Natuk Baytan: Sana Bir Film Yapacağım!

spot_img

1961 yılından hayatını kaybettiği 1986 yılına kadar 81 filmin yönetmen koltuğuna oturmuş, 29 filmin ise senaristliğini yapmış büyük bir Yeşilçam efsanesi Natuk Baytan. İsmi kamera önündeki yıldızlarımız kadar çok duyulmamış olsa da elleriyle Yeşilçam’ı inşa edenlerden biri kendisi. Türk sinemasına absürt komediyi kazandırmış, sayısız farklı tiplemenin yaratıcısı olmuş ve bugün dahi bayılarak izlediğimiz filmleri bize armağan etmiş bir efsane.

Kimsin Sen?

5 Temmuz 1925 tarihinde Manisa’da dünyaya geldi Baytan. Üniversiteye önce hukuk fakültesinde başlamış olsa da İstanbul Üniversitesi Arkeoloji bölümünden mezun oldu. Arkeoloji onu tatmin etmemiş olsa gerek, 1961 yılında 36 yaşındayken Karanlıkta Yaşayanlar adlı film için ilk defa yönetmen koltuğuna oturdu. 1961’de başlayan bu macera 1986’da 61 yaşındayken hayatını kaybedene kadar devam etti. Koltuğuna ondan başka kimse o kadar sağlam oturamadı.

Ben Murat, Kara Murat

Yakın zamanda hayatını kaybeden Cüneyt Arkın‘ın hayat verdiği Malkoçoğlu, Kara Murat ve Battal Gazi gibi efsane karakterleri de Türk Sinemasına kazandıran kişi Natuk Baytan’dan başkası değildi. Natuk Baytan her ne kadar zamanı gereği teknolojiden uzak bir sinematografi göstermiş olsa da her zaman çağının çok ötesindeydi. Kullandığı çekim yöntemleri bunu açıkça göstermekteydi. Birçok filminde sergilediği karakteri takip eden kamera açısı, ani yakınlaşmalar ve hızlı sahne değişimleri gibi detayları ilk uygulayanlardan biri kendisiydi. Natuk Baytan her ne kadar adı bilinmese de Yeşilçam’ın en beğenilen filmlerinde hep yönetmen koltuğundaydı.

En Güzel Gülen Adam

Gerek Türkiye’de gerek dünyada yönetmenlerle oyuncuların isimleri genelde birlikte anılır. Buna örnek olarak Martin Scorsese‘nin Robert De Niro ve Leonardo DiCaprio sevdası, Luc Besson‘ın Jean Reno merakı ve Steven Spielberg‘ün Tom Hanks takıntısı gösterilebilir. İşte Natuk Baytan da Kemal Sunal ile böyle başarılı bir ikiliydi. Sayısız Kemal Sunal filminde imzası bulunan Baytan, Türk halkını zamanında çok iyi okuyarak onları neyin güldürebileceğini, neyin beyazperdeye onları kilitleyeceğini çok iyi analiz etmişti. Zamanın şartlarını her zaman iyi şekilde takip eden Baytan, sayısız orijinal karakter yaratarak bu karakterlerin içlerine gizlediği çok ufak zayıflıkları, güçlü yanları ve hatta isimleriyle bile seyirciyle oyun oynamayı tercih etmişti. Korkusuz Korkak filminde ana karakterin isminin Mülayim Sert olması, en büyük düşmanının azılı bir kabadayı olmasına karşın, karşısında limon yenmesine dayanamaması bu çelişkilere güzel bir örnek oluşturmaktadır. Aynı zamanda bu filmlerin çoğunda kendi cameosunu yapmayı da ihmal etmemiştir.

Biraz Hüzün

Kariyerinin son dönemlerinde Arabesk türü filmlerin yükselişini de iyi değerlendirdi Baytan. Her zaman yaptığı gibi dönemin şartlarını çok iyi okumuştu. 1970’den itibaren özellikle Ferdi Tayfur ile birlikte sayısız arabesk filme de imza attı başarılı yönetmen ve bizlere bıraktığı mirasını biraz daha çeşitlendirmiş, biraz daha zenginleştirmiş oldu.

Kariyerinde yapmadığı iş kalmasın dercesine son olarak başarılı bir dizi de çekti Baytan. Duvardaki Kan adlı dizi izleyiciden tam not almıştı.

Senin Hayatın Film Olur

Avrupa’da bilinen ismiyle Natuck Baitan 1986 yılında İstanbul’da hayata gözlerini yumdu. Şişli Camii’nde kılınan öğle namazına müteakiben cenazesi Topkapı Mezarlığı’na defnedildi. Ölümünden 21 yıl sonra filmlerin usta isminin hayatı da bir belgesel film oldu. 2007 yılında Yunus Yılmaz, Natuk Baytan belgeseline yönetmenlik yaptı. Ayrıca Baytan’ın ismi İstanbul Fatih’te bir parka verilerek ölümsüzleştirildi. Doğum günün kutlu olsun Natuk Baytan. Mirasın için teşekkürler.
spot_img
Emre Yenidere
Emre Yenidere
Benden bu kadar. Katilimin gözlerinden öperim.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.

Kayıp Seslerden Yazının Öznelerine: Virginia Woolf’un Eserlerinde “Kadın” Teması

Woolf’un dilinde "kadın", tarihin dışına itilmiş bir sesin geri çağrılması, unutulmuş bir hakikatin dile gelmesidir.