Le Gras’ın Penceresinden Manzara: Tarihte Çekilen İlk Fotoğraf

Editör:
Rümeysa Yıldız
spot_img

Fotoğraf kelimesi, eski Yunanca kökenli bir terimdir; photos (ışık) ve graphein (çizmek) kelimelerinin birleşimiyle oluşmuştur ve bu “ışıkla çizmek” anlamına gelir.

Bugün hayatımızın ve anılarımızın vazgeçilmez parçasına haline gelen fotoğraf sayesinde; resmi işlemlerimiz kolaylaşmakta, özel günlerimiz, unutmak istemediğimiz olaylar, birbirinden güzel manzaralar andan anıya dönüşmektedir.

Günlük hayatımızı kaydeden ve hatıralarımızı taşınabilir hale getiren bu icat, şüphesiz büyük bir çığır açmıştır. Ayrıca fotoğraf, çeken kişiden bağımsız olmasa da bakıştan daha nesneldir. Onu icat eden insandan daha fazlasını görür. Gözden kaçanı yakalama imkanı sunar.

Fotoğrafı sanatsal yönüyle ve işlevsel bir araç olmasıyla ayrı ayrı sınıflarda değerlendirebiliriz. Fotoğrafın sanat olması, onu çeken kişinin yeteneğine ve bakışına bağlı olmasından ve zaman zaman estetik haz sağlamasından kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda işlevsel bir araçtır çünkü hem bir iletişim aracı hem de belge niteliği taşır. Örneğin Galata Kulesi’nin kubbesi bir fırtınada hasar alır ve Galata Kulesi uzun yıllar kubbesiz kalır. Biz kulenin kubbesiz halini o zamanlar çekilen fotoğraflar aracılığıyla öğreniriz. Bu teknoloji sayesinde yaşamadığımız yıllar kaydedilmiş olur ve bizler geçmişten haberdar oluruz.

İlk Fotoğraf’ın Serüveni

Milattan önce, Aristo’nun görüntüleri kaydetme alanında çalışmalar yaptığı bilinse de fotoğraf makinesinin temeli milattan sonra 4. yy’a dayanmaktadır.

Fotoğraf makinesinin atası Camera Obscura’dır. Kelime anlamı olarak “karanlık oda” demektir. İlk mucidinin 11. Yüzyılda yaşan matematikçilerden olan İbn-i Heysem olduğu bilinen ve çalışma prensiplerinin Kit-ab-ül Menazir adlı kitapta İbn-i Heysem tarafından açıklandığı bu düzenek, sonrasında Batı Bilim dünyasının da ilgisini çekmiştir. Camera Obscura, bir aygıttan ziyade bir sistem olarak geliştirilmiştir. Gök biliminde de kullanılan bu sistem sayesinde, karanlık bir odaya açılan delikten ışık girmesi sağlanarak dışarıdaki görüntü ters yüz bir şekilde karşıdaki duvara yansıtılmış olur. Günümüzdeki fotoğraf makinelerinin çalışma prensipleri de bu şekildedir. Daha sonraları bu sistem bir düzenek haline getirilerek deliğe bir lens yerleştirilmesiyle ışığın odaklanmasını ve daha verimli kullanılmasını sağlanmıştır.

Camera Obscura

Zamanla ışığın ve kimyanın kullanımının görüntü kaydetmek için önemli olduğunu anlayan kişiler bu alanda çalışmalar yapmaya devam etmişlerdir. O dönemde fotoğraf çalışmaları yapanlardan biri olan Wedgwood, 1790’lı yıllarda kalıcı fotoğrafı düşünen ilk kişidir. Kimyasal kaplı bir madde üzerine baskılar denemişse de bu çalışmaları başarılı olmamıştır ve görüntüler sabitlenememiştir.

