Kitap okumak bilindiği üzere çoğumuzun hayatında büyük bir yere sahiptir. Günlük hayatınızın yoğun temposunda bir vakit bulunduğunda dinlenmek ve huzurlu hissetmek için yapılan aktivitelerden birisidir. Maalesef ki zaman zaman hayatın yoğun temposundan kitap okumaya zaman bulunamayabiliyor ve okunulması planlanan kitaplar ertelenerek bir köşeye atılabiliyor. Nice kitap kurtları ve kitap okuma alışkanlığı edinmek isteyen ama nereden ve nasıl başlayacağını bilemeyenler için okuma listesi hazırlamak, kitap okuma etkinliğini daha bir eğlenceli ve çekici hale getirecektir. Bu yazımızda okuma listesininin nasıl etkili bir şekilde hazırlanabileceği konusuna değindik.
SÜRE BELİRLEME
İlk olarak ne kadar süreli bir liste yapılacağına karar vermelisiniz. 1-2 aylık mı ya da yıllık bir liste mi hazırlayacağız? Bu noktada genelde tercih edilen aylık listeler olmaktadır. Aylık listeler kısa bir zaman aralığı seçilmesinden ötürü daha kolay yönetilebilir olduğundan ve okuma hedefine daha kolay ulaşılabilindiğinden daha çok tercih edilir. Yıllık bir liste hazırlamak okurun gözünde çok büyüyebilir ve bu okuma hevesini zedeleyebilir. Bu yüzden aylık bir liste hazırlamak hem planınızı geniş bir perspektiften görmenizi sağlar hem de okuma isteğinizi baltalamaz.
LİSTENİN KAYDEDİLECEĞİ YÖNTEM
Sıra listenin kaydedileceği yöntemi belirlemede. Eski usul kağıt kalem ile mi yoksa dijital ortamda bulunan app ve tarayıcılara mı kaydedeceğinizi seçmelisiniz. Her iki durumda da ne yazık ki listenizin silinme ve kaybolma ihtimali olabilir. Bu yüzden hem kağıda hem de dijital ortama kaydetmek güvenebilceğiniz bir yöntem olacaktır. Böylelikle oluşturduğunuz kitap listenizi kaybetme ihtimaliniz azalırç Bunların yanı sıra göz zevkine hitap etmesi ve isteği arttırması adına listeye estetik dokunuşlar da yapılabilir. Bu seçenekler tamamen okurun kişisel zevkine kalmıştır.
KİTAP TÜRLERİ ve YAZARLAR
Listenizin süresine, nerede olacağına ve nasıl göründüğüne karar verdikten sonra; ne tür kitaplar ve hangi yazarların kitaplarını ekleyeceğinizi seçmelisiniz. Sevdiğiniz, aynı zamanda merak ettiğiniz tür ve yazarları listemize ekleyebilirsiniz. Bu noktada yeni bir tür ve yazarın kitaplarını keşfetmek zaman ve araştırma gerektirir. Okumayı ve keşfetmeyi seven birisi için bu bir problem değildir, fakat bu alışkanlığı yeni edinen birisi öncelikli olarak beğendiği tür ve yazarın kitaplarını seçmelidir çünkü okuyucuya hiç bilmediği bir kitap türü veya bir yazarın dili sıkıcı gelebilir; okuyucu okuma isteğini kaybedebilir.
KİTAP SIRALAMASI
Kitap türlerini, ayrılacak vakti ve kitapların kaydedileceği yöntemi belirledikten sonra sıra en önemli adımlardan biri olan okuma sırasında. Yani okunulması planlanan kitapları müsaitlik durumuna ve öncelik sırasına göre listelemede. Hayat yoğunluğuna göre sıralama yapmak önemlidir. Çok yoğun bir haftadan geçiriyorsak daha az kafa yoracağımız bir kitabı o haftalara koyabiliriz.Bunun yanı sıra elimizde okunmayı bekleyen kitapları ilk sıralara yerleştirebiliriz. Merak ettiğimiz ve aşina olduğumuz kitapları ayrı ayrı sıralamak yerine harmanlayarak bir sıralama oluşturabiliriz. Ders ve iş gibi zorunlu okunması gerekenler ve sevdiğimiz kitapları da aynı şekilde harmanlayabiliriz. Bütün bu seçenekleri göz önünde bulundurarak kendimize uygun bir kitap sıralaması yapmak listeyi çekici bir hale getirecektir ve okumaktan sıkılınmayacaktır.
LİSTENİZİ ESNEK TUTUN
Okuma süresini belirlemek, yapılan kitap listesinin nasıl kaydedileceğini belirlemek, kitapları türlere yazarları kendi içlerinde ayırmak, kitap sıralamasını iyi bir şekilde yapmak ve biraz da esneklik tanımak… Bütün bu noktalara dikkat ederek bir liste hazırlamak düzenli bir kitap okuma süreci oluşturacaktır. Tabii ki bazı istinai durumlar listenizin düzenini bozabilir. Bu gibi bir durumda listenizi değiştirilebilir hazırlamak daha iyi olacaktır. Böylece okuma hevesinizi kaybetmemiş olursunuz.
Kaynakça:
6 Maddede Kitap Listesi Hazırlama.Blogspot.Web.18.02.2023
Kitap Okuma Listesi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?.Cimri.Web.18.02.2023
Daha İyi Bir Okuma Listesi Hazırlamak İçin 4 Yol.Karavandakiadam.Web.18.02.2023