Reflection: Gerçekliğin Yanılgısı

Editör:
Berfin Sayarsoy

Yazı İçindekiler [hide]

spot_img

İlker Savaşkurt‘un yönetmenliğinde çekilen Reflection filmi 23 Eylül 2022 tarihinde vizyona girdi. Başrollerinde Selçuk Yöntem ve Emir Tekin‘in bulunduğu bu film, gerçekliğin gün yüzüne çıkmasını ve insanların yanılgılarıyla yüzleşmesini konu ediniyor. Bizler ise Söylenti Dergi olarak bu sıra dışı filmi izledik ve sizler için yorumlayalım istedik. Şimdiden keyifli okumalar dileriz!

Film, konum itibariyle İstanbul’da bir otelde geçiyor. Ashu adında olan bu otel, aynı isme sahip olan gizemli bir resepsiyonist barındırıyor. Bu resopsiyonistin otele müşteri kabul etmesiyle başlayan film bizleri de dahil ediyor ve daha sonra karakterlerimiz otelin etrafında buluşuyorlar. Bu mekanın çevresinde buluşan karakterlerimiz zaman ilerlediğinde ise başkahramanımız olan Aziz Sodom ile tanışıyorlar. Kendisinin insanların koruyucu azizi olduğunu iddia eden Aziz Sodom, bir anda hayatlarına dahil olduğu karakterlerin yaşamlarını sorgulamalarına vesile oluyor. Bu sorgulama ile geçmişlerine dönen ve gerçekliklerinin yanılgılarıyla yüzleşen karakterlerimiz kendilerini karmaşıklığın içerisinde buluyorlar. Karakterlerle birlikte izleyici de film boyunca devam edecek olan bu yanılsamaya giriyor.

Film ilerlediğinde ise karakterlerimiz, kendilerini geçmişlerinin çıkmazında buluyorlar. Onlar bu çıkmazda dolaşırken bizler ise insanlığa ait durumların çarpıcı bir şekilde yansıtılmasını izliyoruz. İnsanın doğru sandığı yalanları ile yüzleşmesinin verdiği o acıya, sorgulamanın hiç umulmadık yerlere kapı açmasına ve kişinin gerçek ile karşı karşıya kaldığındaki o afallayışına şahit oluyoruz. Reflection bize bu anlamda hayattaki keskin virajları göz önüne seriyor. Bizler de buna tanık olarak düşüncelerimizle buluşuyoruz.

Reflection filminin Türkçe karşılığı olan akis kelimesi, bir şeyi tersine döndürmek, geri çevirmek anlamına geliyor. Filmde ise bu anlam, karakterlerimizin zamanı geri çevirmek isteği ve geçmişte yaptıklarını tersine döndürme dileği ile karşımıza çıkıyor. Anlam ve vermek istediği mesaj bakımından insanlığın girdaplarından birine dem vuran bu film, aslında bizler içinde bir olanak sağlıyor. Kendi mazimizi sorgulama ve şimdimizi değiştirme olanağı.

Mehmet Kala‘nın 2012 yılında kaleme aldığı tiyatro oyunundan beyaz perdeye uyarlanan Reflection, karşımıza İngilizce olarak çıkıyor. Filmin İngilizce olarak çekilmesi ise onu, herkese seslenebilen bir niteliğe sahip kılıyor. Bu filme dair bir başka güzel durum ise 16. Harlem Uluslararası Film Festivali’nden En İyi Yabancı Film dalında ödül alması.

Oyunculuklar ve Genel Yorum

Selçuk Yöntem, Taro Emir Tekin, Yasemin Szawlowski, Ali Süreyya Tuncer, İbrahim Aköz, Elit Andaç Çam gibi oyuncu kadrosuna sahip olan Reflection, verdiği mesajı iletmek için güçlü bir kadroya sahip. Fakat bu kadroya rağmen film, beklentiyi tam anlamıyla karşılamıyor. Aziz Sodom karakterine hayat veren Selçuk Yöntem ve Raven karakterini canlandıran Emir Tekin’in oyunculukları gayet başarılı iken diğer oyuncular, bu iki ismin yanında geri planda kalıyor. Film, izleyicilerinde uyandırmak istediği etkiyi iletirken kadrosunu çok yönlü kullanabilir ve bu sayede bizlere vermek istediği mesajı güçlü bir şekilde aktarabilirdi.

