Nuh Tepesi: Gerçekler Tozpembe Değildir

spot_img

İnsanlara inanmaları için bir şey verin,
onlar da size tüm umutlarını versinler…

Nuh Tepesi; konu bütünlüğü açısından günümüz toplumunda da birçok kesimden bireyleri içinde barındıran ve din temel alınarak çıkar ilişkisi kurulan yapılaşmalara, doğrudan atfedilen bir toplumsal dönüşüm filmidir. Filmin içeriğinden kısaca bahsetmek gerekirse: Kendi içinde ve evliliğinde sıkıntıları olan Ömer’in yıllardır görüşmediği kanser hastası babasının (İbrahim) isteği üzerine onunla kendi köylerine bir seyahate çıkmalarını konu alır. İbrahim’in tek arzusu yıllar evvel kendi babası ile diktiği ağacın altında gömülmek istemesidir. Fakat onun diktiği ağaç, artık yerli halk tarafından dini bir ritüel alanı olarak yer etmiş ve o masum ağaç fidesi artık koskoca bir batıl harabesine dönüşmüştür.

İnsanların batıl inançlara çok fazla yoğunlaşıp gerçeği ve hayali birbirinden ayıramamaları ve bunun dışa vurumu olarak da umut duygusunun gözler önüne serilmesi elbette ki isteklerini hiçbir sorumluluk almadan, ”armut piş, ağzıma düş” mantığıyla kolay bir biçimde elde etmek istemelerinden kaynaklanmaktadır. Buna verilebilecek en iyi örnek ise film içerisinde yer alan bir replikte Ömer karakterinin, köyün öğretmeni ile olan diyaloğu aklımıza gelir ”Ben bu ağaç sayesinde hamile kaldım. İnsanların ümide ihtiyacı var. Ağaçla uğraşmayın.”

Duygularımız çoğu zaman mantığımızın önüne geçer. Kişi bu olayı istemsiz olarak gerçekleştirir. İşte bunu destekleyen bir başka argüman da insanları manipüle etmektir. Köyün ileri gelenlerinden Cevdet karakterinin yaptığı şey tam da budur. İnsanlar üzerinde sosyal etkileşimi ve üstünlüğü kurarak, ”Nuh Tepesi” ve Kutsal Ağaç” olarak adlandırılan ve kendince Nuh’un Gemisi burada” diye bir efsane çıkararak, ağacın etrafındaki yapılanmayı kendi yararına olacak düzeyde en iyi şekilde konumlandırmak ve yönlendirmek. Hatta bunu insanlara o kadar başarılı şekilde empoze etmiştir ki, köyün İmamı bile burada Nuh Peygamber’in varlığının mümkün olamayacağını bölge sakinlerine inandıramamıştır.

Bunun yanı sıra, filmin başlarında bir sahnede İbrahim ve Ömer, Cevdet’in marketine alışveriş için girerler. Bu sahnede Ömer erzak alırken, İbrahim Cevdet ile direkt olarak bir iletişime girer ve derdini olağan tüm gerçekliği ile ona anlatır. Yaşanan ufak bir diyalogdan sonra ortam kızışır ve Cevdet’in oğullarından biri şiddete yönelir. Durumun hemen farkına varan Ömer araya girer ve yüksek gerilimli bir sahne izleyicilere eşlik eder. Fakat İbrahim, söylemlerini sürdürmeye devam eder. Bu esnada Cevdet Peygamberin adını yalanına bulaştırma!” cümlelerini sarf eder. Fakat ilerleyen sahnelerden birinde ise Cevdet’in, Nuh Ağacına giden yolu işçilere genişlettirdiğini görüyoruz. Sırf ziyaretçiler eksilmesin ve insanların neye inandırılmışlarsa ona inanmaya devam etmeleri için yapılan bu çalışmada temel amaç pek tabi gelen ziyaretçilerden ve ağacın üzerinden para kazanmaktır. Yani, toplumsal bir figür olarak bilinen fakat dini, kendi doğrularına göre yaşayan Cevdet’in, imkanlarını kendi canı istediğinde sınırsızca kullanabilmesi yine bir bencillik ve çıkar durumunu gözler önüne serer.

Film içerisinde değineceğim bir başka konu ise Ömer karakterinin maneviyata ve değer kavramlarına dair bağlılığı olacak.

