LGBTİ Hikayeler Anlatan Filmler

spot_img

Sinema her zaman ve her durumda üretir. Baskıya, tabuya ve geleneklere rağmen yenilikçiliğini korur. Bunun en güzel örneklerinden birisi ise Kuir sinemadır. Sizlere LGBTİ hikayeler anlatan üç film önerisinde bulunacağız. Birisi göz ardı edilmiş bir film, birisi ülkesinde protestolara sebep olmuş bir film ve diğeri ise oyuncusuna Oscar getirmiş bir film.

1-Matthias and Maxime (2019)

Kanadalı yönetmen ve aktör Xavier Dolan’dan etkileyici bir film. Hedef kitle tarafından göz ardı edildiğini söyleyebileceğimiz bir yapıt olarak değerlendirilebilir. Konusu; iki arkadaş arasındaki tansiyonun yükselerek bir aşka dönüşmesi anlatılıyor. Çoğumuz konusunu gördükten sonra bunun daha önceden yapılmış, klişe, banal ve yenilikçi olmadığını düşünebiliriz; fakat bazen daha önce yapılmış olandan gitmek ve daha önce yapılmış olanın daha iyisini yapmayı başarmak kolay değildir. Yönetmen tekrara düşebilir, yapılmış olanın aynısını yapabilir, ama Xavier Dolan burada kolay olmayanı başarmış diyebiliriz.

Aynı zamanda Xavier Dolan’ın bu filmde hem oynadığını hem de filmi yönettiğini söylemeden geçmeyelim. Film dilinin Fransızca olması da duygu yoğunluğunu arttıran nedenlerden sayılabilir. Sinematografisi, diyalogları ve renkleri huzur verici olan bu filmi izlemenizi öneririz.

2-And Then We Danced (2019)

Levan Akin’in yönetmeni olduğu ve Gürcistan-İsveç yapımı olan film Tiflis’te geçmektedir. Gürcistan’ın geleneksel dans sanatçısı olan ana karakterimiz dansta zor günler geçirmektedir. Film ise dans sınıflarına yeni gelen çocukla aralarında geçen bir aşk hikayesini anlatmaktadır. Film Gürcistan’da vizyona girdikten sonra protestolar yaşandı. Gürcistan’da LGBTİ’nin hala bir tabu olduğunu bilmekle beraber, Levan Akin’in bu konuda bir film çekmesi Gürcistanlı kuir bireyler için önemliydi. Ayrıca filmi anlatırken seçtiği dans türünün Gürcistan’daki cinsiyet rollerine en çok uyan, kalıpları olan ve bu cinsiyet kalıplarının dışına çıkmanın yasak olduğu bir dans üzerinden anlatmasının devrim niteliğinde olduğunu söyleyebiliriz.

Filmin politik ve devrimci yanı, filmi bu listeye koymamızdaki en önemli etken olsa da filmin seyir zevkini es geçemeyiz. Kuir kategorisinde Batı Sinemasının dominantlığından sonra Gürcistan’ın sokaklarında, köylerinde ve otobüslerinde gezinmek, sizleri yapay olduğunu bildiğiniz Kuir filmlerinden uzaklaştıracaktır. Kuir sinema algınıza yeni bir soluk kazandırmak için harika bir film diyebiliriz.

3-The Favorite (2018)

The Favorite, Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos’un ses getiren filmlerinden biridir. Tarihi gerçekleri yansıtmayan bu kraliyet komedi-dram filmi Olivia Colman’a Oscar ödülü kazandırdı. Kraliçenin gözdesi olmak için yarışan iki hırslı kadının hikayesi anlatılıyor. Filmi bu listeye almamızdaki sebepler ise; alışılmışın dışında olması ve neredeyse hiç görmediğimiz türden bir kuir ilişkinin olması.

Entrikalar, hırslar ve tehditlerle, ayrıca muhteşem kostümler ve makyajlarla saray kültürünü bize anlatırken, tüm bu hikayenin içine oturmuş mutlu ya da mutsuz sonu olmayan kuir ilişkiler filmin izlenmesine de etki ediyor.

Genelde üzücü, dramatik ve gözlerinizi yaşartan sonlara sahip LGBTİ temalı filmlerden ziyade, kahkaha atmanıza sebep olacak tonda olmasıyla da kaçırılmaması gereken bir film olduğunu söyleyebiliriz.

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.

Kayıp Seslerden Yazının Öznelerine: Virginia Woolf’un Eserlerinde “Kadın” Teması

Woolf’un dilinde "kadın", tarihin dışına itilmiş bir sesin geri çağrılması, unutulmuş bir hakikatin dile gelmesidir.