Netflix’te İzlenmesi Gereken Belgeseller – 2

spot_img

Feministler : Onlar Ne Düşünüyordu?

2018 yapımı belgesel, röportajlardan oluşuyor. Her kadın kendi hikayesini anlatıyor, kendi tarihinde geriye gidiyor yaşadıklarını, kadın olmanın zorluklarını, bir kadın olarak başardıklarını anlatıyor ve bu oldukça ilham verici. Feministliği çok güzel bir şekilde anlatıyorlar, neden feministliğe ihtiyacımız olduğunu ve bu terimin saf halini. Her birinin ayrı hikayesi, kendileri olmaları için geçirdikleri ayrı sıkıntılar yer alıyor belgeselde. Hepsi çok önemli şeyler başarmış güçlü kadınlar, her kadın gibi. Hepsinde ayrı bir güzellik ve ayrı bir tarih var, hepsinin ayrı düşünceleri aynı yerde birleşiyor ve hepsi kendilerinde anlatıyorlar hikayelerini ve bunları bizzat onlardan dinlemek, birinin hikayesini dinlemek, oldukça samimi bir hava yaratıyor. 1 saat 26 dakikalık bu tatlı belgesel izlenmeyi kesinlikle hak ediyor.

Kaybedenler

Kaybedenler, oldukça ilham verici ve motive edici,psikolojik denebilecek, gerçek hikayeleri barındıran bir belgesel. 2019 yılında çıkmış olan belgesel, ortalama yarım saat süren 8 bölümden oluşuyor. 8 kişi, basketbol, golf, buz pateni gibi farklı dallarda 8 spor ile ilgilenmiş, çok da başarılı olmuş ve sonradan bu başarısını kaybetmiş, ya da başarının kıyısından dönmüş kişiler kendi başarısızlık hikayelerini anlatıyorlar. En önemlisi de hepsinin bu başarısızlıktan bir şey öğrenmiş olması, hayatın bazen çok zor geçtiği ama hep toparlandığı gerçeği. Her biri, umut verici başarısızlık hikayelerini anlatıyorlar, başarının aslında sadece bir kelime olduğundan, daha önemli şeyler olduğundan bahsediyorlar. Kaybetmenin gururlu yanını anlatıyorlar. Hem o sporla ilgili bir şey öğrenmek açısından, hem de o sporda isim yapmış birinin de başarısız olabileceğini, bunu rahatlıkla anlatabileceğini görmek, bu belgeseli çok izlenesi kılıyor.

The Great Hack

2019 yapımı, 1 saat 54 dakikalık belgesel, 2016 başkanlık seçimi sırasında Cambridge Analytcia adlı şirketin, Trump lehine Facebook yoluyla, 50 milyon kişinin profilini çıkarıp, buna uygun propaganda, reklam çalışması yapılması durumunu konu alıyor. Bu şirkette çalışmış ve istifa etmiş kişilerin ifadelerini, suçlamaları, şirketin bütün etik ihlallerinin ortaya çıktığını, yapılan mahkemeleri izliyoruz belgeselde. İtiraflar karşısında gerçekten, sosyal medya üzerinden hakkınızda ne kadar şey öğrenildiğini, sosyal medyada paylaştığınız her bilginin size karşı nasıl kullanıldığını görebiliyorsunuz, bu açıdan oldukça bilgilendirici bir belgesel, herkesin izlemesi, ne kadar ve nasıl kandırıldığını ve kandırılmaya devam edildiğini görmesi gerek.

The Story of Diana

2017 yılında çıkmış, 83 dakikalık 2 bölümden oluşan belgesel Prenses Diana’nın hayatını ve ölümünü konu alıyor. Diana’nın kardeşi gibi kişilerin röportajlarının da yer aldığı belgeselde, Diana’nın hayatını hem gerçek görüntüler hem de fotoğraflarla desteklenmiş olarak izliyoruz. Diana’nın yaptığı yardımlar ve nasıl iyi biri olduğunu görmek, çok güzel. Genel olarak Prens Charles ile evliliği, çocukları, evlilikten ve medyadan dolayı yaşadığı sıkıntılar ele alınmıştır. Diana’nın ölümünden de bahsedilmiştir, iki kısımdan oluşmasına ve 83 dakika sürmesine rağmen, Diana’nın hayatı hiç sıkmadan kendini izletebiliyor. İlginiz olmasa bile, sevebileceğinize eminim.

Explained

2018 yapımı dizi, 20 bölümden oluşuyor. Vox medyanın zaten halihazırda Youtube’da bu tarz içerikleri varmış fakat sonradan Netflix ile birleşmişler ve ortalama 20 dakika süren bölümlerden oluşan bu belgesel yapılmış. Borsa, Ünlem İşareti, Müzik, Dövmeler gibi birbirinden farklı konularla ilgili makalelerle, konuda araştırmalar yapmış bilir kişilerle yapılan röportajlarla birlikte, oldukça kısa sürede o konuda bilgi sahibi olabileceğiniz açıklayıcı bir yapım. İzlemesi çok keyifli çünkü görsel işitsel olarak hiç sıkmayan bir çekimi var, kısa ama öz bir anlatımla, hiç bilmediğiniz konularda ya da az bildiğiniz merak ettiğiniz konularda, yeterli bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Çok keyifli çok öğretici bu belgeseli, herkes izlemeli.

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.