Bu konuya sıfırdan bir bakışla bakmak gerekirse, filmin başında Ömer ve İbrahim yola çıkarlarken bir benzinlikte dururlar ve İbrahim arabadan inince Ömer ön koltuğun kapısına bir sakız sıkıştırır ve kapıyı kilitler, sonrasında babası gelir ve Ömer babasına‘Ön koltuk bazen böyle arıza veriyor, sen arkaya geç şimdilik.” cümlesini kurar. Buna benzer bir başka olaya ise İbrahim’in ”Beni araba ile biraz gezdir.” demesinden sonra Ömer’in onu gezdirir gibi yapıp, bir kavşak etrafında daire çizmesinde rastlanır. Yine bu sahnede bariz bir plasebo etkisinin varlığı hissedilir. Ömer’in bu davranışlarından bir nebze de olsa babasından rahatsız olduğu kanısına varılıyor. Bunun gerekçesini ise daha sonra önümüze gelecek olan bir sahnede, İbrahim ve Ömer’in arasında geçen bir tartışma sayesinde anlıyoruz.

Bahsi geçen tartışma sahnesinde İbrahim karısının, yani Ömer’in annesinin ölümünden Ömer’in onu sorumlu tuttuğunu ima eder. Ömer ise ilk başlarda konu üzerinde çok yorum yapmak istemezken babasının bazı sözleri üzerine açılır. Tam da o sahnede; İbrahim’in, Ömer daha küçükken onu ve annesini bırakıp Fransa’ya kaçtığını ve yıllar sonra geri dönüp Ömer’e babalık yapmaya çalıştığını öğreniriz. Bu doğrultuda bakıldığında dünyanın bütün fişleri aynı anda çekiliyor ve önümüzdeki sır perdesi aralanıyor.

Bu sahneden sonra Ömer’in babasına neden bu denli mesafeli yaklaştığını ve aralarının neden bu kadar açık olduğunu bariz şekilde anlıyoruz. Fakat bu tartışmadan sonra değişen hisler ve davranışlar, yeniden bir baba/oğul canlılığını izleyicilere hissettiriyor. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse Ömer’in gizli gizli babasının fotoğrafını çekmesi ve kendisi için hatıralar yaratması, yıllarca hasret kaldığı babalık şefkatini bir nebze de olsa yaşayabilmesinden kaynaklanmaktadır. Özellikle İbrahim’in ölümünün ardından Ömer’in o çok kutsal sayılan Nuh ağacının kenarına bir çukur açıp, babasının son dileğini yerine getirip, onu oraya gömmesi ile muhteşem bir maneviyat sarmalı harmanlanıyor ve film orada son buluyor.

Son olarak atlanmaması gereken bir kısım ise filmin giriş sahnesinde görülen Elif karakterinin olayların ortasına damdan düşercesine dalmasıyla da Ömer’in içten içe çektiği kalp burukluğunu tam anlamıyla anlıyoruz. Aslında bu kısmı, direkt olarak Ömer ve Elif’in en vurucu diyaloglarının geçtiği sahnede, Ömer’in replikleriyle anlatmak en doğru betimleme şekli olur. ”Benden özür dileyeceksin. Hayatımın tam ortasına koydum seni. Orada duramadığın için benden özür dileyeceksin. Biz bu ilişkiyi bambaşka bir yere taşıyabilirdik, buna izin vermediğin için benden özür dileyeceksin. Ben ne yapacağım biliyor musun? Bütün özürlerini kabul edeceğim çünkü ben böyleyim. Sana bir şey söylemiştim, hatırlıyor musun? Bizim ilişkimizi benim hoşgörüm kurtaracak Elif.”

spot_img
Emre Eren Alptekin
Emre Eren Alptekin
Konya'nın Seydişehir ilçesinde doğdum ve aslen Şanlıurfalıyım. Çocukluk ve eğitim hayatımın birçoğu Seydişehir'de geçti. Bu sürelerde içimdeki yazma hissiyatı beni çepeçevre kapladı. Özellikle bu süreçte kısa öyküler ve sanat sineması için analizler yapmak hayatımın odak noktası oldu. Asla yazı yazarak para kazanmak gibi bir gayem olmadı. Sadece içimden geldiği şekli ile kendi görüşlerimi insanlara aktarabilmek ve bir nebze de olsa dünyada bir iz bırakabilmek için yazmaktayım. Her zaman farklı bakıştaki insanların eserlerimi olumsuz ya da olumlu yönde eleştirmelerini isterim. Çünkü bu davranışın benim yazın hayatımda etkili bir ilerleme olacağını düşünürüm. Bunlara ek olarak şu anda yaşantıma İzmir'de devam ediyorum ve Dokuz Eylül Üniversitesi/Arkeoloji bölümünde eğitimimi sürdürüyorum.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.