Mitolojiden İlham Almış 10 Dizi

Editör:
Günsu Akçatepe
spot_img

Efsaneler bilimi olarak anılan mitoloji, pek çok tanrıyı ve doğaüstü yaratıkları bünyesinde bulundurur. İlk çağdan ve efsanelerden birçok kesit içeren mitolojinin derinliklerine inildiğinde işlenen karakterlerin birçoğunun birbirine zıt düşerek yeni efsanelere yol açtığına da şahit oluruz. Bu listede göreceğiniz çoğu dizide herkes tarafından tanınan mitolojik karakterlerin birbirleriyle ya da dış dünyayla olan sürtüşmelerine şahit olacaksınız. Heyecan ve gerilim dolu mitolojik tanrılar her bölüm farklı bir merak uyandırma garantisi veriyor. Şimdiden iyi seyirler!

1- Ragnarok

İskandinav mitolojisi tanrılarından Thor, sosyalleşmek ve dikkatini toplamakta sorunlu bir genç olan Magne’de hayat bulur. Ailesiyle birlikte taşındığı Norveç’in Edda kasabasında karşısına aniden çıkan yaşlı bir kadınla teması sonucu Magne, Thor’a dönüşümünü başlatmış olur. Dönüşüm sürecinde Thor’un getirisi olan yeni güçlerine alışmak ve yönetmek zorundadır. Çünkü savaş Thor için hep kapıdadır!

2- Loki

Thor’un kardeşi Kötülük ve Kurnazlık Tanrısı: Loki, başta zaman taşıyıcısı gibi davrandığından cezalandırılırsa da sonrasında Zaman Taşıyıcısı olarak çalışması için görevlendirilir. Yeni görevinde Loki zamanla oynamaya çalışan diğer karakterleri kovalamakla meşguldür. Bir zaman sonra Loki, ona bu görevi veren Zaman Değişkenliği Yetkilileri’nin niyetleri hakkında şüphe duymaya başlar. Kurnaz tanrı Loki şüphelerinin peşinden gidecek midir?

3- Herkül

Herkül dizisi, Zeus‘un oğullarından olan Herkül’ü konu alıyor. Herkül, ölümsüzlüğü reddederek Yunanistan ve dışında kötülükle savaşmaktadır. Herkül’ün ölümlü bir kadının oğlu olması sebebiyle Herkül’e büyük bir nefret duyan Hera ise onun dolaştığı her yolda karşısına bir engel koyarak işleri daha da zora sokmaktadır. Herkül tüm bu engelleri aşıp, kötülükle savaşmaya devam edecek mi? Bu mitolojik dizide bunun cevabını göreceğiz.

4- Vikings

Dizi Vikingli bir çiftçi olan Ragnor’un sakin hayatından sıyrılıp nasıl cesur bir savaşçıya dönüştüğünü anlatır. Savaş tanrısı Odin‘in soyundan olduğu varsayılan Ragnor, kendisi kadar korkusuz adamlarıyla beraber birçok zorluğa göğüs gerer. Okyanuslarla mücadele edip, türlü maceralara atılmak zorunda kalır.

5- Sweet Tooth

Çizgi roman uyarlaması Sweet Tooth post apokaliptik bir gelecekte geçer. Salgın sonucu dünya nüfusu çokça azalmış, geriye kalanlar ise yaşam mücadelesi vermektedir. Bu zaman da doğan bebeklerde ise bir tuhaflık vardır. Bu tuhaflık ise doğan bebeklerin melez olmasıdır. Melez doğan bebeklerden biri olan Gus’ın yarısı insan yarısı geyiktir. Bu sebeple babasıyla birlikte insanlardan uzakta yaşamaya başlar. Gözlerden uzakta geçirdiği on yılın ardından Gus, babasını kaybeder. Yalnız başına yaşamını sürdüren Gus, karşılaştığı gezginle birlikte kendi kökenini araştırmaya karar verir. Ve macera başlar!

