Muse, 1994 yılında Teignmouth Devon’da kurulmuş bir İngiliz rock grubudur. Grup, baş vokal, gitar ve piyanoda Matt Bellamy; bas gitar ve geri vokalde Chris Wolstenholme ve davul ve perküsyonda Dominic Howard olmak üzere üç üyeden oluşuyor. Kariyerlerinin başlarında grup, Radiohead, Queen ve U2 gibi gruplarla karşılaştırılmasına rağmen alternatif rock, sanatsal rock, elektronik ve klasik müziği harmanlayan benzersiz tarzı sayesinde kısa sürede tanınır hale geldi. Yaptıkları müziğin tarzını tanımlamak için kullanılan paranoyak fütürizm terimi grubun bilim kurgu, distopya ve teknolojiye olan ilgisinin bir yansımasıdır.

Müziklerinin temelinde kullandıkları çok katmanlı aranjmanlara ulaşmak için çeşitli enstrüman ve sesleri kullanan grup bu eşsiz melodileri dinleyicisine ilgi çekici bir müzikal deneyim yaratmak için kullanıyor. Bunun yanı sıra grup, şarkılarında savaş, yolsuzluk ve teknolojinin insan hayatındaki etkisi gibi konulara değinerek parçalarına sosyal ve siyasi yorumlar da ekliyor.
Grup, yıllar içinde her biri farklı tema, tarz ve duygular içeren toplam dokuz stüdyo albümü yayımladı. 20 yılı aşkın devam eden kariyerlerine 1999 yılında ”Showbiz” albümü ile başlayan Muse, 2001 yılında çıkardığı “Origin of Symmetry” albümü ile birlikte kendine has tarzını oluşturmak ve bu iki albüm sayesinde sadık bir fan kitlesi oluşumu için başlangıç oldu. 2003 yılında “Absolution”un piyasaya sürülmesiyle birçok hit parçaya imza atan Muse, büyük bir ticari başarıya imza atarken tüm dünyanın ilgisini çekmeye başladı. “Starlight” ve ayrıca Twilight Soundtrack albümünde de yer alan “Supermassive Black Hole” gibi hitleri içeren 2006 albümleri “Black Holes and Revelations” ile uluslararası tanınırlık kazandılar. Yıllar geçtikçe Muse, yenilikçi ve sınırları zorlayan tarzından vazgeçmeyip parçalarına klasik müzik, opera ve hatta hip hop unsurlarını dahil etti. 2009 yılında yayımladıkları “The Resistance” albümlerinde grup, Queen tarzı rock unsurlarını opera, klasik müzik ve yaylı çalgılarla harmanlayarak ilk üç albümlerinde ulaştıkları seviyenin üstüne çıkmayı başardılar. Muse, o zamandan beri “The 2nd Law” ve “Drones” da dahil olmak üzere, tümü Birleşik Krallık’ta ve dünya çapında müzik listelerinde yüksek yer edinen birkaç başarılı albüm daha yayımladı. Günümüze kadar iki Grammy ödülü, on NME ödülü ve beş Q ödülü olmak üzere toplam 48 ödüle sahip olurken sayısız ödül adaylıkları bulunmaktadır.
Showbiz
“Can you see that I am needing
(İhtiyacım olduğunu görebiliyor musun?) And begging for so much more
(Ve çok daha fazlası için yalvardığımı) Than you could ever give?
(Senin bana tüm verebileceklerinden)”
Showbiz, Muse‘u alternatif ve progresif rock’ı harmanlayan ham, enerjik bir sese sahip bir grup olarak dünyaya tanıttı. Albümde, grubun dinamik sesini ve içe dönük yönünü temsil eden Muscle Museum ve Unintended gibi şarkılar yer aldı. Showbiz aşk, izolasyon ve bireysel savaş temalarını içermesi yönüyle hayranları üstünde hala ilk günkü etkisini koruyor.
Origin of Symmetry
Muse, “Showbiz”in ardından 2001 yılında Origin of Symmetry’yi çıkardı ve bu, modern rock müziğin en yenilikçi gruplarından biri olarak ünlerini daha da pekiştirdi. Albümde grubun benzersiz rock, klasik müzik ve elektronik müzik karışımını sergileyen New Born ve Plug In Baby gibi hit parçalar yer aldı.
