Malbrough s’en va-t-en guerre: Napolyon’un Savaş Şarkısı

Editör:
Damla Satıroğlu
spot_img

Fransızca halk şarkısı olarak da bilinen Malbrough s’en va-t-en guerre -Marlborough savaşa gitti-; Marlborough Dükü General John Churchill‘in yaşamı boyunca elde ettiği başarılarını temel almaktadır. Elde edilen bu başarılar, Napolyon‘un da söylemekten keyif aldığı bu şarkıya adeta ilham perisi olmuştur. Gelin, geleneksel halk şarkısının derinliklerine birlikte bakalım.

Marlborough notaları.

Yenilmez Marlborough’nun Ölümü ve Cenazesi

Yazımıza konu olan Fransız halk şarkısı, 19. yy.da Amerikalı şair ve eğitimci Henry Wadsworth Longfellow tarafından İngilizce hali yayımlanmış ve bundan sonra şarkı, birçok farklı dilde yorumlanmıştır. Hatta Beethoven, Wellington’s Victory isimli eserinde bu halk şarkısının melodisine, Fransız halkını temsil etmek amacıyla yer vermiştir. Mort et convoi de l’invincible Malbrough yani Yenilmez Marlborough’nun ölümü ve cenazesi anlamına gelir.

Napolyon, tarihler 24 Haziran 1812’yi; saatler ise sabah beşi gösterdiğinde Rusya’yı işgal eder ve o anda kendi kendine Malbrough s’en va-t-en guerre yani Marlborough savaşa gidiyor şeklinde mırıldanır.

Madame de Sévigné - Vikipedi
Fransız aristokrat Mme de Sévigné.

Hollanda-İngiliz ordusu, Fransızların peşinden gidemeyecek kadar bitap düştükleri Malplaquet Savaşı‘ndan sonra bestelenen bu halk şarkısı, Fransız halk kanonuna girmiştir ve burada dinleme fırsatı yakalayan Marie Antoinette tarafından meşhur hale getirilmiştir.

Bazen Fransız aristokrat Mme de Sévigné, bazense kimliği bilinmeyen bir grup askere atfedilen halk şarkısı, Malbrough’un savaştan dönmesini bekleyen kadına, kocasının ölüm haberinin verilmesini anlatmaktadır.

 

Malbrough s’en va en guerre,

(Malbrough savaşa gidiyor,)

Ne sait quand reviendra.

(Ne zaman döneceğini bilmiyorum.)

Bu Fransız halk şarkısı, uzun yıllar boyunca sadece geleneksel bir şarkı olarak bilindi ve yeterince değer verilmedi. Kıymeti geç anlaşılan şarkı, 1778 yılında yazılan Figaro’nun Düğünü isimli beş perdelik bir oyunda, aşk şarkısı için kullanılmış ve 1780’li yıllarda popülerite kazanmaya başlamıştır. Hatta Fransa Kralı XVII. Louis 1785 yılında dünyaya geldiğinde, hemşiresi kraliyet beşiği başında Marlborough s’en va-t-en guerre mırıldanmış, dikkat çeken melodisi ile kraliçenin ilgisini çekerek daha da meşhur olmuştur. Bundan sonra kraliyetin önemli mekanlarından tutun ahırlara kadar her yerde söylenmiştir Fransız halk şarkısı.

Şarkının namının ulusal sınırları aşması ise pek uzun sürmedi. Tüccarlar tarafından dilden dile dolaşılan şarkı, İngilitere’de de en az memleketi Fransa’daki kadar sevildi. İspanyollar tarafından da benimsenen şarkı, Malborough‘un telaffuz zorluğundan dolayı Mambrú şeklinde değiştirilerek söylenmeye başlandı. Sokakta seksek oynayan çocukların diline kadar 7’den 70’e herkesçe kabul edilen şarkının ünü, en sonunda Latin Amerika’ya kadar yayılmıştı.

Monsieur Malbrough est mort,

(Bay Malbrough öldü,)

Est mort et enterré.

(Öldü ve gömüldü.)

Alman şair Johann Wolfgang von Goethe ise bu Fransız halk şarkısı dalgasının dışında kalan bir isimdi. Kendisi, Fransa seyahatleri esnasında şarkının melodisinden, çok sık karşılaştığı için hoşlanmıyor, hatta nefret ediyordu.

Taraflar arasındaki gerilim uzun yıllar boyunca devam etse de Fransız Devrimi‘nden sonra kademeli olarak azalmaya başlamıştı. Yine de Napolyon’un, dünya tarihinin en ölümcül askeri operasyonları arasında kendisine yer bulan Rus Harekatı‘nda, Marlborough s’en va-t-en guerre şarkısını mırıldandığı söylentileri vardır.

Et puis se releva.

(Ve sonra kalktı.)

Pour chanter les victoires,

(Zaferlerin şarkısını söylemek için,)

Que Malbrough remporta.

(Hangi Malbrough kazandı.)

Ünü tüm dünyaya yayılan halk şarkısına, ünlü durum komedi dizisi The Simpsons‘da da rastlayabiliriz. İşte Marlborough s’en va-t-en guerre şarkısının söylendiği o kesit:


Kaynakça:

Medium, “Malbrough s’en va-t-en guerre”, Erişim: 21.11.2022. Web

The Canadian Encyclopedia, “Malbrough s’en va-t-en guerre”, Erişim: 21.11.2022. Web

Öne çıkan görsel: tr.topwar.ru

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.

Kayıp Seslerden Yazının Öznelerine: Virginia Woolf’un Eserlerinde “Kadın” Teması

Woolf’un dilinde "kadın", tarihin dışına itilmiş bir sesin geri çağrılması, unutulmuş bir hakikatin dile gelmesidir.