Matt Haig – Rahatlama Kitabı I 15 Alıntı

Editör:
Guşef Alhas
spot_img

Çağdaş edebiyatın popülerleşen isimlerinden Matt Haig, yaşamı boyunca edinmiş olduğu deneyimlerini ve ona yol gösterici olan başka kişilerin deneyimlerini Rahatlama Kitabı‘nda bizlere de yol gösterici olmasını umarak bir araya getirmiştir. Başucu kitabı niteliğinde olan bu kitaptan etkileyici 15 alıntıyı sizler için derledik!

1- “Kendinizi sevebilmek için sürekli gelişmek zorunda değilsiniz. Sevgi yalnızca bir amaca ulaştığınızda hak edeceğiniz bir şey değil. Hayat üzerimizde baskı yaratsa da, bunun kendinize olan sevginizi azaltmasına izin vermeyin. Sevgiyi hak ederek doğdunuz ve bu hep böyle olacak. Kendinize iyi davranın.” (s.6)

2- “Hiçbir şey pes etmeyen ufacık bir umuttan daha güçlü değildir.” (s.7)

3- “Bakış açımızın değişmesi için içinde bulunduğumuz durumun değişmesi gerekmez. Kendimizi mecazi ormanların içinde bulur, kimi zaman oradan kaçamayız ama bakış açımızdaki bir değişiklik ağaçların arasında da yaşamamızı sağlayabilir.” (s.8)

4- “Asla kontrol edemeyeceğimiz bir dünyanın değil, biraz çaba ve gayretle geliştirip değiştirmeye başlayabileceğimiz bir zihnin merhametine kalmış olduğumuzu bilmek, aynı zamanda bize güç kazandıran bir şey. Zihnimiz zindanlar yaratabilir ama bize anahtarlarını da verir.” (s.15)

5- “Umudu hissedebilmek için her şeyin yolunda olması gerekmiyor. Her şeyin değişeceğini hatırlamanız yeterli. Umut herkes için var. Umut edebilmek için mevcut durumun gerçekliğini inkâr etmeniz gerekmiyor; geleceğin belirsiz olduğunu, hayatta karanlık kadar ışık da olduğunu bilmeniz yeterli. Ayaklarımız bulunduğumuz yere bassa da, kulaklarımız gökkuşağının üzerindeki başka bir oktavı duyabilir. Bir yanımız şimdide, bir yanımız gelecekte olabilir.”(s.20)

6- “Bizler daima hissettiğimiz acıdan daha büyüğüz. Her zaman. Acı mutlak değildir: “Ben acı çekiyorum” dediğinizde, bir acı vardır, bir de ben; ama o ben her zaman için acıdan daha büyüktür. Çünkü ben, acı olmadan da vardır ama acı ancak ben’in bir ürünü olabilir. Ben var olmaya devam edecek ve acıdan başka şeyler de hissedecektir.” (s.26)

7- “Umut ve mutluluk aynı değildir. Umutlu olmak için mutlu olmanız gerekmez. Daha çok geleceğin bilinmezliğini ve bugünden daha iyi olabilecek versiyonları olduğunu kabul etmeniz gerekir. Umut en temelinde olasılıkların kabulüdür.” (s.53)

8- “İnsanların en ortak duygularından biri insanların içinde kendilerini yabancı hissetmeleriydi. Yalnızlık ne kadar evrensel.”(s.71)

9- “Her şeyin zevkini kolayca çıkaramayacak bir dönemden geçiyor olsak da, yeniden hazır olduğumuzda zevkini çıkarabileceğimiz şeyler olduğunu hatırlamak bize iyi gelebilir.”(s.75)

10- “Havalı insanların soğuk görünmesi gerektiğine takılmayın. Yaşam sıcaklıktır. Öldüğünüzde soğursunuz. Siz şimdi sıcak insanlara yönelin. Yaşama yönelin.” (s.146)

11- “Kaygının düşmanları merak ve tutkudur. Derin bir kaygıya kapıldığımda bile, kendim dışında herhangi bir şeye karşı yeterince güçlü bir merak duyabiliyorsam kendimi kurtarabilirim. Müzik, sanat, sinema, doğa, sohbetler, sözcükler.” (s.154)

12- “En büyük değişimler en karanlık deneyimlerden kaynaklanır. Bizler de yenilenmek için dağılırız. Gün ışığında uçabilmek için karanlıktan geçeriz.” (s.187)

13- “Başkalarını affetmek zamanı geldiğinde kendimizi de affedebilmek için iyi bir alıştırmadır”. (s.214)

14- “Müziğin kulağa hoş gelmesi için eslere, cümlelerin anlamlı hale gelebilmesi için noktalama işaretlerine gerek olduğu gibi, dinlenmeyi ve hiçbir şey yapmadan derin düşünmeyi bütünün anlamlı olabilmesi için, yaşamın doğasında var olan ayrılmaz bir parçası olarak görebilmeliyiz.” (s.217)

15- “Mücadelesiz bir hayat yaşayarak büyümek mümkün değil.” (s.238)


Haig, Matt. Rahatlama Kitabı – Suyun Üstünde Kalmamı Sağlayan Düşünceler. İstanbul: Domingo Yayınevi, 2022.

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.