Mitoloji deyince çoğumuzun aklına Yunan mitolojisi gelir, fakat insanlığın tarihi boyunca her medeniyetin kendine ait bir inanç anlayışı olmuştur. Hakkında en çok bilinen tanrıları ve hikayeleri anlatılan Yunan mitolojisi olabilir; ama kayda değer, keyifli, karmaşık ve acıklı hikayeler farklı birçok medeniyette görülebilir. Mitolojik hikayeleri anlatan filmlerin olduğu yazımızda sadece bir uygarlığa veya bir coğrafyaya değinmek istemedik. Kolaylık için hikayeleri doğudan batıya olarak listeledik. Umarız ki bu yazıdan sonra mitolojinin ne kadar yaygın olduğunu anlayabilir, kültürel anlayışımızı derinleştirebiliriz.
1- Kwaidan (1964)
- Fantastik/Drama/Korku
Mitoloji yolculuğumuz Masaki Kobayashi‘nin yönetmenliğini yaptığı bu film ile başlıyor. Kwaidan (怪談) kelimesi “garip/bilinmeyen” ve “ağızdan ağıza geçmiş/konuşulmuş” karakterleri ile yazılıyor. Yani filmin adı korkunç halk hikayeleri anlamına geliyor. 3 saat olan film, dört farklı halk hikayesini konu alıyor. Bir korku filmi olarak geçmesine rağmen, seyircisini korkutmak yerine etkiliyor; izledikten sonra uzun süre etkisinde bırakıyor. Japon mitolojisinin tadını almak isteyenler için birebir olan film 7.9 IMDB puanı ile Japon Sinemasının eski cevherlerinden biri diyebiliriz.
2- Journey to the West (2013)
- Aksiyon/Macera/Komedi
Batıya Yolculuk, Çin edebiyatının dört büyük eserlerinden biri. Stephen Chow, bu filmi ile Çin kültürü ve mitolojisinin en önemli eserlerinden birini kendi yönetmenliğiyle baştan yazıyor. Film, kung fu filmleri izlemeyi sevenler için son derece keyifli, fakat ilgilisi için Çin mitolojisine birçok göndermede bulunuyor. Çin mitolojisinin yanı sıra Budizm ile ilgilenenler de filmden çok keyif alacaktır. 6.7 IMDB puanlı filmin başrollerinde Zhang Wen, Shu Qi ve Bo Huang gibi Çin sinemasının sevilen yüzleri rol alıyor.
3- Ramayana: The Legend of Prince Rama (1993)
- Animasyon/Macera
İlk bakışta anime zannedeceğiniz bu film, belki listedeki anlattığı hikayeyi en doğru anlatan film olabilir. Hinduizmin iki en önemli destanlarından biri olan Ramayana, Tanrı Vishnu‘nun avatarlarından (yani dünyaya insan olarak gelmiş formlarından) biri olan Rama’nın hikayesini anlatıyor. Çeşitliliğiyle ve ilginçliğiyle bilinen Hint sinemasında mitolojiye gönderme yapan film bulmak zor değil, fakat Hint mitolojisinin destanlarını en iyi anlatan filmlerden biri budur. Üstelik yakın Ramayana destanını anlamak isteyen ama okumaya üşenenler için harika olan bu filmin IMDB puanı 9.1. Hint mitolojisini daha fazla öğrenmek isteyenler için diğer destanları ve mitolojik hikayeleri anlatan bir çok televizyon dizisi mevcut.
4- OMG: Oh My God! (2012)
- Komedi/Drama/Fantastik
İşte şimdi Hint sinemasına giriş yaptık. Bollywood ile aşina olanların hemen tanıyacağı Akshay Kumar, bu filmde hepimizin tanıyacağı bir karakter olarak karşımıza çıkıyor. Umesh Shukla‘nın yönetmenliğini yaptığı bu film belki de mitolojiden çok din ile alakalı diyebiliriz, fakat Hinduizm hakkında olan bir filmde mitolojik göndermeler ve dersler olması çok doğal. Filmin mitolojik ögeleri içindeki karakterler (özellikle Krishna) sayesinde ortaya çıkıyor. Mitolojik karakterler günümüz Hindistan’ında bulunsaydı nasıl olurdu sorusu ile uğraşan film, bir dükkan sahibinin deprem sonrası dükkanına olan hasar için Tanrı’ya dava açmasını anlatıyor. Din ve tanrı kavramlarını eleştiren, güldürdükçe düşündüren bu film 8.1 IMDB puanı ile mutlaka izlenmeli diyebiliriz.
