Dijital tasarımlarıyla NFT dünyasında ilkleri gerçekleştiren Pak’ın bir pikselden oluşan “Piksel” adlı çalışması bile 1,36 milyon dolara satılabiliyor. Günümüzde bu kadar kolay para kazanmak oldukça ilginç. Şans mı yoksa Pak’ın bildiği bir şeyler mi var?

Murat Pak Kimdir?
Son zamanlara damgasını vuran Murat Pak, isminin eskide kaldığını ve Pak olarak anılması gerektiğini belirtir. “‘Murat Pak’ ve ‘Pak’ arasındaki en temel fark; var oldukları dönem olmalı. Bu takma isimdeki ‘Murat’ adını uzun zaman önce kullanmayı bıraktım, ancak haberler sanıyorum eski kaynaklardan topladıkları veriler ile yazılmışlar. Pak, internette var oldu ve internette yaşıyor.”
Pak’la ilgili bilgiler, onun tasarımları ve NFT dünyasında elde ettiği başarılarla sınırlıdır. Geçmişini ve kimliğini gizleyen tasarımcı hakkında bilebildiğimiz sadece, Undream stüdyosu ve Yapay Zeka (AI) görsel medya küratörü Archillect’in ardında yer aldığıdır. Pak’ın 2016 yılında yarattığı Archillect, bir yapay zekâdır. Takipçilerinin beğenilerine göre neyin popüler olacağını öngörerek onları etkileyebilecek paylaşımlar yapan bir “bot’ hesaptır. Yaklaşık 3 milyon takipçisi olan bu hesabı takip edenler arasında Elon Musk ve Twitter’ın eski CEO’su Jack Dorsey de bulunuyor.
Birçok insanın anlamakta zorlandığı NFT pazarındaki yatırımların sebebini Pak şöyle açıklıyor; “NFT yatırımcılarının büyük çoğunluğu sanat sevdikleri için değil, üreticinin değerli olduklarına inandıkları için o kişi tarafından üretilen token‘leri satın alırlar.” Koleksiyoncular aslında resim, video, fotoğraf gibi medya dosyalarına değil, token’lere sahip oluyorlar.

Pak’ın Eserleri ve Başarıları
Pak , eserlerini çizgisel sınırlar ve negatif alanlarla oynayarak üretmeyi tercih etmektedir. Bunun sebebini de DW Türkiye ile yaptığı röportajda şöyle açıklıyor; “Aslında herkes ve her şey sınırlarla ilgilidir. Fakat bazılarımız bunun farkında oluruz. Negatif alan ve kontrastla oynamayı seviyorum çünkü görsel olarak iletişim kurmamı kolaylaştırıyor. Kavramsal olarak da fikirlerimi daha kolay ifade etmemi sağladığı için karşıtlıklarla oynamayı seviyorum. Siyah bir kağıt üzerindeki beyaz nokta yalnızca etrafını saran şeyden farklı olduğu için görülebilir.” Sadece bu açıklaması bile elde ettiği başarının şans eseri olmadığını, üretimlerinin bir alt yapısının bulunduğunu anlamamızı sağlıyor.
20 yıldan uzun bir süredir dijital dünyada eserler üreten Pak’ın, NFT üretimlerine ve elde ettiği başarılara baktığımızda, insanların yıllarca çalışıp elde edemediği parayı günler içerisinde nasıl kazandığını göreceğiz.
Pak, Aralık 2020’de dijital tasarımlarını satarak 1 milyon dolar kazanan ilk insan oldu ve böylece dikkatleri üzerine çekti.
The Title
Pak’ın “The Title” adlı koleksiyonu, hepsi birbirinin benzeri dokuz parça içermektedir. Ancak her biri yalnızca iki yönden farklıdır; parçaların adı ve fiyatı. Farklı fiyata satılan birbirinin aynı sanat eserleri. Bu da, değer yaratmakla her zaman ilgilendiğini belirten Pak’ın, değer kavramıyla nasıl oynadığını gözler önüne seriyor.

