Sevgili okurlarımız, Söylenti Dergi’nin Nedir Bu Şarkının Hikayesi adlı serisine hoş geldiniz! Ünlü şarkıları hikâyeleri aracılığıyla tanıdığımız bu serimizde şimdiki şarkımız; hepimizin çok sevdiği ve farklı şarkılarını da mercek altına aldığımız The Beatles’ın Strawberry Fields Forever.
Yazımızı okurken size eşlik etmesi için:
Şarkı İle İlgili Bilgiler
John Lennon’ın yazdığı ve kredilerinde Paul McCartney’nin olduğu Strawberry Fields Forever şarkısı 1967 yılında yayımlandı. Ancak şarkı, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band albümünde yer almadı ve grubun bir diğer şarkısı olan Penny Lane ile birlikte bizlerle ayrı olarak buluştu.
Let me take you down
(İzin ver seni indireyim)
‘Cause I’m going to strawberry fields
(Çünkü ben çilek tarlalarına gidiyorum)
Nothing is real
(Hiçbir şey gerçek değil)
And nothing to get hung about
(Ve takılacak bir şey yok)
Strawberry fields forever
(Sonsuza dek çilek tarlaları)
Lennon’ın Çocukluğu
Şarkının her ne kadar tatlı ve rahatlatıcı bir melodisi olsa da ardında yatan anlam tam olarak böyle değil. Şarkıyı Lennon’ın yazdığından bahsetmiştik. Küçükken sosyal servisler tarafından annesinin yanından alınıp teyzesinin yanına, Liverpool’a gönderilen John, çok kolay bir çocukluk geçirmedi. Babasının sürekli evden uzakta olması ve annesinin başka bir adamdan çocuk sahibi olması sonucu Lennon’ın teyzesi sosyal servisler aracılığıyla John’u yanına aldı diyebiliriz. Teyzesinin sıkı yönetimi altında çocukluğunun önemli bir bölümünü geçiren John’un genelde isyankar ve arkadaş edinmekte zorluk çeken bir çocuk olarak tanındığını söylemek bizleri şaşırtmıyor. Şarkımızın hikâyesi de işte tam burada başlıyor. Strawberry Fields, pek çoğumuzun düşündüğü gibi bir çilek tarlası değil. Peki tam olarak ne ve nerede?
Living is easy with eyes closed
(Gözlerin kapalıyken yaşamak kolay)
Misunderstanding all you see
(Her gördüğünü yanlış anlamak)
It’s getting hard to be someone but it’s alright
(Biri olmak zorlaşıyor ama her şey yolunda gidiyor)
It doesn’t matter much to me
(Benim için pek önemli değil)
Strawberry Fields Nerede?
Asıl adıyla Strawberry Field -Fields değil, Lennon şarkıyı yazarken kulağa daha hoş geldiği için kelimeyi çoğul halde kullanmıştır-, Lennon’un çoğu zaman kaçarak gittiği bir yetimhanedir. Kız çocuklarının kaldığı bu yetimhane Lennon’ın teyzesinin evine komşu olduğundan John sık sık buraya oyun oynamaya gelmiştir.
Uzun yıllar yetimhane olarak hizmet veren Strawberry Field, 2005 yılında kapatılmış ve kalan çocuklar ise koruyucu ailelere verilmiştir. Strawberry Field günümüzde hala özellikle de The Beatles hayranları tarafından rağbet gören bir yer olsa da eski bina pek çok yeni parça ile birleştirilmiş, eski özelliklerini koruyamamış ve terk edilmiş bir mekan olarak günümüzde varlığını sürdürmektedir. Şu an New York’ta John Lennon’ın anısına Central Park’ta Strawberry Fields adlı bir anıt da bulunmaktadır.