5- Stargate (1994)
- Aksiyon/Macera/Bilim Kurgu
Stargate, Mısır tanrı ve tanrıçalarının gerçek olduğu bir evrende geçiyor. Bu evrende tanrılar aslında uzaylılar ve farklı gezegenlere “Stargate” denilen halka şeklindeki portallar sayesinde kolayca geçiş yapabiliyorlar. Arkeolojik kazılar sonrasında bir grup asker ve dilbilimci, bu portaldan geçerek Mısır tanrılarının bulunduğu gezegene geliyor. Tanrıların neden binlerce yıl önce dünyada olduklarını ve neden geri dönmediklerini öğreniyorlar. Stargate SG-1 dizisi ile hikayesi yıllarca devam eden bu film; sadece Mısır değil, bir çok farklı coğrafyanın mitolojik hikayelerini konu alıyor. IMDB puanı 7.0 olan film arkasından dizisi ile keyifle izlenecek modern mitolojik hikayeler arasında.
6- Clash of the Titans (1981)
- Aksiyon/Macera
Yunan mitolojisi en çok bilinen ve hakkında en çok adaptasyon olan mitoloji olduğu için hem güzel, klasik, hem de izlenmiş olma ihtimali biraz daha düşük olan eski bir film seçtik. Clash of the Titans, Zeus‘un en sevdiği oğlu olan Perseus’un Medusa ile mücadelesini anlatıyor. Perseus’u Harry Gamlin‘in oynadığı bu filmde tanınan isimlerden biri Thetis’i oynayan Maggie Smith. Yunan mitolojisini sevenlerin keyifle izleyeceği bu seksenler filminin IMDB puanı 6.9.
7- Thor (2011)
- Aksiyon/Macera/Fantastik
Bir Marvel filmi olduğu için belki de mitoloji severlerin gözünden kaçabilecek olan Thor, İskandinav mitolojisini hakkıyla temsil eden filmlerden biri. Süper kahraman film serisi olan Marvel Sinematik Evreninin bir parçası olsa bile içindeki karakterleri seyirciye sevdirerek mitolojiye harika bir giriş sağlıyor. Filmde Chris Hemsworth‘ün gerçekten de şimşeklerin tanrısı olduğuna inanmayan karakterlerin İskandinav mitolojisini araştırmalarını izliyor ve onlarla öğreniyoruz. Natalie Portman, Anthony Hopkins, Tom Hiddleston gibi Hollywood yıldızları filmde yer alıyor. 7.0 IMDB puanı olan bu filmden keyif alırsanız Marvel Sinematik Evreni de izlemeye değer; Thor’un ve kardeşi Loki‘nin hikayelerinin, İskandinav mitoloji motifleri film serisi boyunca devam ediyor.
8- The Northman (2022)
- Aksiyon/Macera/Drama
İskandinav mitolojisi adına Marvel filmi izlemek istemeyenler için The Northman, Vikinglerin hikayesini anlatıyor. İskandinav tanrıları Thor’daki gibi filmde karakterler olmasa da film, İskandinav kültürü ve mitolojisini ön planda bulunduruyor. Listedeki en yeni olan bu filmde Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Ethan Hawke, Anya Taylor-Joy ve Willem Dafoe gibi sevilen birçok aktör bulunuyor. Soğuk bir intikam filmi olan the Northman, 7.2 IMDB puanı ile heyecanla izlenecek bir film.
9- Ondine (2009)
- Drama/Gizem/Romantik
İrlanda ve İskoçya‘nın tarihi mirasının büyük bir parçası olan Kelt mitolojisi bu filmin ilham kaynağı denilebilir. Film, “selkie” olduğu inanılan bir kadın ile İrlandalı bir balıkçının hikayesini anlatıyor. Selkie, Kelt mitolojisinin deniz kızıdır diyebiliriz; su içindeyken ayıbalığına dönüşen, ama su dışında güzel bir kadın olan mitolojik yaratıklara denir.. Filmin adı 1958’de aynı ad ile yazılan baleye bir gönderme; ayrıca da Avrupa mitolojisinde bir deniz perisi veya deniz ruhu olan “Undine” kelimesi de etimolojik kökenidir. Latince “dalga” anlamına gelen “unda” kökünden gelen ismin tarihi Rönesans dönemine kadar uzanıyor. Bilgilisine böyle derin ve çeşitli çağrılar oluşturan bu filmin IMDB puanı 6.8. Başrollerinde Colin Farrel ve Alicja Bachleda oynuyor.
Doğudan batıya olan yolculuğumuz maalesef İrlanda ile sona eriyor. Kuzey ve Güney Amerika’daki yerli kültürlerin ve Afrika’daki yüzlerce ülke ve kabilenin emperyalizm ve ırkçılık ile silinmiş olan mitolojik hikayelerine sadece korku konusu olarak değil, gerçekten hayranlık ve saygı duyularak yapılmış filmlerinden bahsetmeyi çok isterdik. Bunun dışında eski Türk mitolojisi de hakkında film olmayan cevherlerden biri. İleride bu açığı kapattığımız, tarihi ve kültürel mirasımızı kutladığımız filmler olmasını iple çekiyoruz.
Kaynakça
https://www.imdb.com