The Fungible
Pak’ın en ünlü koleksiyonu müzayede evi Sotheby’s ile iş birliği yapılarak satışa sunulmuştur. Bu iş birliği, kendilerine bir hediye sunmak üzere, Pak’ın Twitter’da müzayede evlerine çağrıda bulunmasıyla başlamıştır. Sotheby’s çağrıya olumlu yanıt vermesinin ardından, Pak’ın “The Fungible” koleksiyonunu üç gün süreyle açık artırmaya çıkarmış ve 17 milyon dolar gibi büyük bir satış rakamına ulaşmıştır. Pak, kıtlık ve değer arasındaki ilişkiyi sorguladığı bu koleksiyon üzerinden değer anlayışımızı incelemeyi amaçlamıştır. Değer ne anlama gelir ve otoriteyi nereden alır? Koleksiyonun özü, koleksiyoncuların satış süresi boyunca sabit bir fiyatla istedikleri kadar değiştirilebilir küp satın almalarını sağlayan Açık Sürümlerdir.
Lost Poets
Boş bir sayfa görünümündeki bir şeyin satıldığı Pak’ın Lost Poets koleksiyonu 0,32 ETH’ye satılmıştır. Bu rakam bir hafta sonu süresince ikiye katlanmış ve toplamda 70 milyon dolar satış geliri sağlanmıştır. Lost Poets koleksiyonunun ilginçliği, sadece basıldığında ilgili sanatın sayfaya dolmasıdır. Pak ayrıca en fazla sayfayı alan kişileri de ek sayfalarla ödüllendirmiştir. Bu hareket, potansiyel çalışmalarına güvenenlere bir selam niteliğinde olup koleksiyoncuları şaşırtmıştır.

The Merge
En son koleksiyonu “The Merge“ sıra dışıdır. Artan bir nadirlikle oluşturulan koleksiyon, koleksiyoncuları sanat eseri için daha fazla token (toplu olarak) satın almaya teşvik etmekte ve toplu olarak satın aldıkları her seferinde bunlar koleksiyona otomatik olarak eklenmektedir (veya birleşmektedir). Sahip olunan token sayısı arttıkça, NFT de görsel olarak o oranda büyümektedir. Bu bir yapboz gibidir ve koleksiyoncular ne kadar çok parçaya yatırım yaparsa resimlerin hacmi de o kadar artmaktadır. Bu serinin büyük başarısı Pak’ı günümüzün en değerli NFT sanat üreticisi haline getirmiştir.
Pak, Nifty Gateway platformu üzerinde açık artırmaya çıkardığı Merge, toplam tutarı 100 milyon doları aşan 266.885 adet token satışı gerçekleştirerek bir rekora imza atmıştır. 2 Aralık’ta yarım saat süren erken erişim periyodunda 299 dolarlık bedelle açık artırmaya açılan projedeki NFT’ler, sonrasında 400 ve 525 dolar arasında tekil token satış bedeli aralığına ulaşmıştır. Açık artırmanın sona erdiği 4 Aralık’ta ise 266.885 token’lık bir satış hacmine ulaşılmıştır.
Sonuç olarak, NFT Dünya sıralamasında 2. sırada bulunan Pak’ın elde ettiği başarının ardında, 20 yıldan uzun bir süre dijital dünyada üretim yapması ve koleksiyoncuları satın almaya teşvik edecek yöntemler konusunda oldukça bilgili ve yetenekli olması bulunmaktadır. NFT dünyasında ilklere ve rekorlara imza atması şans eseri değildir.
NFT dünyasını daha iyi anlamak isteyen meraklılar için NFT üzerine yazılmış diğer yazılarımızı okumalarını öneririz. Şimdiden keyifli okumalar.
Beatles Hatıraları NFT Olarak Satışta!
Güncel Sergi Takvimi: Sanatseverleri Buraya Alalım!
Kaynak
“Milyon dolarlık Türkiyeli ‘crypto artist’ Pak anlatıyor”. T24. Web 22.07.2022
“En Büyük NFT Sanatçıları ve tarihî koleksiyonları”. Ledger Academy. Web 22.07.2022