Reddedilmiş Bir Öykü: Mary Ventura ve Dokuzuncu Krallık

spot_img

   Sylvia Plath’ın ‘‘Sırça Fanus’’, ‘‘Ariel’’ ve ‘’Günlükler’’ gibi oldukça sevilen eserlerinin arasında çok da fark edilmeyen bir öykü olan ‘‘Mary Ventura ve Dokuzuncu Krallık’’ın basımı 2019’da gerçekleşti. Yakın zamanda bizlerle buluşan bu kitap, yazarın, yazarlık serüvenin başlarında yazılmış diyebiliriz.

  1952’de Plath, Smith College’da öğrenciyken yazdığı kitabın ana karakteri olan Mary Ventura ismi gerçek hayatta Plath’ın lise arkadaşlarından biri olan Mary Ventura’dan alıyor. Plath, bu öyküsünü daha önce Mademoiselle adlı dergiye göndermiş fakat red cevabı almıştır, daha sonra öykünün ismini değiştirerek ”Marcia Ventura ve Dokuzuncu Krallık’’ ismini vermiştir. Öyküyü biraz daha sade hâle getirip, oldukça kısaltmıştır fakat biz, ilk olan özgün ve uzun hâlini yayımlanan kitaptan okuyabiliyoruz.

  Öykü, bir tren garında, Mary Ventura’nın ailesine isteksiz ve tedirgin bir şekilde veda etmesi ile başlıyor. Mary, ailesinin dayatması üzerine dönüş seferi olmayan bir hatta yolculuğa çıkıyor fakat neden gidiyor, neden veda ederken öylesine tedirgin bilemiyoruz. Bildiğimiz tek şey dokuzuncu krallığa varmak üzere yola çıkacak olması ve onunla beraber trene binen donuk simalar.

  Yolculuk normal bir tren yolculuğu gibi başlarken, oldukça sert tavırlı kondüktörler ve gittikçe buz kesilen bir hava dikkatimizi çekiyor. Öyküde büyük yer kaplayan karakterlerden biri ise Mary’nin tanıştığı yaşlı bir kadın ve onun söylediği bazı müphem cümleler. Yaşlı kadının kurduğu o belirsiz cümleler, aslında o güçlü sembolleri netliğe kavuşturmaya yardımcı oluyor. Dokuzuncu krallık yaşlı kadının deyimiyle donmuş iradenin krallığı hakkında kimsenin ağzını bıçak açmazken, o bize birtakım ipuçları bırakıyor.

   Sylvia, öyküsünü ‘’Anlaşılması güç, sembolik bir öykü’’ olarak tanımlar. Her satırda çıkarım yapılması gereken ayrıntılar, keşfedilmesi beklenen semboller okuyucuyu beklemektedir. Herkesin kendince yaptığı bu keşifte, bir şeyler anlaşılmaya başlandıkça öykü daha kasvetli, daha okunması güç bir hale bürünür ve okudukça yolculuk süsü verilmiş bir intihar olgusunu araladığınızı hissedersiniz. Kitapta, öykünün, ‘’intihar alegorisi’’ ile okunduğunda sembollerin ve kavramların daha net bir hale geleceği vurgulanıyor. Plath, bu öyküyü yazdığının ertesi yazı, ilk kez intihar girişiminde bulunması da ilginç bir rastlantıdır. Kitabı elinize aldığınızda kırk iki sayfadan oluşan oldukça hafif bir kitap olduğunu fark edebilirsiniz fakat okudukça elinizde ağırlaştığını hissedeceksiniz.

spot_img

1 Yorum

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Magnum Fotoğrafçısı Elliott Erwitt: Sıradışı Perspektif

Magnum fotoğrafçılarının yeni yazısında Elliott Erwitt'in hayatına ve eserlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.