Tarihteki ilk fotoğraf 1826’da nihayet çekilmiştir. Fransız fotoğrafçı Joseph Nicephore Niepce bir yaz günü Fransa’daki Le Gras bölgesinde bulunan malikanesinden, bahçesinin görüntüsünü (orijinal adıyla “View from the Window at Le Gras”ı) çekmiştir.  Bu görüntüyü, kurşun-kalay karışımı bir levha üzerine Camera Obscura aracılığıyla kendi geliştirdiği, güneş ışığı ile yazı yazmak anlamına gelen ve yeni bir çözüm olan Helyograf tekniğini kullanarak 8 saatlik bir poz süresiyle büyük bir sabırla kaydetmiştir.

Öncesinde bu levhaya lavanta yağında eritilmiş bitüm, genellikle petrol rafinerilerinde elde edilen, siyah veya koyu kahverengi, viskoz, yarı katı veya katı bir madde olan doğal bir asfalt türevidir, sürmüştür. Pozlamadan sonra da plakayı terebentin ile yıkayarak güneş ışınlardan etkilenmeyen yerlerde eriyen bitümün alt tarafından siyah metal ortaya çıkmıştır. Böylelikle tarihte ilk kez bir görüntü bir levha üzerine kaydedilmiştir. Bir iz çıkarma işlemi gerçekleştiren Niepce, önemli bir şey bulduğunun farkındadır.

O zamanlar bu alanla ilgilenen ve aynı zamanda şovmen olan başka bir isim olan Daguerre’yle tanışmışlar ve onunla beraber fotoğraf alanındaki çalışmalarına birlikte devam etmişlerdir. Ancak Niepce 1833 yılında hayata veda etmiştir.

Çalışmalarına tek başına devam eden Daguerre, Niepce’nin izinden gittiğini her zaman belirtmiştir.  Kendi adını verdiği gümüş yüzeyli bakır levhanın ışığa duyarlı hale getirilmesiyle görüntünün sabitlenmesini sağlayan ve görüntünün, levhanın karanlık bir kutuda saklanarak kalıcı hale getirilmesiyle sabitlenen Daugerotip tekniğini geliştirmiştir. Bir süre sonra tekniğin patenti, Fransız hükümeti tarafından Daguerre’e ve hak sahibi bir diğer isim olan Joseph Nicephore Niepce’in oğlu Isidore Niepce’e, ömür boyu maaş bağlanması karşılığı satın alınmıştır. Bu teknik sayesinde fotoğraf pozlamasını 15-20 dakikalara kadar düşmüştür. Ancak daugerotip, dinamik fotoğraflar çekmeye hala uygun bir yöntem değildir. Anlık hareketi yakalayamadığı için bilinenle görülen gerçek ve fotoğraf arasında farklılık göstermektedir.

Louis Daguerre tarafından çekilen Dagerotipi fotoğraf örneği Boulevard du Temple Fotoğrafta insan silüetlerinin olması açısından tarihte bir ilktir

Fotoğrafın keşfi 1839’da Fransız Bilimler Akademisinde tüm dünyaya: “Sayın baylar, ışık bir yüzey aracılığıyla kaydedilmiştir.” sözleriyle duyurulmuştur.

Türkiye’de Fotoğrafçılık

Fotoğrafçılık gelişmeye devam ettikçe doğu konusu üzerinde çalışan ve İslam mimarisine meraklı yabancı fotoğrafçılar Batı’dan İstanbul’a gelmeye başlamışlardır. Hatta Fransız fotoğrafçı Girault de Prangey’in 1841’de bir seyahati sırasında İstanbul’u çektiği kareler ülkemizdeki ilk fotoğraflar olarak bilinmektedir. 1850-1860 yılları arasında da Pera ve Beyoğlu bölgeleri hatrı sayılır ziyaretler almıştır. Burada bulunan yabancı elçiliklerin de etkisiyle bu bölgelere ilgi oldukça artmıştır. Ve o ziyaretlerden yüzlerce fotoğraf kalmıştır.