6- American Gods

Dizinin isminden de anlaşıldığı üzere bolca tanrı göreceğiz. Bu tanrılardan bazıları mitolojiden esinlenilmiş eski çağa yatkın tanrılarken diğerleri yeni çağa pek uygun. Mitolojik tanrılar kategorisine giren isimlerden biri de Bay Wednesday. (Nors mitolojisindeki Odin’den esinlenilir.) Eski çağ ve yeni çağ tanrıları arasında bir savaş başlatmayı amaçlayan Bay Wednesday’a yardımcı bir yoldaş gerekir. Bu noktada başrolümüz Shadow Moon’la yolları kesişir ve olaylar gelişmeye başlar.

7- Atlantis

Modern dünyada yaşamını sürdüren Jason, babasının daldığı son dalış yerini görmek ve incelemek adına çıktığı yolda beklenmedik talihsizliklerle baş başa kalır. Yaşanan talihsizliklerin ortasında yolunu kaybeder ve birden kendini Atlantis Krallığı’nın ortasında buluverir. Jason bilmediği bu yerin Atlantis olduğunu fark ettiğinde dönüş yolları arar. Arayış serüveni boyunca çeşitli insan tanıyan Jason’nun karşısına Herkül ve Pisagor çıkar. Hikaye bu üç kişilik grupla ilerler. Dizide yer yer Yunan Mitolojisi‘ni temel alarak kurgulanmış pek çok mitolojik karakterle de karşılaşırlar.

8- Tale Of The Nine Tailed 

Lee yeon, gözlerden uzakta yaşamını sürdüren Doğu Asya mitolojisinin dokuz kuyruklu tilkisidir. Herkesten uzakta yaşadığı bu dağı benimser ve korumayı görev edinir. Dağda ki yalnız yaşamını sürdüren dokuz kuyruklu tilki, bir gün davetsiz misafiri A Eum’la tanışır. İkilinin ilerleyen zamanla birlikte yoğunlaşan duygularını izlerken diğer yandan Lee Yeon’un düşmanlarıyla olan çekişmelerine şahit oluyoruz. Düşmanlarının başına açtığı işlerin sonucunda Lee Yeon, A Eum’un yeniden doğumunu beklemek zorunda kalacaktır ve bir seçim yapması gerekecektir. Ya mitolojik görevinin peşinden gidecek ya da aşkı uğruna her şeyden vazgeçecektir.

9- Goblin

Goblin, Kore mitolojisinde geçen Goblin’den bolca esinlenmeler yapmış ve başrolün karakterine de bunu çokça yansıtmıştır. Yüzyıllar önce kalbine saplanan kılıçla öldü sanılan Kim Shin, aslında lanetlenerek ölümsüzlüğe mahkum edilmiştir. Bir Goblin’e dönüşen Kim Shin ölümsüzlükle geçirdiği asırlar içerisinde şahit olduğu onca ölüme katlanamaz ve çoğu zaman ölümü diler. Ne yaparsa yapsın ölümsüzlük lanetini bozamaz çünkü laneti bozabilecek kişi Goblin değildir. Laneti bozabilecek tek bir kişi vardır: Goblin’in gelini. Goblin ölümü dilerken asırlar boyu gelinini bulmayı da dilemiş, doğumunu beklemiştir. Asırlar sonra doğan gelini dünyaya gelip lise çağına ulaştığında, Goblin gelinini bulur. Geliniyle tanışmak için planlar kurgulamaya başlar. Goblin’in asırlardır beklediği ölüm artık ona çok yakındır.

10- Şahmaran

Türk mitolojisi karakteri Şahmaran‘dan ilham alınan Türk yapımı dizi: Şahmaran. Öğretim görevlisi Şahsu mesleği gereği Adana’ya gider. Buranın yerlisi olan Maran ile tanışıp, zamanla yakınlaşmaya başlar. Bu yakınlaşma sonucu işlerin sandığı kadar masum ilerlediğimi fark eden Şahsu, kendini Mar adında alışagelmemiş bir topluluğun ortasında buluyor. Şahsu, bu şehirde hem Mar topluluğunun hem de Maran’a olan aşkının gücüyle tanışacaktır.

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.