Nedir Bu Şarkının Hikayesi: Eurovision Şampiyonu “The Code”

Editör:
Damla Satıroğlu
spot_img

Nedir Bu Şarkının Hikayesi serimizin sıradaki konuğu, 68. Eurovision Şarkı Yarışması‘nın kazananı The Code! 24 yaşındaki İsviçreli sanatçı Nemo Mettler, kalıpları kırdığı The Code şarkısıyla bizlere ne anlatmak istiyor hep birlikte bakalım.

Nemo Kimdir?

Nemo - Eurovision Universe
Eurovision Universe

Elbette öncelikle Nemo’nun kendisinden bahsetmemiz gerekiyor. Bir şarkıyı bütünüyle özümsemenin yolu, o şarkıyı söyleyeni de tanımaktan geçer.

3 Ağustos 1999 doğumlu Nemo Mettler, henüz 24 yaşında olmasına rağmen oldukça yetenekli ve gelecekte de büyük işler başaracağının sinyallerini veriyor. Sanatçı, Eurovision Şarkı Yarışması’nı kazanan ilk non-binary birey olarak da ayrıca tarihe geçti. Kendisini belirli bir cinsiyet kalıplarına sokmayı reddeden sanatçının adı olan Nemo, Latincede “hiç kimse” anlamına geliyor. Taşıdığımız isimlerin anlamları ve bizlere yüklenen özelliklerle ilgili dolaşan söylentileri düşündüğümüzde tatlı bir tesadüf değil mi sizce de?

Müzik dünyasında çok küçük yaşta giriş yapan Nemo, yaklaşık üç yaşında kemanla tanışmış. Devamında davul ve piyano ile yeteneğini artıran Nemo, dokuz yaşına geldiğinde operaya giriş yapıyor. İlerleyen yaşlarda kendisine çocuk filmlerinden gelen rollerle birlikte sinema dünyasında da boy gösterme fırsatı elde etti Nemo. Sadece 13 yaşındayken ünlü besteci Udo Jürgens‘in müzikalinde baş vokalist oldu ve 16 yaşında da aslında şöhretin kapılarını sonuna kadar açtı.

2016 yılında İsviçre radyo istasyonu SRF’nin düzenlediği bir rap yarışmasında kendisini gösteren Nemo, operanın yanında rap yapabilme kabiliyetini de açıkça tüm dünyaya kanıtlamış oldu. 2021 yılında Berlin’e taşınan Nemo, İsviçre’den beslendiği müzikal kültürün yanında Berlin’in rap kültürüyle de iç içe geçmiş oldu.

The Code Şarkısının Hikâyesi

The Code» kommt gut an: Warum Nemo den ESC gewinnen könnte
Nemo | Watson

Gelelim İsviçre’ye şampiyonluğunu getiren The Code şarkısına. The Code, aslında Nemo’nun kendini keşfetme ve kabullenme yolculuğunu anlatıyor. Nemo’nun ifadesiyle The Code, ne erkek ne de kadın olduğunun farkına varmasıyla başladığı yolculuğu konu ediniyor. Nemo için kendisini keşfetmek, uzun ve zorlu bir süreç. Yine de bütün bu zorluklara rağmen kendisini tanımanın verdiği özgürlük hissini hiçbir şeye değişmeyeceğini de söylüyor.

Şarkının adı da aslında en başından bizlere mesaj veriyor. Bu gizli kod, bir çeşit özgürlük duyurusu. Kendini keşfetme yolculuğu; yaşadığı yalnızlık hissi, toplumun kısıtlama ve dayatmalarıyla geçen sancılı sürecin sona ermesi ve mutluluğa kavuşmasıyla devam ediyor. Kendini kabullenmek ve bundan hiçbir utanç duymamak aksine kendisiyle gurur duymak, Nemo için şarkının odak noktası diyebiliriz.

“I went to Hell and back
(Ben Cehenneme gittim ve geri döndüm)
To find myself on track
(Kendimi yolda bulmak için)
I broke the code
(Şifreyi kırdım)”

Bahsettiklerimiz Nemo’nun kaleminden tam olarak bu sözlerle dökülüyor. Kendisini keşfetme yolculuğunu cehenneme benzeterek yolun zorluğunu tek bir kelimeyle özetliyor aslında. Yıllardır var olan kodu kırarak kalıplaşmış yargıları da kırıp atmış oluyor.

“Somewhere between the 0’s and ones
(0’lar ve birler arasında bir yerde)
That’s where I found my kingdom come
(Krallığımın geldiğini burada buldum)
My hearts beats like a drum
(Kalbim davul gibi atıyor)”

Şarkının devamında dinlediğimiz bu sözler ise yine bahsettiğimiz cinsiyet kalıplarına bir gönderme yapıyor. Sözlerde geçen 0 ve 1 rakamları, kadın ve erkek cinsiyet kavramlarına atıf şeklindedir. 0 ve 1’ler arasında çıktığı yolculukta, kendi deyimiyle “kendi krallığını” keşfediyor.

