Reacher Dizi İncelemesi: Öldüren Kumpas

Editör:
Aleyna Kavak
spot_img

Reacher, Amazon Prime‘da yayınlanan ve Nick Santora tarafından geliştirilen bir Amerikan aksiyon-suç drama dizisidir. Jack Reacher (Alan Ritchson), Lee Child‘ın Jack Reacher kitap serisinin film uyarlamasında, seyahat ederken ölümcül suçlularla karşı karşıya gelen gezgin ve eski bir askeri polis ana karakterini oynamaktadır. 4 Şubat 2022‘de Child’ın 1997 tarihli ilk kitabı Killing Floor‘a dayanan sekiz bölümlük ilk sezonu yayınlanmıştır. Bad Luck and Trouble ise ikinci sezonun temelini oluşturacaktır.

Dizinin başlangıcında Reacher, Georgia‘nın kurgusal Margrave kasabasına, Blues müzisyeni Blind Blake‘in çözülemeyen eski cinayetini abisinin ona anlatmasıyla merak ederek Margrave kasabasına yani öldüğü kasabaya gelir. Bir lokantaya girdiğinde ne olduğunu anlamadan dün gece işlenen bir cinayetten tutuklanır. Daha sonrasında suçu garip bir şekilde itiraf eden Paul Hubble (Marc Bendavid) ile hapishaneye gönderilir. Hapishaneden kısa bir sürede çıktıktan sonra davanın içeriği onun yönüne kaymaya başlar ve hapishanedekiler de Reacher’ı öldürmeye çalışır. Çünkü öldürülenler arasında uluslararası kalpazanlığı araştıran abisinin cesedi de vardır. Bunun fark edilmesiyle Reacher olaya dahil olur, Roscoe Conklin (Willa Fitzgerald) ve Dedektif Oscar Finlay (Malcolm Goodwin) ile kasabayı dehşete düşüren ölümcül komployu ortaya çıkarmaya çalışır.

“Hayır, ben kuralları olan bir adamım. İnsanlar beni rahat bırakıyor, ben de onları rahat bırakıyorum. Onlar bırakmazsa ben de bırakmam.”

Dizi sekiz bölümden oluşuyorken toplam izleme süresi 6 saat 32 dakikadır. Bir blues yolculuğu ile başlayan Reacher, genel hatlarıyla olağan bir aksiyon dizisi diyebilirsiniz ama kurgusuyla ve enerjisiyle o kadar güzel bir beğeni topladı ki çıkış yaptığı ayın en popüler dizilerinden biri haline geldi. Öldüren Kumpas yani orijinal adıyla “Kiling Floor” kitabını okuyanlar bilecektir ki konu neredeyse tamamen aynı, yani dizinin sonunu tahmin etmek romana aşina olanlar için hiç de zor değil.

En saf anlatımıyla Reacher dizisi, içinde Sherlock Holmes benzetmeleri olan bir yapım da diyebiliriz. Reacher, görünenin aksine sorunlarını yalnızca şiddetle çözen biri değil. Ayrıca, insanların küçük eylemlerini ve eğilimlerini, kişiliklerini ve geçmişleri hakkında dünyayı dolaşırken edindiği bilgileri kullanarak anlayışlı bir şekilde de çözmeye çalışmaktadır ve insanları da bir hamlede okur. Yani diziye aksiyon serisi diyerek de geçemeyiz çünkü Reacher karakteri dedektif gibi insanları okuyor ve farklı yorumlarını da dile getiriyor. Bu ayrıntılar bazen o kadar küçük ama değerli oluyor ki izlerken siz de şaşırıyorsunuz.

Reacher için küçük bir kasabaya seyahat ve komplo araştırması olarak başlayan dizi Amerika’nın küçük kasabalarındaki yolsuzlukla ve hükümetin en üst seviyelerine kadar giderek yerel sakinler için ciddi sonuçlara varabilecek sorunlara da değiniyor. Kolluk görevlisi olmayan bir kişinin suçları çözmesiyle ilgili diğer birçok program gibi, dizi de gerçekten uğursuz bir şeyle karşı karşıya kalındığında yasaların ve şiddetin rolleri ve sınırlamalarıyla ilgileniyor.

“Detaylar, kanıt toplama ve gözetim her şeyin temelidir. Bir yere yerleşmeli ve ihtiyacınız olanı elde etmek için yeterince uzun ve yeterince sıkı izlemelisiniz.”

Olayın asıl kahramanı ve anlatıcısı Reacher olmasına rağmen hikaye birçok karakterin günlük yaşamına ve hayatına da değinmeyi ihmal etmiyor, izlerken siz de fark edeceksiniz ki olay göründüğünden daha geniş ve gittikçe dallanıp budaklanarak bir şekilde konuyu sarmalamaktadır.

Olaylar da çözümden çok gidişatı göstermeyi hedeflemekten çekinmiyor çünkü konunun suçlularını dizi içinde birçok kez görüyorsunuz ve bu şahıslar suçu üstüne çekecek konuşmaları ve hamleleri yapmaktan da çekinmiyorlar ama her hukuki süreç de olduğu gibi kanıtsız gözlemler iftiradan öteye geçemiyor. Reacher’da bu iftiraları itirafa çevirmek için kendi yöntemlerini bolca kullanıyor.

“Ben zengin bir adamım. İhtiyacın olan her şeye sahip olmak, zenginliğin tanımıdır.”

Son olarak Reacher, Sherlock Holmes’un MPI (Askeri Polis Müfetiş) yani bir askeri yön ile mümkün olan en iyi şekilde buluşmasıdır. Jack Reacher, 90’ların suç-gerilim dedektifinin zihinsel yeteneğini korurken, 80’lerin aksiyon filmi yıldızının tüm fiziksel varlığını da bu yapımda birleştirerek gösteriyor.

Ek olarak, The Terminal List, Sherlock ve Banshee tarzı yapımları sevenler için altın değerinde bir dizi diyebiliriz. Ayrıca dizinin ikinci sezon çekimleri devam ederken yaz aylarına doğru sezonun yayınlanması bekleniyor.

spot_img
Ayça
Ayça
Whenever you are waiting for the right time, remember the childhood stickers

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Anadolu Turnesi: Psikedelik Bir Yolculuğun Sosyolojik Yansımaları

Alternatif rock grubu Venus Music Peace Band'in Anadolu Turnesine dair bir belgesel incelemesi.

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.