Psikolojik Bağımsızlık Nedir ve Neden Önemlidir?

Editör:
Sibel Sancaklı
spot_img

Bağımsızlık; kendi kendine yetebilme, özgür irade ile kendi kararlarını alabilme, haksızlığa uğrayarak başkalarının etkisi altında kalmadan, kendi işlerini yönetebilme becerisi geliştirmiş olmaktır. Hayatın içinde bir çok noktada bulunan bağımsızlık kavramı türlere ayrılır. Çocuklukta, ergenlikte, yetişkinlikte, yaşlılık döneminde sahip olunması beklenen bağımsızlıklar vardır. Sosyal hayatta ve ilişkilerde, eğitim alanında, mesleki hayatta, ekonomik anlamda duygusal dayanıklılık kazanmak, kendi kendine karar alabilmek, mantıklı düşünebilmek bağımsızlık çeşitleridir.

Psikolojik ve duygusal bağımlılığın nedenleri; çocukluktan itibaren aşırı kaygılı ve koruyucu ebeveynlerle büyümek, koşullu sevilmek, duygusal istismara ve şiddet maruz kalmak gibi durumlardır. Bu, bir tür travma tepkisi de olabilmektedir.

Psikolojik bağımsızlık kavramı, bireyin hayatın zorluklarıyla başa çıkabilmesi, bilinçli kararlar alabilmesi, cesaretli, öz güvenli olması, eleştirel düşünebilme gibi özelliklerini ifade eder. Mesleki gelişimini ve kişisel yaşamını kontrol altına almış, kendi dünyasını şekillendirebilen, fiziki ve ruhsal sağlamlık elde etmiş bir birey, bağımsızlığını eline almış, tatmin edici bir hayat yaşayabiliyor demektir.

Psikolojik Bağımsızlık Nasıl Kazanılır?

iso mühendislik

Kişisel kimliğini kabul etmek, psikolojik bağımsızlığa doğru önemli bir adımdır. Öncelikle ergenlikte ebeveynler çocuğun kişisel kimliğini oluşturmasına izin vermeli ve desteklemelidir. Kişi kimliğini kabul edip, kendini sevdikten sonra ona izin verildiği, yani öğrendiği gibi bağımsızlığını kurar ve kendince özgür, mutlu olacağı kararlar alabilir.

Aksiliklere uyum sağlama ve kurtulma yeteneği kazanmak için duygusal enerjiyi korumak, stres ve sıkıntıya bağışıklık geliştirmek, kişisel algılamak yerine; bütünü görebilmek, çözüm odaklı olmak, kendi benliğini korumak önemlidir.

Dengeli bir şekilde kendini ifade ederek, başkalarının haklarına saygı duyarak, güven ve kişilerarası etkinlik kurmada iddialı olmak, hedef belirlemek, geleceğini öngörebilmek, onay bağımlılığı olmadan net, ölçülebilir planlar doğrultusunda hareket edebilmek de bağımsızlığı sağlamaktır.

Kendine has değer sistemi geliştirerek, toplumsal ve ailevi normlardan fazla etki almadan kişisel bir değer sistemi benimsemek, otantik ve memnun edici bir hayata doğru eylem almaktır.

Hislerde, düşüncelerde, çevreye karşı farkındalık içinde olup dikkat ederek, deneyimleri daha iyi anlamak ve duygusal düzenleme sağlamaktır.

Bağımsızlık İçin Pratik Yöntemler

Çocukluk ve ergenlik döneminde ebeveynlerin; çocuğun yapabilmeye gücü yeten her bir iş, eğitim, spor, sanat alanlarında aktif olmasını sağlanması faydalı olabilir. Yetişkinler de kişisel gelişim odaklı sevilen iş ve hobilere, eğitim ve sanata, gerekirse profesyonel yardıma yönelerek ve uğraş vererek psikolojik bağımsızlık ve sağlamlık kazanabilirler.

Psikolojik bağımsızlık için çabalamak, bu nedenle hem bireysel hem toplumsal alanda başarılı, sağlıklı bir gelecek inşa etmek için gelecek nesillerin temel gereksinimi ve bireysel haklarıdır.

Psikolojik ve Duygusal Bağımlılık Durumlarında Psikoterapiler

usakpsikoloji

“Özerklik ve bağımsızlık, davranış, duygu ve bilişte özgürlük, seçim ve öz düzenlemenin psikososyal yönlerini ifade eder ve bireylerin kişisel kararlar almalarına, hedeflere ulaşmalarına ve eylemlerini, düşüncelerini, duygularını düzenlemelerine olanak tanır.”

                                                          Science Direct-Sinirbilim, Ergenlik Ansiklopedisi

Psikoterapide psikolojik bağımsızlığı kazandırmak adına, kök nedenleri anlamak önemlidir. Bağımsızlık kazanmak isteyen bireylerin; düşünce kalıplarını fark etmeleri, duygusal farkındalıklarını ve öz değer duygularını geliştirmeleri ve bağımlılıklarını yenmeleri için Şema Terapi yöntemleri ile profesyonel destek sağlanmaktadır. Bu yöntemde; öz şefkat, öz farkındalık ile psikolojik bağımsızlık oluşturulur. Neticede kişilerin terapötik yardım aramaları da zihinsel sağlık ihtiyaçlarının farkında olduklarının ve psikolojik olarak bağımsız hareket etmek istediklerinin bir göstergesidir.

Şemalar, çocukluk dönemindeki deneyimlerle ilişkilendirilir. Davranışlara yön veren kalıplaşmış inançlardır. Şema terapide duygusal, ilişkisel, bilişsel, davranışsal tekniklerle tutarsız yaşam deneyimleriyle oluşan düşüncelerin ve davranışların değiştirilmesi amaçlanır. Bakış açısı iyileştirilerek bağımsızlık gerektiren, yaşamsal faaliyetlerde aktif olunması sağlanır. Şema terapide, bilişte ve davranışta oluşan uyumsuz kalıpları değiştirmeyi amaçlayan, şema günlüğü, başa çıkma kartları, imgeleme çalışmaları, davranışa yönelik yöntemler, empatik yüzleştirme teknikleriyle duygusal bağımlılık ve birçok davranış bozukluğu için tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Psikolojik bağımsızlık duygusal olarak; kimlik kazanmış,  dayanıklılık geliştirmiş olmak ve buna uygun davranışlarda bulunup kararlar alabilmektir. Duygusal ve psikolojik bağımsızlık hayatta güçlü bir birey olarak yaşamak, tatmin edici şekilde yaşamını devam ettirmek için önemi büyük insani bir durumdur.


Kaynakça

Drew, Chris. “101 Bağımsızlık Örneği.” Helpful Professor, 13.09.2023, Web.

Gümüş, Cem. Talk To Angel. Cem Gümüş Akademi, 22.07.2014, Web.

Olgun, Müge. Medical Park, 28.01.2025, Web.

Kapak görseli: Mainsport

spot_img
Serap Çeçen
Serap Çeçen
Yazıyorum öyleyse varım. 🧚

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

İngiliz İç Savaşı: Sebepleri ve Sonuçları

17. yüzyılda İngiltere'de yaşanan iç savaş, kısa bir süreliğine de olsa Cromwell liderliğinde askeri bir yönetimi meydana getirdi.

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.