Nemo’nun The Code için çekmiş olduğu müzik videosu, sözlerin etkisini yansıtmada oldukça başarılı diyebiliriz. Kendi krallığını keşif sürecindeki yolculuğunu bir “şov”a dönüştürüp bizleri de bu gösteriye davet eden Nemo, şovuna bir tren yolculuğunda başlıyor. Kendisini kondüktör olarak gördüğümüz bu tren yolculuğu, oldukça zorlu geçeceğinin sinyallerini ilk saniyelerden veriyor. İlk başlarda trende yoğun bir kaos hâkim. Bu kaos ortamı, Nemo’nun kendisini henüz keşfetmediği zamanlardaki yaşadığı yalnızlık ve kaybolmuşluk hissinin görsel yansıması.

Müzik videosunun ilerleyen dakikalarında Nemo’nun vagon değiştirdiğini görüyoruz. Kaos ortamı son bulmuş, yolcular sakin bir yolculuk geçiriyor. Bu aşamadan itibaren Nemo, her vagon değiştirdiğinde kendisini farklı bir tarzda görüyoruz. İçerisinde bulunduğu insanlardan farklı giyimiyle ayrı duruşu, yürüdüğü yolda hedefine giderken yalnız oluşunu simgeliyor. Ayrıca insanların arasından sıkışarak ilerlemeye çalışması da toplumsal cinsiyet kalıplarının onun üzerinde kurmuş olduğu baskıyı temsil etmektedir. Tüm bunların sonunda ise Nemo’nun yüzüne yansıyan bir ışık görüyoruz. Kendisini keşfetmiş, kendi krallığını kurmuş ve mutluluğa ulaşan Nemo’nun sonu mutlu biten yolculuğuna hep birlikte tanıklık ediyoruz.

The Code Orkestra Versiyonu

Pop, rap ve operanın harmanlandığı The Code, dinleyenlere keyifli bir dinleti sunuyor. Farklı türlerin harmanlandığı The Code’un orkestra versiyonunu da mutlaka dinlemeniz için sizlerle paylaşıyoruz.


Kaynakça

  • “Who is Nemo, this year’s Eurovision winner?”. RTL Today. Web. 13.05.2024
  • “‘I’m done playing the game’ – Nemo shares their non-binary journey through the ‘The Code’ lyrics”. Wiwibloggs. Web. 14.05.2024
  • Öne çıkan görsel: thateurovisionsite.com
spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Marmaris’te Yaz Rüyası: 5 Günlük Keşif Rotası

Ege ve Akdeniz'in incisi Marmaris için keyifli bir yol rotası.

Feminizmin Gücü: Patriyarka’nın Sosyal Yapılara Etkisi

Patriyarkal sisteme meydan okuyan feminizm, kadını güçlendirip eşitlikçi bir toplum inşasına öncülük eder.

Söylenti Konser Takvimi: Üç Büyükşehirde Kimler Var?

Söylenti müzik ekibi tarafından hazırlanan; İstanbul, Ankara ve İzmir'e müzik coşkusunu tattıracak birbirinden farklı Mayıs ayı konserleri sizlerle!

5 Farklı Sebeple Neden Yaşlı Adam ve Deniz Okumalıyız?

Yaşlı Adam ve Deniz, mücadelenin değerini ve kaybetmenin içinde de bir başarı ve onur olduğunu dile getiren zamansız bir hikayedir.

Türk Mitolojisinde Kartal Figürü

Kartal, Türk mitolojisinde önemli bir yere sahip hayvan figürüdür. Destanlara ve efsanelere konuk olarak hükümdarlık alametine dönüşmüştür.

Geyik: Türk Mitolojisinin Derinliklerindeki Ruhsal Rehber

Türk mitolojisinde geyik, doğa ile insan arasındaki ilişkiyi simgeler. Ruhsal yolculuk, rehberlik ve dönüşüm figürü olarak geçmişten günümüze derin bir anlam taşır.

Alıntının Hikâyesi: Livaneli’den Aşk, Travma ve Unutabilmek Üzerine

“Aşk, bir uçurum kıyısında gözü bağlı yürümektir.”

Müziğin Kalbinin Attığı O Yer: Royal Albert Hall

1871'de açılan Royal Albert Hall yıllar boyunca birçok sanat etkinliğine tanıklık etmiştir.

İngiliz İç Savaşı: Sebepleri ve Sonuçları

17. yüzyılda İngiltere'de yaşanan iç savaş, kısa bir süreliğine de olsa Cromwell liderliğinde askeri bir yönetimi meydana getirdi.

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.