Güçlü bir ses, sağlam müzikal altyapı, marjinal bir tarz ve tüm bunları içinde barındıran bir müzik dehası. Kim mi? Hayko Cepkin‘in ta kendisi. Belki de şimdiye kadar hepimizin gördüğü en yaratıcı ruh. Bazılarımızın ilk kez gördüğünde garipsediği, belki de irkildiği bu marjinal görüntünün altında nasıl bir yetenek yatıyor, yakından inceleyelim.
Hayko Cepkin, 1978 yılında Ermeni asıllı bir ailenin tek çocuğu olarak İstanbul’da dünyaya geldi. Özel Getronagan Ermeni Lisesini bitirip Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde şan ve solfej eğitimi aldıktan sonra ilk albümü ‘Sakin Olmam Lazım’ ile 2005 yılında müzik kariyerine adım attı.

Şimdiye kadar Birol Namoğlu, Ogün Şanlısoy, Aylin Aslım ve Şebnem Ferah gibi isimlerle beraber sahne almış olan Hayko Cepkin, Yeni Türkü ve Kurtalan Ekspres gibi Anadolu Rock gruplarının bazı bestelerini yeniden düzenleyip kendi tarzında yorumlamıştır. Bu yorumlar arasında kuşkusuz en bilineni Kurtalan Ekspres‘le beraber Barış Manço anısına seslendirilen, Göğe Selam albümünden ‘Yeni Bir Gün’ parçasıdır. Hayko Cepkin, kendine has marjinal teknikleri ve anadolunun etnik-oriental müziğini birleştirerek ortaya bambaşka bir haz çıkardığını söyleyebiliriz.
Aslında başarılı müzik kariyerinin dışında Hayko’nun hayatımıza girmesinin birkaç etkeni daha var: kendine has görüntüsü ve ‘brutal vokal’ dediğimiz ses tekniği. İlk olarak bu marjinal tarzının ve görüntüsünün birincil nedeni, muhtemelen birbirinden farklı boyutlardaki gözleri. Alışılmışın dışında gözüken bu farklılığın sebebi, sağ gözünde bulunan lipitoz hastalığıdır. Doğuştan gelen bu kas zayıflığı, belki de onun görsel olarak aklımıza kazınmasındaki en önemli etkendir. Zamanla onunla özdeşleşen ve kimliği haline gelen farklı görüntüsü yüzünden hayatı boyunca ayrımcılığa uğramıştır. Bu konu hakkında kendisine ön yargıyla yaklaşanlara da güzel bir lafı var:
“Gözlerim birbirinden farklı evet. Ben de siyaha boyadım. Gözlerimi siyaha boyadım diye de dinsiz muamelesi gördüm. İnsanlar kalplerini siyaha boyamış kimin umrunda?”
Diğer bir etken olan kendisine has vokal tekniğine geçelim. Ülkemizde Hayko Cepkin‘in öncülük ettiği, mikrofonun ve gırtlağın belli yöntemlerle kullanılarak çıkarıldığı bu özel ses tekniğine brutal vokal deniyor. ‘Sert, vahşi vokal’ anlamına geliyor ve daha çok death metal gibi metal müzik türevlerinde kullanılıyor.
Hayko Cepkin, sıra dışı tarzının yanında alışılmışın dışında konserleriyle de kendisinden söz ettirmeyi başarıyor. 2006, 2007 ve 2009 yıllarında katıldığı Rock’n Coke Festivali’nde müzikseverleri kendisine hayran bırakmakla kalmamış; 2018 yılında Zeytinli Rock Festivali’nde sahneye uçaktan paraşütle atlamak gibi çarpıcı bir giriş yaparak o yıla damgasını vurmuştur.

Hayko Cepkin‘i ekstrem kişiliğinin ve sert görüntüsünün yanında takdir edilesi projelerde de görmemiz mümkün. Şiddetin her türlüsüne karşı sağlam bir duruş sergilemesi, çocuklara yönelik gerçekleştirdiği sosyal yardım projeleri ve hayvanlar ve doğaya karşı takındığı tavır ile takdir topladığını söyleyebiliriz.

Müzisyen kimliğinin yanı sıra toplumsal meselelere uzak kalmayan sanatçıların daha çok artmasını diliyoruz. Yazımızı, Hayko Cepkin’in en çok dinlenen şarkıları ile noktalıyoruz. Müzikle kalın!