Bu yazımızda 1800’lü yılların Osmanlı İstanbul’una İtalyan ressam Leonardo De Mango ile kısa bir yolculuğa çıkıyoruz…
1843 yılında İtalya’da Katolik ve fakir bir ailenin üyesi olarak doğan Leonardo De Mango, çocukluğundan beri resim yapmaya oldukça ilgiliydi. Ailesinin maddi sıkıntılarından dolayı ancak yirmili yaşlarından sonra katıldığı bir yarışmada başarılı olması neticesinde profesyonel olarak dönemin ünlü ressamlarından olan Morelli ve Palezzi gibi isimlerden resim eğitimi almaya başlamıştır. Meyve çizimleriyle başladığı kariyeri yer yer portreler ve şehir manzaralarıyla varlığını sürdürmüştür.

De Mango, Doğu’nun gözbebeği olan; Osmanlı Devleti, Suriye, Lübnan ve Mısır gibi ülkeleri gezerek, sanat eserlerindeki oryantalist etkiyi estetik algıyla harmanlayarak özgün eserlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Oryantalist resmin en önemli temsilcilerinden biridir.

Peki Nedir Bu Oryantalizm?
Oryantalizm etimolojik olarak Latinceye dayanan ve “Güneşin Doğuşu” anlamına gelen ve doğuyla ilişkilendirilen bir kelimedir. Sanatta oryantalist akımın en popüler olduğu dönem 19.yy olmuş ve sanatçılar doğunun izlerini, batıya aktarmışlardır. Oryantalizmi anlamak için bu akımla sanat eseri ortaya koymak isteyen sanatçılar Doğu’ya seyahatler düzenlemişler ve dönem dönem buralarda yaşamışlardır. Oryantalizmin en merak edilen yüzü İslam –toplum ilişkisinin yansıdığı manzaralar olmuştur.


Leonardo De Mango’nun Resim Sanatı
Leonardo De Mango Sultan II. Abdülhamit döneminde geldiği İstanbul’da elli yıl yaşamıştır. Bu süreçte Beyoğlu’ndaki atölyesinde 1500’ e yakın resim ve çizim yaptığı söylenmektedir. Fakat tutkulu ressamın saray tarafından yeterince kıymetinin anlaşılamaması üzerine neredeyse tüm hayatı boyunca maddi sıkıntılar çekmiştir. Ayrıca sanatçının “Pleine Air” yani “açık hava peyzaj ressamlığı” ile ilgili eserleri de bulunmaktadır. İstanbul’da boğaz çevresinde yaşayan ressam, buralarda ışığın gelişini ve şehri incelemiştir. Buna en güzel örnek ilk bakışta hepimize adeta “eski bir makineyle çekilmiş bir fotoğraf” izlenimi uyandıran Maçka’dan Marmara’ya Bakış tablosudur. Gökyüzünün bin bir ton turuncusu, şehrin gölgesi ve denizdeki yansımalar muazzam bir sanat üslubu ile ele alınmıştır.

Leonardo De Mango’nun resim sanatı hassas işlemeleri ve yumuşak ışık yaratmasıyla dikkat çeker. Ressam malzeme olarak kurşun kalem, yağlı boya ,sulu boya ve mürekkebi tercih eder.

Leonardo De Mango 1930 yılında çok sevdiği İstanbul’da hayata gözlerini yummuştur. De Mango hayatı boyunca resim yapmak için oldukça tutkuluydu hatta ailesine bırakacağı tek mirası tabloları olmuştur fakat ailesi eserleri istemeyerek reddetmiş ve sevdiği dostu olan tüccar Marcello Campaner ressamın tüm eserlerinin varisi olmuştur. Campaner, eserleri Türkiye’deki İtalyan konsolosluğuna teslim etmiştir. Bu eserlerden birçoğu II. Dünya Savaşı’yla birlikte yurtdışına kaçırılmıştır ve akıbetleri bilinmemektedir.

Kaynakça
https://istanbulsanatevi.com ”Leonardo de Mango Hayatı ve Eserleri”
https://www.artexpertswebsite.com/pages/mango-de.php
http://www.antikalar.com/de-mango