No one I think is in my tree
(Ağacımda olduğunu düşündüğüm kimse yok)
I mean, it must be high or low
(Yani, yüksek veya düşük olmalı)
That is, you can’t, you know, tone in but it’s alright
(yani, ayarlayamazsınız, bilirsiniz, ama sorun değil)
That is, I think it’s not too bad
(Yani, bence çok kötü değil)
Lennon Şarkı Hakkında Konuşuyor
Lennon yaptığı röportajlarda Liverpool ilgili şarkılar yazmak istediğinde aklına Strawberry Field’ın geldiğini ifade ediyor.
“I have visions of Strawberry Fields, because Strawberry Fields is anywhere you want to go. (Çilek Tarlaları hayalim var, çünkü Çilek Tarlaları gitmek istediğiniz her yerde.)”
Çeşitli röportajlarında John bunu bizlere hep göstermiş. Strawberry Field onun için geçmişini, çocukluğunu temsil eden, onun duvarlarını aştığı bir yer olmuş. John küçükken kendisinde bir şeylerin yanlış olduğuna inanırmış çünkü başka insanların görmediği şeyleri gördüğünü -anladığı- düşünüyormuş.
Lennon şarkıyı grubun diğer üyelerinden uzakta, bir film çekimi için gittiği İspanya’da yazıyor. John şarkıyı nihayet Beatles ile paylaştığında uzun bir sessizliğin ardından McCartney’nin şarkının harika olduğunu söylediği belirtiliyor.
Always, no sometimes, think it’s me
(Her zaman, hayır bazen, benim olduğumu düşün)
But you know I know when it’s a dream
(Ama bunun bir rüya olduğunu bildiğimi biliyorsun)
I think I know I mean a… yes
(Sanırım biliyorum, yani bir… evet)
But it’s all wrong
(Ama hepsi yanlış)
That is, I think I disagree
(Yani bence, katılmıyorum)
Şarkının Başarısı ve Aldığı Tepkiler
Beatles’ın sadece bu şarkı için stüdyoda 55 saat harcadıkları söyleniyor. Şarkının bestesini dikkatli dinlediğimizde bunun izlerini görebilmek mümkün. Bu izlere değişen ritimler, yapılan editler ve kullanılan teknikler örnek verilebilir. Şarkının son 30 saniyesi bahsettiğimiz farklı ritimlerle sözsüz bir şekilde devam ediyor. Binbir emekle ince ince işlenmiş bir şarkı diyebiliriz Strawberry Fields Forever için. Rolling Stone tüm zamanların en iyi 100 şarkısı içerisinde kendine yedinci sıradan yer bulmayı başarması bunun belki de en önemli göstergesi. İçinde bir çocuğun büyüme sancılarını barındıran Strawberry Fields Forever yalnızlığı, farklılığı, değişimi, hayalleri, kafa karışıklığını ve hepimizin yaşadığı bilinmezlikleri bir çocuk düşünceleriyle dinleyicilere çok güzel hissediyor. Tıpkı diğer The Beatles şarkılarında olduğu gibi bizi alıp götürüyor.
“Çünkü gitmek istediğiniz her yer Strawberry Fields’tır.”
– John Lennon
The Beatles’ın diğer şarkılarıyla ilgili incelemelerimize göz atmayı unutmayın!
Nedir Bu Şarkının Hikayesi: Yesterday
Nedir Bu Şarkının Hikayesi: Hey Jude
Kaynakça
Yazıdaki öne çıkan görsel ve diğer görseller American Songwriter, Ultimate Classic Rock, IMDb, Salon.com, Discogs sitelerinden alınmıştır.
Rolling Stone. “The 500 Greatest Songs of All Time”. Erişim: 07.05.2023. Web
American Songwriter. “The Meaning Behind The Beatles’ 1967 Classic ‘Strawberry Fields Forever'”. Erişim: 07.05.2023. Web
Today I Found Out. “THE STORY OF STRAWBERRY FIELDS FOREVER”. Erişim: 07.05.2023. Web
You Can’t Unhear This. “The Craziest Edit in Beatles History”. Erişim: 07.05.2023. Web