Absolution
2003 yılında Muse, grubu yeni bir tarza yönelten Absolution’ı yayımladı. Albüm büyük bir ticari başarı elde etti ve Time Is Running Out ve Hysteria gibi hit parçalara yer verdi. Absolution kıyametsel yıkım ve kişisel kurtuluş temalarını içeren bir albüm oldu ve Muse‘un hem ana akım hem de alternatif dinleyicilere hitap edebilecek bir grup olarak nitelendirilmesini sağladı.
Black Holes And Revelations
2006’da Muse, önceki albümlerinden daha farklı olan Black Holes and Revelations’ı çıkardı. Albüm, siyasi karışıklık temasını işlerken Supermassive Black Hole ve Knights of Cydonia gibi parçaları dinleyenlerle buluşturdu. Black Holes and Revelations, grubun farklı ses ve stiller deneme konusundaki istekliliğini sergiledi ve risk almaktan korkmayan bir grup olarak itibarlarını pekiştirdi.
The Resistance
“They will not force us
(Bizi zorlamayacaklar) They will stop degrading us
(Bizi aşağılamayı bırakacaklar) They will not control us
(Bizi kontrol etmeyecekler)”
Muse‘un bir sonraki albümü The Resistance, 2009’da yayımlandı. Siyasi zorbalık ve kişisel mücadele temalarını içeren albümde Uprising ve Resistance gibi hit parçalara yer veren grup, rock ve klasik müziğin eşsiz uyumunu yakalayarak dinleyiciye duyusal bir şölen sundu.
The 2nd Law
2012’de Muse, çevrecilik ve kişisel mücadele temaları üzerine kurulan The 2nd Law’u yayımladı. Albümde Madness ve Panic Station gibi hit parçalar yer aldı ve grubun farklı ses ve tarzları deneme konusundaki istekliliğini tekrar gözler önüne serdi.
Drones
2015 yılında Muse, savaş, hükümet kısıtlamaları ve kişisel özgürlük temalarını içeren konsept bir albüm olan Drones’u çıkardı. Albümde Dead Inside ve Mercy gibi hit parçalar yer aldı ve grubun tartışmalı ve düşündürücü temaları ele alma konusundaki istekliliğini sergiledi.
Simulation Theory
Muse, 2018 yılına geldiğimizde ana temasında bilim kurgu ve sanal gerçeklik olan Simulation Theory albümünü yayımlandı. Ayrıca bu albüm için aynı adı taşıyan ve 2019 turnesini de içeren bir konser filmi yayımlandı.
Will Of The People
Son olarak geçtiğimiz yıl Will Of The People albümünü yayımlayan grup bu albümünde popülizm, diktatörlük, orman yangınları ve Covid-19 ile birlikte yaşanan pandemi gibi konularla sosyal farkındalık yaratmaya çalışarak çok çeşitli bir tema oluşturdu. Ayrıca You Make Me Feel Like It’s Halloween şarkısında bu konulardan bağımsız olarak toksik ilişki temasını ele aldılar.
Canlı Performanslar
Tüm bu özelliklerin dışında Muse, benzersiz ve görsel şölen olarak adlandırabileceğimiz sahne şovlarıyla da tanınıyor. Grup, son teknoloji ışıklandırmalar ve özel efektlerle harmanladıkları sahne şovlarıyla beraber gün geçtikçe daha da tanınır hale geldi. Konserlerinde dinleyicilerine unutulmaz bir deneyim yaşatmak isteyen grubun en önemli özelliklerinden biri de çarpıcı ışık gösterileridir. Dinleyicilerine bu çarpıcı deneyimi yaşatmak için kullandıkları araçların arasında çok renkli lazerler, flaşlar ve spot ışıklarının yanı sıra konfeti topları, duman makineleri ve hatta havai fişekler de bulunuyor. Grup genellikle tüm bu araçlarla beraber sahne tasarımında çok seviyeli sahneler, podyumlar ve hatta havada asılı duran platform sahneleri tercih ediyor. Yaptıkları şarkılar aracılığıyla baskı kontrol gibi temaları işlerken izleyicilerine hem eğlenceli hem de kışkırtıcı duyusal bir şölen sunuyor.
Sonuç olarak Muse, eşsiz vokalleri, düşündürücü sözleri ve muhteşem canlı performanslarıyla son yirmi yılın en yenilikçi ve ilgi çekici gruplarından biri haline geldi. İster adrenalin yüklü sahne şovları olsun ister kendilerine has fütüristik tarzları olsun Muse, rock müziğinin gerçek ustalarından olduğunu tüm dünyaya kanıtladı.
Yazımızın sonuna doğru yaklaşırken sizleri Muse‘un bir başka canlı performansı ile baş başa bırakıyoruz.