Akis, izlerken bizleri içine hapseden ve bittikten sonra düşüncelerimiz ile baş başa bırakan bir film. Hem bunu sağlayabilmesiyle hem de işlediği konu bakımından sıra dışı bir film denilebilir. Fakat izleyici bu farklılığı gördükten sonra kendisini birçok şeyin anlamını ararken buluyor. Çünkü bazı şeylerin havada kalmış olduğunu fark ediyor. Bu anlamda filmin, alt metni sunması açısından biraz soyut kaldığını düşünüyoruz. İzleyiciler olarak anlamı yakalamaya çalışırken fazla efor sarf ediyor ve çıkarımlarımızdan tatmin olmuyoruz.

Yine de Reflection’un işlediği konusuyla ve bunu tiyatro oyunundan beyaz perdeye aktarımıyla izlenmeye değer bir film olduğunu belirtiyor ve en kısa zamanda sizlerin gözüyle görülmesini bekliyoruz. Şimdiden keyifli izlemeler ve derin sorgulamalar dileriz!

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Star Wars Sith’in İntikamı: Bir Trajedinin Epik Kapanışı

Skywalker'ın öyküsü, galaktik düzenin çöküşünü, dostlukların sonunu ve aşkın trajedisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macbeth Sendromu: Hırsla Yoğrulan Bir Kimliğin Çöküşü

Macbeth Sendromu, bireyin hırs uğruna kimliğini ve vicdanını yitirerek psikolojik çöküşe sürüklenmesini anlatan patolojik bir durumdur.

You’ya Veda: Önceki Sezonda Neler Oldu?

You, beşinci sezonuyla son kez ekranlara gelirken, önceki sezonlarda neler oldu hatırlayalım.

Altı Çizilenlerde Bu Ay: Ahmed Arif | Hasretinden Prangalar Eskittim

Söylenti Edebiyat editörleri, Altı Çizilenler serisinde bu ay, doğum gününde, şiirin aykırı sesi, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden, Türk edebiyatının benzersiz şairi Ahmed Arif'e yer veriyor!

Orta Çağ Avrupası’nda Evlilik, Boşanma ve Eğlence Kültürü

"Ben senin için yaşamayı göze aldım" diyenleriniz varsa, itinayla "Sıkıysa Orta Çağ'da yaşasana" diyebilirsiniz çünkü bu çağda yaşamak sanıldığından çok daha zor.

HBO Max’te İzleyebileceğiniz Yapımlar

İşte HBO Max'te izleyebileceğiniz yapımlar.

Exulansis: Anlaşılamamanın Getirdiği Vazgeçiş

Exulansis, kişinin anlaşılamayacağını düşünerek kendini anlatmaktan vazgeçişini konu alır.

Şahane Hatalar : Kendi Maceranı Kendin Yarat

Sadece hataların sonuçlarına odaklanmak yerine, bu hataların insanları nasıl şekillendirdiğini ve nasıl birer öğrenme fırsatı sunduğunu ele alan sıra dışı kitap: Şahane Hatalar.

Yahya Kemal Şiirlerinde Yedi Farklı Tema

"İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar." Türk edebiyatına hayalinden kelimeler armağan ve miras bırakan Yahya Kemal Beyatlı.

Kayıp Seslerden Yazının Öznelerine: Virginia Woolf’un Eserlerinde “Kadın” Teması

Woolf’un dilinde "kadın", tarihin dışına itilmiş bir sesin geri çağrılması, unutulmuş bir hakikatin dile gelmesidir.