istiyoruz. Çalışma alanınız geniş bir yelpazeyi kapsıyor ve yaptığınız kapak tasarımları oldukça etkileyici. Bağımsız çalışmaların kapak tasarımı yapmaktan ne gibi farkları var? Bu çeşitlilikte çalışmayı nasıl sürdürüyorsunuz?
Çok teşekkür ederim. Çok keskin bir fark var aslında. Bir kitap kapağı yaparken başkasının dünyasını resimliyorsunuz. Bağımsız çalışmalarımda ise tamamen bana ait öznel bir süreç. Bu çeşitlilikte çalışmayı sürdürebilmemim en büyük sebebi, kendi dünyama ve kendi sanatıma uygun eserlerin içinde çalışma fırsatı bulmak aslında.

Gelecek projelerde bizleri neler bekliyor? Ben şahsen sizden bir çizgi roman okumayı çok isterdim, ilerde bu tarz çalışmalarınız olacak mı?
Bu benim uzun zamandır arzu ettiğim bir şey ama böylesine bir eser ortaya koymanın çok kolay olmadığını, hala bunun üzerinde çalışmam gerektiğini düşünüyorum. Aslında bir resimli roman fikrim vardı fakat çok küçük bir parçasını hayata geçirmeyi başarabildim sonrasında da devam etme fırsatı bulamadım. Hayatımın bir döneminde bunu bir şekilde yapacağımı biliyorum.

Müzik çalışmalarınıza devam edecek misiniz?
Yine tekrar çalışıp üretimler yapmayı çok arzu ettiğim ama zaman bulamadığım bir alan… Tüm sanat üretimlerinin içinde en sihirlisi muhtemelen.

Ebrahel Lurci’nin Twitter Hesabı
Ebrahel Lurci’nin İnstagram Hesabı
Ebrahel Lurci’nin Soundcloud Hesabı
Ebrahel Lurci’nin İnternet Sitesi