Bebek İstanbul
Beylerbeyi İstanbul

Makinelere ulaşılmaya başlanınca, Osmanlı tebaasından ilk fotoğraf çekimleri İmparatorluğun son yıllarında ivme kazanmıştır. Abdülaziz Dönemi’nde fotoğrafçılıkta önemli gelişmeler yaşanmıştır. Abdullah Biraderler adıyla bilinen 3 kardeş fotoğrafçılık alanında çalışmalarıyla padişahın ilgisini çekmişler ve onlara ‘’Sultan Fotoğrafçısı’’ unvanı verilmiştir.

Fotoğraf Cumhuriyet’in ilk yıllarında genellikle evrak işlerinde kullanılmıştır. I. Dünya savaşı döneminde ise Türk fotoğrafı dirilmeye başlamıştır. Hatta bu konuya çok önem veren Mustafa Kemal Atatürk, cepheye giderken “Bu bir ölüm kalım mücadelesidir, bir harp fotoğrafçısını yanımızda götürelim. Bana öyle birini bulun.” demiştir. Hayatı bambaşka bir boyuta taşıyan fotoğraf, toplum hafızası ve kişisel hafıza için fazlasıyla önem arz eden bir buluştur.

Kaynakça

Turan, E. “Fotoğraf: Belleği Olan Ayna” . Sanat – Tasarım Dergisi (2011): 19-24. https://dergipark.org.tr/tr/pub/marustd/issue/294/1432

Ertan, G. Dünden Bugüne Fotoğraf. Sanat Dergisi, 2005. https://dergipark.org.tr/tr/pub/ataunigsfd/issue/2595/33379

Bodur, F., Fotoğraf ve Renk: Fotoğraftaki Renklerin iletilerin Algılanmasındaki Rolleri. Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2006. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/50258

“Fotoğrafın Başlangıç Hikayesi ve “Daguerreotype”ın İcadı! – Mini Belgesel.” YouTube, Pera Müzesi, 2020, https://www.youtube.com/watch?v=gHjUt4kjV_I&t=42s

“İlk Fotoğraf | Fotoğrafın İcadı ve Sanat Tarihine Etkisi.” YouTube, Sanat Tarihi, 2017, www.youtube.com/watch?v=VHWtyR7NY_4

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Marmaris’te Yaz Rüyası: 5 Günlük Keşif Rotası

Ege ve Akdeniz'in incisi Marmaris için keyifli bir yol rotası.

Feminizmin Gücü: Patriyarka’nın Sosyal Yapılara Etkisi

Patriyarkal sisteme meydan okuyan feminizm, kadını güçlendirip eşitlikçi bir toplum inşasına öncülük eder.

Söylenti Konser Takvimi: Üç Büyükşehirde Kimler Var?

Söylenti müzik ekibi tarafından hazırlanan; İstanbul, Ankara ve İzmir'e müzik coşkusunu tattıracak birbirinden farklı Mayıs ayı konserleri sizlerle!

5 Farklı Sebeple Neden Yaşlı Adam ve Deniz Okumalıyız?

Yaşlı Adam ve Deniz, mücadelenin değerini ve kaybetmenin içinde de bir başarı ve onur olduğunu dile getiren zamansız bir hikayedir.

Türk Mitolojisinde Kartal Figürü

Kartal, Türk mitolojisinde önemli bir yere sahip hayvan figürüdür. Destanlara ve efsanelere konuk olarak hükümdarlık alametine dönüşmüştür.

Geyik: Türk Mitolojisinin Derinliklerindeki Ruhsal Rehber

Türk mitolojisinde geyik, doğa ile insan arasındaki ilişkiyi simgeler. Ruhsal yolculuk, rehberlik ve dönüşüm figürü olarak geçmişten günümüze derin bir anlam taşır.

Alıntının Hikâyesi: Livaneli’den Aşk, Travma ve Unutabilmek Üzerine

“Aşk, bir uçurum kıyısında gözü bağlı yürümektir.”

Müziğin Kalbinin Attığı O Yer: Royal Albert Hall

1871'de açılan Royal Albert Hall yıllar boyunca birçok sanat etkinliğine tanıklık etmiştir.